BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σούπα μπρόκολου με τσένταρ και σπιτικά κρουτόν...


Εξαιρετική σούπα μπρόκολου με τσένταρ και σπιτικά κρουτόν


Σούπα μπρόκολου με τσένταρ

ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό και καθιστώντας το ένα λαχανικό ασπίδα για την υγεία.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ:
Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΑΤΑΤΕΣ:
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 2 βιολογικά κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες βιολογικής κόκκινης πιπεριάς, καθώς και άλλες για πασπάλισμα
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
  • 2 κεφάλια βιολογικού μπρόκολου
  • 1 μέτρια βιολογική πατάτα
  • 225 γραμμάρια βιολογικό τυρί τσένταρ
  • 4 χοντρές φέτες βιολογικό χωριάτικο λευκό ψωμί
  • ½ φλιτζάνι στραγγιστό βιολογικό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
  1. Κόβετε στη μέση 2 κρεμμύδια. Ξεφλουδίστε και χοντροκόψτε. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε 4 σκελίδες σκόρδο και στη συνέχεια ψιλοκόψτε.
  2. Λιώνετε 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ½ κουταλάκι κόκκινες νιφάδες πιπεριού. Καρυκεύετε με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν, στη συνέχεια σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, για 8-10 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, κόψτε το κάτω μέρος από τα 2 κεφάλια μπρόκολο και στη συνέχεια ξεφλουδίστε. Ξεχωρίστε τα βαριά κοτσάνια από τα λουλούδια. Αφήνετε στην άκρη τις μπουκίτσες. Χοντροκόβετε τα κοτσάνια σε κομμάτια 2,5-5 εκατοστών. Καθαρίζετε 1 μέτρια πατάτα. Χοντροκόβετε σε κομμάτια 2,5-5 εκατοστών.
  4. Προσθέστε τα κοτσάνια μπρόκολου και τα κομμάτια πατάτας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν με βούτυρο. Ρίχνετε 5 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και αφήνετε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε να σιγοβράσει. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κοτσάνια του μπρόκολου και οι πατάτες, 20–25 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε τις μπουκίτσες που έχετε κρατήσει σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε το τυρί τσένταρ στις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη. Θα πρέπει να έχετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια.
  6. Προσθέστε τα μισά λουλούδια μπρόκολου στην κατσαρόλα, καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο, 3-5 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ, αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η σούπα σας δεν θα είναι τόσο λεία, αλλά θα είναι υπέροχη. Επιστρέψτε τον πουρέ στην κατσαρόλα.
  7. Χρησιμοποιήστε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα μπουκετάκια. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο, άλλα 3-5 λεπτά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό. Αφήστε στην άκρη όσο φτιάχνετε τα κρουτόν τσένταρ.
  8. Ψήνετε 4 χοντρές φέτες χωριάτικο λευκό ψωμί σε ένα φύλλο ψησίματος μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 2–3 λεπτά. Αναποδογυρίστε το ψωμί, στη συνέχεια πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί τσένταρ και μερικές νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει σε κηλίδες, 2-3 λεπτά ακόμη.
  9. Αφαιρέστε τη σούπα από τη φωτιά και ανακατέψτε με το ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι. Αλατοπιπερώστε.
  10. Κόψτε τις φρυγανιές τυριών σε κομμάτια 2,5 εκατοστών. Μοιράστε τη σούπα σε μπολ. ​​Από πάνω προσθέστε κρουτόν τσένταρ ή τυρί.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Savvi Diet , emedi.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget