BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σέλινο: Μυρωδικό με πλούσια οφέλη...

Το σέλινο (Apium graveolens ) είναι ένα διετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Απιίδων μαζί με το καρότο, τον άνηθο και το μαϊντανό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα δημοφιλές πράσινο λαχανικό που εκτιμάται ιδιαιτέρως για την ξεχωριστή γεύση του, όσο και για το μοναδικό άρωμα του.
Το φυλλώδες λαχανικό έχει την ικανότητα να απογειώνει γευστικά τις περισσότερες συνταγές και ταυτόχρονα αποτελεί μια τροφή πλούσια σε διατροφική αξία. Περιέχει ισχυρή ποσότητα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων, προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στην υγεία.

Διατροφική αξία

  • Τα 100 γραμμάρια φρέσκο σέλινο περιέχουν:
  • Ενέργεια: 16 Kcal (<1%)*
  • Υδατάνθρακες: 3 gr (5.5%)*
  • Πρωτεΐνη: 3,46 gr (6%)*
  • Λιπαρά οξέα: 1,12 gr (4,5%)*
  • Φυτικές ίνες: 2.10 gr (5.5%)*
  • Βιταμίνη Α: 449 IU (15%)*
  • Βιταμίνη Β1: 0,021 mg (2%)*
  • Βιταμίνη Β2: 0,57 mg (4%)*
  • Βιταμίνη Β3: 0,320 mg (2%)*
  • Βιταμίνη Β5: 0.246 mg (5%)*
  • Βιταμίνη Β6: 0,074 mg (6%)*
  • Βιταμίνη Β9: 36 μg (9%)*
  • Βιταμίνη C: 3,1 mg (5%)*
  • Βιταμίνη Κ: 29,3 μg (24%)*
  • Νάτριο: 80 mg (5%)*
  • Κάλιο: 260 mg (5.5%)*
  • Ασβέστιο: 40 mg (4%)*
  • Χαλκός: 0,35 mg (4%)*
  • Σίδηρο: 0,20 mg (2,5%)*
  • Μαγνήσιο: 11 mg (3%)*
  • Μαγγάνιο: 0,103 mg (4,5%)*
  • Φώσφορος: 24 mg (3%)*
  • Ψευδάργυρος: 0,13 mg (1%)*

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών όπως β – καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Οφέλη για την υγεία

Όπως προαναφέραμε, το σέλινο περιέχει στη σύνθεσή του πολύτιμες ενώσεις που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της υγεία μας. Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη.


Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναλυτικότερα, τα φύλλα του περιέχουν ισχυρά φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη, η ζεα-ξανθίνη και το β-καροτένιο, που καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

Το σέλινο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β2 και Β3, που είναι γνωστές για την ικανότητα να ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Επιπροσθέτως, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Κ και Α, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση υγιούς και όμορφης επιδερμίδας. Επιπροσθέτως, προάγουν την υγεία των ματιών, ενώ πολύτιμη είναι και η συμβολή τους στη προστασία των οστών, και του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του Alzheimer.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Περιέχει δραστικές ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες. Οι φθαλίδες έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη χαλάρωση των μυών γύρω από τις αρτηρίες και στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.
Προστατευτικές δράσεις κατά του καρκίνου

Το φαινολικό οξύ που βρίσκεται στη σύνθεση του σέλινου δρα ενάντια στην προσταγλανδίνη. Ουσία που διεγείρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Το σέλινο περιέχει επίσης κουμαρίνες. Ενώσεις που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών

Τόσο οι σπόροι, όσο και οι μίσχοι του μυρωδικού, έχουν χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό διουρητικό. Η διουρητική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση υγιούς και φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών.

Επιπλέον, βοηθά και στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα, αποτρέποντας το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Το σέλινο είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Πρόκειται για ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που διεγείρουν την παραγωγή πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.
Φαρμακευτικές χρήσεις

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια το σέλινο εφαρμόζεται για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία αρκετών ιατρικών καταστάσεων.

Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν: 

Ως διουρητικό βότανο βοηθά στην απομάκρυνση αλάτων και τοξινών, μέσω των ούρων. Επίσης βοηθά στη θεραπεία του οιδήματος, ενώ συμβάλλει και στην εξουδετέρωση πέτρας στα νεφρά και στη χοληδόχο κύστη.
Αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών όπως ο μετεωρισμός, η δυσπεψία και η διάρροια. 

Στη θεραπεία των κολικών σε βρέφη.
Στον έλεγχο της υπέρτασης.


Αφέψημα: Βοηθά στη θεραπεία της βρογχίτιδας και του άσθματος. Επίσης, στην Ινδία εφαρμόζεται για την ασθένειες του ήπατος και της σπλήνας.

Έγχυμα:
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδής και ουρικής αρθρίτιδας

Ρίζες: Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης.

Τρόποι να καταναλώσουμε το σέλινο

Το σέλινο συνιστά ένα δημοφιλές και αναπόσπαστο κομμάτι στις κουζίνες. Η υψηλή διατροφική αξία, σε συνδυασμό με την μοναδική του γεύση μας επιτρέπει να το καταναλώσουμε ωμό ή να το εφαρμόσουμε σε πολλές παρασκευές, όπως:

Χυμό. Τόσο τα στελέχη, όσο και τα φύλλα του λαχανικού μπορούν να αναμιχθούν με άλλα λαχανικά και φρούτα και να παρασκευαστεί ένας πολύ υγιεινός και νόστιμος χυμός.
Κατάλληλο για ενίσχυση της συνολικής υγείας. 

Συχνότητα: 1 φορά την ημέρα.

Τσάι. Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι 1 φλιτζάνι νερό με 1 κ.γ. αποξηραμένους σπόρους σέλινου και το βράζουμε για 10 λεπτά. 

Κατάλληλο ως χαλαρωτικό, διουρητικό και βοηθητικό μέσο θεραπείας των ρευματισμών. 

Συχνότητα: 3 φορές την ημέρα.

Σαλάτες και σούπες.
Τόσο τα φύλλα, όσο και οι ρίζες του, μπορούν να προστεθούν και να ενισχύσουν γευστικά τις σαλάτες και τις σούπες.
Κατάλληλο για: Ενίσχυση της γονιμότητας, την τόνωση της ερωτικής διάθεσης κ.α. 

Επιλογή και αποθήκευση


Είναι διαθέσιμο σε όλα τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικό σέλινο, διότι πολλές εμπορικές καλλιέργειες υποβάλλονται σε ψεκασμό με φυτοφάρμακα. Επίσης, διαλέγουμε σέλινο με στελέχη που έχουν έντονο χρώμα και άρωμα.

Πλένουμε καλά τα φύλλα σε κρύο νερό προκειμένου να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και φυτοφάρμακα.

Τα φύλλα και τα στελέχη στο σέλινο, χρησιμοποιούνται τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην ασιατική κουζίνα.

Για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες, το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας ή χάρτινη σακούλα και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.


Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Με τόσο πλούσιο διατροφικό προφίλ, είναι δεδομένο πως η κατανάλωση του, μόνο οφέλη μπορεί να μας προσφέρει.

Ωστόσο, εξαιτίας των ισχυρών ιδιοτήτων, η υπερκατανάλωση ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.

Αυτές περιλαμβάνουν προβλήματα στους νεφρούς και το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλεργικές αντιδράσεις όπως οίδημα, κνίδωση και δύσπνοια.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για στομαχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.

Όσον αφορά τις εγκύους και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα να αναφέρουμε ότι, δεδομένων των διουρητικών δράσεων, το σέλινο είναι πιθανό να προκαλέσει άμβλωση.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των διουρητικών φαρμάκων και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget