Ελατο: Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείτε - Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με έλατο ...

Η Κεφαλληνιακή Ελάτη ή Abies Cephalonica, η Λευκή Ελάτη ή Abies Alba, η Υβριδογενής Ελάτη ή Abies Borisii Regis και η Ελάτη της κιλικίας στην Κύπρο ή Abies cilicica είναι δένδρα της οικογένειας των Κωνοφόρων. 

Χρησιμοποιούνται και για αναδάσωση, είναι δένδρα αειθαλή, ψηλά μέχρι 25 μέτρα, με φύλλα βελονοειδή και ασημόχρωμο κορμό. Οι καρποί του βρίσκονται σε κωνοειδή ταξικαρπία και είναι κώνοι κοκκινοκαφέ όταν ωριμάσουν.


Χρήσιμα μέρη έλατου

Ο φλοιός του κορμού του, τα νεαρά βλαστάρια και το αιθέριο λάδι.

Δραστικές ουσίες έλατου

Το έλατο περιέχει τερεβινθέλαιο, αιθέριο λάδι, κολωφόνιο και μαύρη πίσσα.


Τα οφέλη του έλατου στην υγεία 

Βοηθά σε άσθμα, καταρροές του αναπνευστικού, βήχα, αδυναμία νεύρων και αϋπνία.

Είναι αντισκορβουτικό, διουρητικό και βοηθά και σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται με κομπρέσες και μπάνια σε αρθριτικά και ρευματισμούς, για την περιποίηση και την επούλωση σοβαρών πληγών, όπως οι άτονες και γαγγραινώδεις πληγές.

Εσωτερικά χρησιμοποιείται με κλίσματα σε λευκόρροια στις γυναίκες.Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με έλατο
Αφέψημα

Βάλτε 75 γραμμάρια φλοιού ή νεαρά βλαστάρια σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει όλο το βράδυ και την επόμενη ημέρα βράζουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε για άλλη τόση ώρα, το σουρώνουμε και πίνουμε 3 ποτήρια την ημέρα. Αυτό το αφέψημα χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση.
Αιθέριο λάδι

Είναι καλό για κρυολογήματα και βήχα και εισπνέουμε τους ατμούς του νερού που βράζει και στο οποίο έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες από αιθέριο λάδι έλατου.

Σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους κάνετε εντριβές με αιθέριο λάδι που το έχουμε αναμείξει με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε το δερματικό ερεθισμό.
emedi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια