BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Μυικοί πόνοι: Κοινές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Oι πόνοι στο μυϊκό σύστημα είναι ιδιαίτερα συχνοί. Σύμφωνα με μελέτες όλοι οι άνθρωποι θα νοσήσουν τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους από μυϊκό πόνο που διαρκεί ένα ή περισσότερα 24ωρα είναι εντοπισμένος ή διάχυτος, περιλαμβάνει μία ή περισσότερες μυϊκές ομάδες, συνοδεύεται ή όχι από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό πρήξιμο πονοκέφαλο.

Οι πιο κοινές αιτίες του πόνου στο μυϊκό σύστημα είναι οι ψύξεις, η ένταση, το στρες, η υπερκόπωση, τα τραύματα. Οι μυϊκοί πόνοι είναι συνήθεις στα αγύμναστα άτομα καθώς εγκαινιάζουν προγράμματα άσκησης μετά από παρατεταμένες περιόδους καθιστικής ζωής, σε αθλούμενους που δεν γυμνάζονται σωστά κυρίως κατά τα στάδια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας, σε αρσιβαρίστες, σε ανθρώπους που πάσχουν από πνευματική ή σωματική υπερκόπωση λόγω έντονων εργασιακών ρυθμών, σε ανθρώπους που εκτίθενται σε κρύα ρεύματα, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που προσβάλλονται συχνά από λοιμώξεις, στους ηλικιωμένους.

Όταν ο μυϊκός πόνος διαρκεί πάνω από έξι μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνιος. Ο χρόνιος πόνος υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας, ευθύνονται για τους πόνους στους μύες.

Κοινές αιτίες μυϊκών πόνων είναι (ενδεικτική αναφορά):

• Οι παθήσεις του θυρεοειδούς

• Ειδικές λοιμώξεις

• Η γρίπη

• Τα αυτοάνοσα νοσήματα

• Ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες

• Ρευματικά νοσήματα

• Η οστεοπόρωση

• Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

• Το χρόνιο stress

• Oι ψύξεις

• Η διαλείπουσα χωλότητα

• Η δερματομυοσίτιδα

• Ορισμένα καρκινώματα

Η ινομυαλγία είναι μια ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά περιλαμβάνουν κόπωση, διαταραχές ύπνου, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες.Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα σταδιακά συσσωρεύονται με τον καιρό και χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας εσείς που πάσχετε από πόνους στου μυϊκό σύστημα πρέπει:

• Να αποφεύγετε το στρες. Το stress προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Υιοθετήστε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

• Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία. Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου:

1. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα

2. Να έχετε καλής ποιότητας στρώμα

3. Να έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο

• Να διατηρείτε υγιή τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.

• Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών σπασμών και πόνου:

Όχι στην άρση μεγάλων βαρών. Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης και να χρησιμοποιούνται σωστά αθλητικά υποδήματα. Αιφνίδια άρση βάρους και εφαρμογή ασκήσεων εδάφους χωρίς προθέρμανση και άριστη προετοιμασία, είναι απόλυτη αντένδειξη. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα. Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε.

• Να διαλέγετε εργονομικά καθίσματα εάν δουλεύετε μπροστά σε computer ή εάν κάνετε καθιστική ζωή. Να κάνετε συχνά διαλείμματα για να «ξεμουδιάζετε».

• Πείτε όχι στην ορθοστασία.

Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η εκρίζωση του αιτίου που προκαλεί τους μυϊκούς πόνους είναι απαραίτητη. Στην ινομυαλγία η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος, βελτιώνουν την φυσική κατάσταση, σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιούν την ουδό του πόνου.

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

ΙστοσελίδαΔημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget