Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ηλιόσπορος: κατεβάζει τη χοληστερίνη και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση

Ο ηλίανθος ή λιοδρόμι ή λιόδρομο ή ηλιοστρόφι ή κονδυλόριζο ή ψευτοκολοκάτσι ή Helianthus annus είναι γνωστός για τα σποράκια του και ό...

Ο ηλίανθος ή λιοδρόμι ή λιόδρομο ή ηλιοστρόφι ή κονδυλόριζο ή ψευτοκολοκάτσι ή Helianthus annus είναι γνωστός για τα σποράκια του και όλοι γνωρίζουν ότι κάνει καλό στην καρδιά.

Ανήκει στην οικογένεια των Συνθετών. Είναι μονοετές δυνατό φυτό μέχρι 2 μέτρα, χωρίς διακλαδώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, απλά ή έλλοβα και τραχιά. Τα άνθη του είναι μεγάλο κίτρινο κεφάλι στην άκρη του βλαστού, που ακολουθεί την πορεία του ήλιου, όλη την ημέρα. Οι καρποί του είναι αχαίνια τοποθετημένα στο κέντρο του κίτρινου δίσκου του άνθους του. Καλλιεργείται σε πολλά μέρη για βιομηχανικούς σκοπούς.
Ηλίανθους μπορείτε να τους φυτέψετε στον κήπο ή σε γλάστρες, για τα όμορφα λουλούδια και τους υγιεινούς σπόρους του. Για να μην τους τρώνε τα πουλιά σκεπάστε τους με κουνουπιέρα.
Μαζέψτε τους και βάλτε τους σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για ένα χρόνο.

Χρήσιμα μέρη ήλιου
Οι ωμοί σπόροι του και το λάδι του που παράγεται με ψυχρή πίεση, αλλά και τα χρυσοκίτρινα πέταλα του άνθους του, που μαζεύονται κατά την ανθοφορία, ξηραίνονται και φυλάγονται μέχρι 2 χρόνια, χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Δραστικές ουσίες ηλίανθου
Οι σπόροι περιέχουν κουρσιμετρίνη που είναι φλαβονικό γλυκοζίδιο και μια δεκάδα άλλες χημικές ενώσεις ανάμεσα στις οποίες και η ιστιδίνη. Οι σπόροι περιέχουν λάδι, λευκώματα, χολίνη, βεταϊνη και ταννίνη, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, B, C, E & K και μεθιονίνη και λεκιθίνη, φθόριο, μαγνήσιο, ιώδιο, μαγγάνιο, χαλκό και κυτταρίνη. Τα πέταλά του περιέχει φλαβονοειδή, ξανθοφύλλη, χολίνη, ορμόνες, χρωστικές ουσίες, οργανικά οξέα και άλατα 

Ιδιότητες και ενδείξεις ηλίανθου
  • Οι άψητοι ηλιόσποροι είναι αποχρεμπτικοί και χρησιμοποιούνται σε ασθένειες των βρόγχων, του λάρυγγα, καθώς και σε βήχα και σε κρυολογήματα. Για τον βήχα είναι καλύτεροι οι καβουρδισμένοι σπόροι.
  • Το ηλιόλαδο που βγαίνει με ψυχρή πίεση κατεβάζει την χοληστερίνη. Λόγω της βιταμίνης Ε και της νιασίνης και των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχει βοηθάει στην προστασία από το σχηματισμό πετρών στα νεφρά και στη χολή και στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Οι σπόροι περιέχουν πολλά αμινοξέα που είναι τα βασικά δομικά στοιχεία κάθε οργανισμού σε μεγαλύτερη ποσότητα και από το συκώτι. Ακόμη περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και κυρίως, την β1 ή θιαμίνη που βοηθάει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, δηλαδή των σακχάρων και του αμύλου, με διάσπασή τους σε γλυκογόνο και μετά σε γλυκόζη που είναι η κύρια πηγή ενέργειας, η οποία γλυκόζη καταστρέφει τη θειαμίνη. Δεν πρέπει να τρώμε ζάχαρη για να μην καταστρέφουμε την θειαμίνη που είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και την καλή κατάσταση των επιθηλιακών κυττάρων του οργανισμού. Οι σπόροι, επίσης, κατεβάζουν την χοληστερίνη, γιατί περιέχουν λεκιθίνη που αυξάνει την καλή χοληστερίνη. 
  • Το λάδι που παράγεται από ηλιόσπορους με ψυχρή πίεση είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης. 
  • Μισό φλιτζάνι άψητοι ηλιόσποροι έχουν 280 θερμίδες και μας χορταίνουν γι΄αυτό είναι κατάλληλοι για δίαιτα. Βοηθούν στη διακοπή καπνίσματος επειδή απασχολούν πολύ ώρα το στόμα και τα χέρια.
  • Οι άψητοι σπόροι είναι καλοί για τους διαβητικούς και για όσους υποφέρουν από ουρία, προστάτη, αρθριτικά, ρευματισμούς. Κατεβάζουν την ουρία στο αίμα.
  • Οι ηλιόσποροι παρέχουν προστασία από το ραδιενεργό στρόντιο.
  • Οι ηλιόσποροι καλμάρουν τα νεύρα, καλυτερεύουν την όραση, γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες και ελαττώνουν τους πόνους των αρθριτικών. Το ασβέστιο και μαγνήσιο καλάρει τα νεύρα, τα βασικά λιποξέα ελαττώνουν τους πόνους στα αρθριτικά και κάνουν πρόληψη στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το βρογχικό άσθμα και τα έλκη.
  • Περιέχουν άφθονη κυτταρίνη και είναι ευεργετικοί για το γαστρεντερικό σύστημα.
  • Οι σπόροι είναι και ζωοτροφή.
  • Το ηλιανθέλαιο χρησιμοποιείται και σε σαπύνια και σε ελαιοχρώματα και σαν βιομάζα.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλίανθο
-Τους ηλιόσπορους πρέπει να τους τρώτε ωμού ή ελαφρά ψημένος, ανάλατους και να τους μασάτε καλά. Μια χούφτα την ημέρα είναι καλά.
-Μπορείτε να τους λιώσετε και να προσθέσετε μέλι, μέχρι να γίνει πολτός και να παίρνετε 3 κουταλάκια γλυκού την ημέρα.
-Μπορείτε να τους βρέχετε 3 ημέρες ώσπου να βγάλουν φύτρα που έχουν και βιταμίνη C και το άμυλό τους μετατρέπεται σε σάκχαρα και χωνεύονται πιο εύκολα.
-Ξεφλουδισμένοι μπαίνουν σε πιλάφι, σούπες, ορεκτικά, σαλάτες, γλυκά, ψωμιά, πίτες, μπισκότα, κ.ά.
-Αφέψημα πετάλων ηλίανθου: Βράζετε 2 κουταλιές της σούπας ξηρά πέταλα ήλιου σε μισό λίτρο νερό, για λίγα λεπτά, σουρώνετε και γλυκαίνετε κατά βούληση. Πίνετε μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, 4 φορές την ημέρα.
Τα πέταλα σε ρόφημα είναι:
-Ορεκτικά, γιατί διεγείρουν την όρεξη και βοηθούν σε ανορεξία
-Αντιπυρετικά και βοηθούν σε εμπύρετες καταστάσεις
-Ευστόμαχα και βοηθούν σε ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
-Ηρεμιστικά και βοηθούν σε κρίσεις επιληψίας, δύσπνοιας και νευρικής υπερέντασης.
-Το πιο δυνατό αφέψημά τους σε συχνό λούσιμο ξανθαίνει τα μαλλιά.
-Το ηλιέλαιο ταγγίζει και γι΄αυτό δεν πρέπει να το φυλάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Αποτοξίνωση με ηλιανθέλαιο
-Βάζετε ένα κουταλάκι ηλιανθέλαιο κάτω από τη γλώσσα, πρωί νηστικοί το γυρίζετε σε όλο το στόμα και το φτύνετε. Το ηλιανθέλαιο απορροφά τις τοξίνες.




Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια