Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ίλιγγος: Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και ποιες οι πιθανές αιτίες

Ο ίλιγγος είναι η φυσική αίσθηση ότι ο κόσμος γυρνά γύρω μας ή ότι εμείς περιστρεφόμαστε γύρω από το περιβάλλον μας, ενώ εκείνο είναι στα...

Ο ίλιγγος είναι η φυσική αίσθηση ότι ο κόσμος γυρνά γύρω μας ή ότι εμείς περιστρεφόμαστε γύρω από το περιβάλλον μας, ενώ εκείνο είναι σταθερό. Εκτός από αυτή την αίσθηση ζάλης, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίζετε ναυτία και διπλή όραση. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν επίσης μειωμένη ικανότητα ακοής ή κουδουνίσματα στα αυτιά τους λόγω του ιλίγγου.
Εκτός κι αν είστε ακροβάτες, λάτρης των ακραίων παιχνιδιών ή επισκέπτεστε συχνά το τρενάκι του τρόμου, η σκέψη του ιλίγγου ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα είναι τρομακτική. Η διάρκειά του εξαρτάται από την αιτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίλιγγος διαρκεί για λίγα λεπτά, αλλά υπάρχουν και αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα για ώρες, μέρες, ακόμα κι εβδομάδες. Ωστόσο, ο καθορισμός της ακριβούς διάρκειας είναι πολύ σημαντικός. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία.
Ο ίλιγγος είναι ένα σύμπτωμα και όχι μια πάθηση

Ο ίλιγγος μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα πολλών διαφορετικών παθήσεων. Στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιπτώσεις, ασχέτως της αιτίας, ο ίλιγγος είτε υποχωρεί μόνος του, είτε αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Πολλές από τις παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο επηρεάζουν το αιθουσαίο σύστημα. Το αιθουσαίο σύστημα αποτελεί ένα νευρωνικό μονοπάτι στο έσω αυτί που αισθάνεται την κίνηση και είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό της τοποθεσίας του σώματός μας, σε σχέση με τα αντικείμενα γύρω μας. Σε συγκεκριμένες παθήσεις, ένα λανθασμένο σήμα μπορεί να σταλεί μέσω του αιθουσαίου συστήματος σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Όταν αυτό συμβεί, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα λανθασμένα σήμερα ως κίνηση, κι εμείς, με τη σειρά μας βιώνουμε τον ίλιγγο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε τους λόγους που εμφανίζουμε ίλιγγο. Γιατί η αντιμετώπιση μόνο αυτού του συμπτώματος δεν είναι αρκετή για να θεραπεύσει τη βασική αιτία.

Είδη ιλίγγου

Οι περισσότερες διαγνώσεις αναφέρονται σε δύο κατηγορίες – περιφερειακός ή κεντρικός ίλιγγος. Οι γιατροί επιλέγουν ανάμεσα σε αυτές τις δύο ανάλογα με το αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο έσω αυτί (περιφερειακό) ή σχετίζεται με το νευρικό σύστημα (κεντρικός). Η πρώτη κατηγορία είναι πιο συνηθισμένη από τη δεύτερη.

Πιθανές αιτίες

Σύνδρομο Meniere


Αποτελεί μια διαταραχή, η οποία προκαλείται από συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και αυτό προκαλεί αλλαγή της πίεσης στο αυτί. Η διαταραχή Meniere προκαλεί έντονους ιλίγγους και κουδούνισμα στα αυτιά και μερική απώλεια ακοής.

BPPV

Αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία ιλίγγου. Μία πιθανή αιτία είναι το απόθεμα ασβεστίου στο έσω αυτί, αλλά συχνά η πηγή του συμπτώματος δεν είναι ξεκάθαρη. Το BPPV μπορεί να διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά, και συχνά επαναλαμβάνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Αιθουσαία νευρωνίτιδα

Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα στο αυτί που οφείλεται σε μόλυνση (συνήθως ιογενή). Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί γύρω από τα νεύρα που είναι σημαντικά για τη βοήθεια της ισορροπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια