BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ιβίσκος: Ένα καλλωπιστικό φυτό με φαρμακευτικές δράσεις...


Ο ιβίσκος είναι ένα καλλωπιστικό και συνάμα φαρμακευτικό φυτό. 
Οι περισσότεροι το έχουμε δει να στολίζει της αυλές των σπιτιών μας, με τα πολύχρωμα και πανέμορφα άνθη του. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως ο ιβίσκος πέρα από πασίγνωστο καλλωπιστικό φυτό, είναι ένα βότανο με σημαντικά οφέλη στην υγεία;

Το γεγονός ότι η ιστορία του χάνεται στο βάθος τον αιώνων δεν μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον τόπο προέλευσής του φυτού. Εντούτοις, πρόκειται για ένα βότανο που μπορούμε να εντοπίσουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εδώ και πολλά χρόνια τα κόκκινα άνθη του ιβίσκου (επιστημονική ονομασία: Hibiscus sabdariffa), συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι στην παράδοσης αρκετών πολιτισμών ανά την υφήλιο και ταυτόχρονα ένα πολύτιμο εναλλακτικό θεραπευτικό μέσω της ιατρικής της Αγιουρβέρδα.

Φορτωμένο με ισχυρές, ευεργετικές ιδιότητες και μια σπάνια ομορφιά, εφαρμόζεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, αλλά και ως διακοσμητικό φυτό στους κήπους των σπιτιών μας.
Θεραπευτικά οφέλη

Ως ένα από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά βότανα, ο ιβίσκος έχει αποδειχθεί πως βοηθά στα εξής:

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως οι σαπωνίνες που βρίσκονται στη σύνθεση του ιβίσκου επιδρούν στην υψηλή αρτηριακή πίεση με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Καταπραΰνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Έχει την ικανότητα να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων, ανακουφίζοντας άμεσα από τις εμμηνορροϊκές κράμπες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τόσο τα αντιοξειδωτικά, όσο και η Βιταμίνη C που περιέχονται στον ιβίσκο συμβάλλουν στο χτίσιμο ισχυρού ανοσοποιητικού, προστατεύοντας τον οργανισμό από τον υψηλό πυρετό, το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Ενισχύουν τη διάθεση. Οι ανθοκυάνινες και τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που διακρίνονται για τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες. Συνεπώς, η κατανάλωση ιβίσκου μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα, να καταπολεμήσει την αϋπνία και να μειώσει τα επίπεδα  άγχους και στρες.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου. Έχει υπολιπιδαιμικές και υπογλυκαιμικές δράσεις, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση των επίπεδων του σακχάρου. Έτσι, ο ιβίσκος δεν είναι κατάλληλος μόνο για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 και 2, αλλά και για την διαχείριση του.

Καταπολεμά τις πεπτικές διαταραχές. Ο ιβίσκος συμβάλλει και στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς οι διουρητικές του ιδιότητες βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας.

Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά του ιβίσκου προστατεύουν το δέρμα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Διατηρώντας με αυτό τον τρόπο όμορφη, λεία, νεανική και πάνω από όλα υγιή επιδερμίδα.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το εκχύλισμα ιβίσκου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά. Αφενός μειώνει την απορρόφηση αμύλου και γλυκόζης και αφετέρου επιταχύνει τη διαδικασία  μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Ενέργειες που ενισχύουν την διαδικασία απώλειας βάρους.

Πως καταναλώνω ιβίσκο

Τα φύλλα του ιβίσκου μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα σε σαλάτες φρούτων ή λαχανικών. Επίσης, το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό αρώματος σε πολλές παρασκευές όπως κέικ, μαρμελάδες, σάλτσες, σούπες, σαλάτες, ροφήματα και καφέ.

Θεραπευτικό τσάι από ιβίσκο

Το τσάι από ιβίσκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς πρόκειται για ένα φαρμακευτικό και συνάμα απολαυστικό ρόφημα.  Εδώ και πολλούς αιώνες, οι κάτοικοι των περισσότερων χωρών συνηθίζουν να καταναλώνουν τσάι ιβίσκου προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια σειρά ιατρικών καταστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα,
  • Για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό.
  • Για να καταπολεμήσουν τον βήχα.
  • Για να μειώσουν τα επίπεδα της υψηλής χοληστερόλης.
  • Για να θεραπεύσουν τις πληγές στις καμήλες.
  • Για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Για την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης
  • Για την αντιμετώπιση των ηπατικών και νεφρικών διαταραχών.
  • Επίσης, ο ιβίσκος δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και στη σύγχρονη. Δεδομένων των ισχυρών θεραπευτικών ουσιών και ιδιοτήτων, τα πέταλα του βοτάνου χρησιμοποιούνται από πολλές φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή φαρμάκων.
  • Μειώνει ο ιβίσκος την υψηλή χοληστερόλη;
  • Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου, όπως επίσης και το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη.
  • Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συγκεκριμένου εκχυλίσματος φύλλων ιβίσκου (Green Chem, Bangalore, Ινδία), για διάστημα 90 ημερών δεν είχε καμία ευεργετική επίδραση στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Αντίθετα, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο βότανο συνέβαλε στην αύξηση των τιμών χοληστερόλης.

Ιβίσκος και εγκυμοσύνη

Όπως αναφέραμε ήδη ο ιβίσκος έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας. Δεν είναι όμως το ίδιο επωφελές για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος.
Επίσης, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί ο ιβίσκος φαίνεται να επιδρά αρνητικά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Συνεπώς, οι έγκυες ή όσες προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά καλό είναι να αποφύγουν την χρήση ή την κατανάλωση ιβίσκου.

Προφυλάξεις – Αλληλεπιδράσεις

Ο ιβίσκος είναι ένα ασφαλές βότανο, αρκεί βέβαια να λαμβάνεται στη συνιστώμενη δόση. Δεδομένης της ικανότητας να μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, όσα άτομα ταλαιπωρούνται από υπόταση ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του βοτάνου προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες.



Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget