Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Παγκόσμιος συναγερμός για τις γενόσημες εκδόσεις του Zantac!!!

Παγκόσμιος συναγερμός για τις γενόσημες εκδόσεις του Zantac To υπάρχον απόθεμα του φαρμάκου μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηρισ...

Παγκόσμιος συναγερμός για τις γενόσημες εκδόσεις του Zantac

To υπάρχον απόθεμα του φαρμάκου μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως στο γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac ίσως περιέχεται ένα καρκινογόνο συστατικό. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εταιρεία Sandoz (θυγατρική της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac μέχρι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές αν ένα συστατικό του (ρανιτιδίνη) είναι δυνητικώς καρκινογόνο.

Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως η διακοπή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση. Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν δείγματα ρανιτιδίνης (ranitidine) που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, ή αλλιώς NDMA). Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που βρέθηκε σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πέρυσι, προκαλώντας πολυάριθμες ανακλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Η NDMA ταξινομείται ως ουσία «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα.

Οι χημικές αυτές συνθέσεις αποτελούν υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Γενικά, εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε ορισμένες τροφές, όπως κάποιοι τύπου κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια