BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά της ρίγανης...

Πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας, το οποίο προσδίδει μοναδικό άρωμα σε πλήθος συνταγών.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η ρίγανη έχει προσελκύσει αξιοσημείωτο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή της δεν περιορίζονται μόνο στη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό.

Αρχικά, η προσθήκη ρίγανης στο γεύμα, ενισχύει τη συνολική διατροφική του αξία, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που προσφέρει. Ειδικότερα, περιέχει βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ενδεικτικά, ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ρίγανη καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ και παρέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Επιπλέον, στα θρεπτικά συστατικά της ρίγανης περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγγανίου και σιδήρου.

Η ρίγανη, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό βότανο για την επούλωση δερματικών πληγών, την ανακούφιση μυϊκών πόνων και στομαχικών διαταραχών, αλλά και ως αντισηπτικό. Τι δείχνουν όμως οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες για τις πιθανές ευεργετικές της ιδιότητες;

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, φαίνεται ότι η ρίγανη εμφανίζει αντιβακτηριδιακή δράση, καθώς περιέχει αιθέρια έλαια που εμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηριακών στελεχών. Από την άλλη, έχει φανεί ότι διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, υψηλότερη από πολλά άλλα βότανα, μυρωδικά αλλά ακόμη και φρούτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, που συνδέεται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων. Τέλος, μικρός αριθμός μελετών παρέχει ενδείξεις και για πιθανή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση της ρίγανης, αν και τα εν λόγω ερευνητικά δεδομένα είναι σχετικά περιορισμένα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ρίγανη είναι ένα μυρωδικό που, πέρα από τη νοστιμιά, μπορεί να προσφέρει και οφέλη για την υγεία. Συνεπώς, χρησιμοποιήστε τη καθημερινά σε ποικιλία φαγητών, απολαμβάνοντας τόσο το άρωμα, όσο και τις ευεργετικές της ιδιότητες.


 neadiatrofis.gr



Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget