Bioolymbus

Bioolymbus

Τροφές κατάλληλες για το ουροποιητικό. Πως να αποφύγετε τις συχνές λοιμώξεις

Το ουροποιητικό μας σύστημα αποτελείται από το ζεύγος νεφρών, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες που συνδέουν το κάθε νεφρό με την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, από την οποία απόβάλλονται τα ούρα. Τα νεφρά είναι το φίλτρο του οργανισμού μας: αποβάλλουν τα περιττά υγρά ως ούρα, διατηρούν την ισορροπία στα άλατα και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος. Αν δεν λειτουργούν σωστά τα νεφρά, τα απόβλητα συσσωρεύονται στο αίμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λοιμώξεις.

Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλονται :
Στη διατροφή και στον τρόπο ζωής: η μειωμένη πρόσληψη υγρών και κυρίως καθαρού νερού (αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει το νερό με καφέ ή αναψυκτικά!), αλλά και η υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και νατρίου, οδηγούν πολλές φορές σε λοιμώξεις του ουροποιητικού. Το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης και τις υπερβολικής πρωτεϊνικής πρόσληψης, είναι να αυξηθούν τα επίπεδα ουρίας και κρεατίνης στο αίμα.
Στο οικογενειακό ιστορικό: φαίνεται πως παίζει ρόλο αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με πέτρα στους νεφρούς ή αν εμφανίσατε στο παρελθόν έστω και μια φορά ουρολοίμωξη. Υπάρχει πιθανή κληρονομικότητα για παθήσεις των νεφρών.
Στο φύλο και την ηλικία: για παράδειγμα, οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα για τις γυναίκες, κυρίως λόγω ανατομίας και φαίνεται πως το 50% των ενήλικων γυναικών έχει εμφανίσει έστω και μια φορά τέτοιου είδους λοίμωξη.
και σε άλλους παράγοντες, όπως οι πάσχοντες από διαβήτη, νόσο Chrohn, παχυσαρκία ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση στο έντερο, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά.

Οι σύνηθες διαταραχές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:
λοίμωξη του ουροποιητικού σωλήνα (σε οποιοδήποτε σημείο) και να προκαλέσει πυρετό. Για παράδειγμα ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα. Το μικρόβιο που προκαλεί συχνότερα τις ουρολοιμώξεις είναι η Escherichia Coli ή αλλιώς κολοβακτηρίδιο.
πέτρες στους νεφρούς (σκληρή μάζα που δημιουργείται από κρυστάλλους που αποκολλώνται από τα ούρα και συσσωρεύονται στους νεφρούς.
νεφρική ανεπάρκεια (οξεία ή χρόνια): το λεγόμενο σύνδρομο ουραιμία, όπου σε αυτή την περίπτωση οι νεφροί έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό της λειτουργικής τους ικανότητας και έτσι δυσκολεύονται να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του αίματος, διαταράσσοντας τη χημική του ισορροπία.

Υπάρχουν γενικές οδηγίες, που λίγο πολύ όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε για να εξασφαλίσουμε την υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος:
Να πίνουμε πολύ νερό. Περίπου 3 λίτρα την ημέρα εξασφαλίζουν σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας και άρα καλή λειτουργεία των νεφρών.
Να μην συγκρατούμε την ούρηση μας ποτέ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη πολύ εύκολα.
Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση νατρίου (επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και τις πολύ αλατισμένες τροφές, όπως τσιπς, κράκερ, τουρσί, αλμυρά και παστά ψάρια, κ.α.)

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που χάρη στα συστατικά τους ή ακόμα και στην ικανότητά τους να προκαλούν διούρηση, δρουν ευεργετικά για το ουροποιητικό μας σύστημα και συντελούν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Καταναλώστε λοιπόν:
Cranberry: είναι εξαιρετικό τρόφιμο για άντρες και γυναίκες που υποφέρουν συχνά από λοιμώξεις του ουροποιητικού. Είτε ως φρούτο ή σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Περιέχει χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά την ιδιότητα προσκόλλησης των μολυσματικών βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
Τροφές με βιταμίνη C : πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές και άλλα τρόφιμα με βιταμίνη C, κάνουν τα ούρα πιο όξινα και έτσι μειώνεται ο αριθμός των επιβλαβών βακτηρίων.
Γαλακτοκομικά (γάλα, αριάνι, γιαούρτι): περιέχουν φώσφορο, ο οποίος συντελλεί στην εντερική αππέκριση του ασβεστίου. Επίσης πολύ σημαντικό είναι πάσχοντες, κυρίως γυναίκες, που λαμβάνουν αντιβιοτικά, και μάλιστα συχνά, να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι. Λόγω των προβιοτικών, όπως θα δούμε παρακάτω, μειώνει την τυχόν εμφάνιση κολπίτιδας.
Τροφές με κάλιο: επιτρέπουν την αποβολή – απομάκρυσνη περίσειας ασβεστίου με τα ούρα.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και κυρίως οι αδιάλυτες ίνες (ολικής άλεσης ζυμαρικά και ψωμί, καστανό ρύζι, κα.): οι φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και έτσι η περίσεια αποβάλεται μεσω των κοπράνων.
τροφές με προβιοτικά: τα "φιλικά" βακτήρια ή αλλιώς οι ζωντανοί αυτοί μικροοργανισμοί βοηθούν ιδιαίτερα όχι μόνο το στομάχι, αλλά και την σωστή απομάκρυνση των βλαβερών βακτηριδίων μέσω των νεφρών. Άρα βοηθούν πολύ στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Το γιαούρτι, το αριάνι και το κεφίρ είναι προϊόντα που λόγω ζύμωσης περιέχουν προβιοτικά, που έχουν τις ονομασίες Bifidobacterium και Lactobacillus.

και επίσης καταναλώστε:
Αγκινάρες: θεωρείται ιδανική τροφή – φάρμακο για την πέτρα στα νεφρά. Έχουν έντονη διουρητική δράση.
Αχλάδι: έχουν την ιδιότητα τα βοηθούν στη διάλυση των λίθων.
Καρότο: περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, C, B και δρα κατά της νεφρικής λιθίασης και των κολικών του νεφρού.
Λεμόνι: όπως αναφέρθηκε και παραπάνω περιέχει βιτμαίνη C, αλλά και A,B, έχει αντισηπτική δράση και συμβάλει στην διάλυση της πέτρας στα νεφρά.
Καλαμπόκι: συμβάλει στην καταπολέμηση των νεφρικών παθήσεων, όπως πέτρες στα νεφρά, νεφρίτιδες και καταπολεμά τους πόνους που προκαλούν.
Κρεμμύδι: είναι διουρητικό και δρα κατά της νεφρολιθίασης.
Μαϊντανός: προστατεύει από τις παθήσεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού και διαλύει τις πέτρες στα νεφρά.
Σκόρδο: προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και είναι διουρητικό.

Προστατέψτε τον οργανισμό σας από λοιμώξεις που είναι εύκολο να αποτραπεί η εμφάνισή τους, όπως π.χ. η ουρολοίμωξη ή η κυστίτιδα. Η σωστή διατροφή και οι κανόνες υγιεινής, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας, για την θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης του ουροποιητικού σας συστήματος. Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια