Η σημασία του σωστού snacking στη μείωση της χοληστερόλης...

Η υψηλή χοληστερόλη δεν μας πονάει, δεν έχει συμπτώματα, αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. 

Πέρα από την κληρονομική προδιάθεση και την παραγωγή χοληστερόλης από τον ίδιο μας τον οργανισμό, ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδά της.
Κατά συνέπεια η μείωσή της θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μία εκ των οποίων είναι και η διατροφή και ιδιαιτέρως το snacking.

Τα snacks που επιλέγει κανείς είτε είναι στο σπίτι είτε στη δουλειά, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά, για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές επιλογές. Μία από αυτές είναι σνακ πλούσια σε συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως η β γλυκάνη.

Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων έχει δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκάνης, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία..
Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι β γλυκάνες μειώνουν τη χοληστερόλη και ασκούν την καρδιοπροστατευτική τους δράση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.

Τις β γλυκάνες θα τις βρούμε σε σνακ όπως τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης. Η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης, παρέχει 1γρ β-γλυκάνης.

Τα Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνη μπορούν επίσης να συνδυαστούν με κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών, όπως άπαχο ανθότυρο, τυρί τύπου Cottage, Κατίκι δομοκού και κομμένα λαχανικά.Στην περίπτωση που θέλουμε ένα γλυκό σνακ, μπορούμε να συνοδεύσουμε τα Cream Crackers με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγο μέλι, μαρμελάδα ή ταχίνι .neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια