BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ποιο συστατικό της διατροφή μας μειώνει τον κίνδυνο για σάκχαρο...

Ακόμη μία μελέτη έρχεται να προστεθεί στο σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Για τους σκοπούς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα περισσότερων από 25.000 εθελοντών, από 8 Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φυτικών ινών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και πως συνδέεται η κατανάλωση φυτικών ινών από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Παράλληλα, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση στην οποία συμπεριέλαβαν την παρούσα μελέτη και 18 ακόμη μελέτες από όλο τον κόσμο.

Συνολικά, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 26 γραμμάρια φυτικών ινών συνολικά ανά ημέρα, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 19 γραμμάρια. 

Ωστόσο, όταν συνυπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος των εθελοντών, η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών δε βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γεγονός που υποδεικνύει πως η προστατευτική δράση των φυτικών ινών πιθανότατα διαμεσολαβείται από το σωματικό βάρος. 

Με λίγα λόγια, είναι πιθανό η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Όσον αφορά στην πρόσληψη φυτικών ινών από διαφορετικές πηγές, φάνηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών που προέρχονται από δημητριακά ή λαχανικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για τις φυτικές ίνες των φρούτων. Και πάλι όμως, η συσχέτιση αυτή «εξαφανίστηκε» όταν συνυπολογίστηκε το σωματικό βάρος.

Τέλος, τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν πως για κάθε αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώνεται κατά 9%, ενώ αντίστοιχη αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών μόνο από δημητριακά, σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25%.



neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget