BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αυτές οι τροφές κάνουν καλό στο συκώτι!!!

Το συκώτι είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος και είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ουσιαστικά, ο κύριος ρόλος, είναι να συγκρατεί τα θρεπτικά στοιχεία των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε και να μετατρέπει τις τοξίνες και τις περιττές ουσίες, σε μορφή που να μπορεί ο οργανισμός να τις αποβάλλει μέσω των ούρων, του ιδρώτα και των κοπράνων. Βέβαια είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, επιβαρύνει την λειτουργία του ήπατος. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση τοξινών και στην εμφάνιση μιας παθολογικής κατάστασης, γνωστή και ως λιπώδης νόσος του ήπατος.
Επίσης, το ήπαρ εκτός από κύριο όργανο αποτοξίνωσης, εκτελεί και άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού των λιπαρών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στο σχηματισμό κετονών, στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη σωστή λειτουργίας της πέψης. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα όργανο ζωτικής σημασίας, συνεπώς η διατήρηση της καλής λειτουργίας του, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο για την ποιότητα της ζωής μας.

Τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του ήπατος

Για την καλύτερη λειτουργία του ήπατος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατανάλωση συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών, που περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν την διαδικασία αποτοξίνωσης.

Τροφές που διεγείρουν τη φυσική ικανότητα του συκωτιού να αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα είναι οι εξής:

Γκρέιπφρουτ

Είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μελέτες απέδειξαν ότι ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί επιταχύνει την δραστηριότητα των ενζύμων που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: Χυμός από 1 γκρέιπφρουτ.

Σκόρδο

Μία από τις καλύτερες τροφές που βοηθούν τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Η υψηλή περιεκτικότητα αλικίνης που υπάρχει στην σύνθεση του, εκτός από αντιοξειδωτική δράση, ενεργοποιεί και τα ηπατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία του σκόρδου, καθώς η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφει τις πολύτιμες ιδιότητες.

Για να ενεργοποιήσετε την αλκινίνη, τεμαχίστε το σκόρδο και αφήστε για 5 με 10 λεπτά.

Συνιστώμενη δόση: 1 σκελίδα σκόρδο κάθε πρωί ή 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο σε μαγειρεμένο φαγητό.

Μπρόκολο

Είναι εξαιρετική πηγή ισοθειοκυανικών ενώσεων και σουλφοραφάνης. Τα ισοθειοκυανικά διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους και είναι υπεύθυνα για την αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, καθώς και για την βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, απεδείχθη ότι η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου και να βοηθήσει στην προστασία του συκωτιού από τον καρκίνο.

Συνιστώμενη δόση: 1 μικρό μπρόκολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Ολόκληροι κόκκοι

Η σίκαλη, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και το quinoa είναι σπόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και διακρίνονται για την ικανότητα τους να βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και την εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση του βοηθά επίσης και στην προστασία του ήπατος από την μη αλκοολική λιπώδης νόσο.

Συνιστώμενη δόση: 2-3 μερίδες δημητριακά ολικής άλεσης, ημερησίως

Ντομάτα

Περιέχει καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος και στην προστασία, από τον καρκίνο. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες τροφοδότησαν αρουραίους με διατροφή πλούσια σε καρκινογόνα και ανθυγιεινά λιπαρά για έξι εβδομάδες και έπειτα έδωσαν σε μερικούς, χυμό ντομάτας. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι αρουραίοι έλαβαν χυμό ντομάτας παρουσίασαν μεγαλύτερη αντίσταση στην βλάβη του ήπατος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης. Αυτό οδήγησε στο αποτέλεσμα ότι η ντομάτα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων.

Συνιστώμενη δόση: 1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες, ημερησίως

Ginseng

Πρόκειται για ένα φαρμακευτικό βότανο που βρίσκεται στις ρίζες του φυτού Panax ginseng (που δεν πρέπει να συγχέεται με το αμερικανικό ή το σιβηρικό ginseng). Περιέχει ενώσεις γνωστές ως ginsenosides οι οποίες προστατεύουν το συκώτι από σοβαρές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου.

Συνιστώμενη δόση: 2 φλιτζάνια τσάι ginseng, ημερησίως.

Παντζάρια

Σύμφωνα με μελέτες του Τμήματος Φαρμακευτικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Πολωνίας επιβεβαιώθηκε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού από παντζάρι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καθώς και των βλαβών του DNA. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, η πηκτίνη, οι βηταΐνες και η βεταϊνη που καθαρίζουν το αίμα, βελτιώνουν την ενζυματική δραστηριότητα και διεγείρουν την έκκριση της χολής, η οποία διασπά τα τοξικά απόβλητα και βοηθά στην γρήγορη απομάκρυνση τους.

Συνιστώμενη δόση: 1 ποτήρι χυμό από παντζάρι, ημερισίως ή 2-3 μεσαία παντζάρια 3 φορές την εβδομάδα.

Πικραλίδα

Βότανο με αντιρευματικές, αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Αν και η γεύση του είναι ιδιαίτερα πικρή, μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια ως σαλάτα ή βραστή. Το αποξηραμένο βότανο ή η ρίζα του μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή τσαγιού, βάμματος ή κάψουλας. Δεδομένου, ότι η πικραλίδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα υψηλής χοληστερόλης και του λίπους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ή άλλων ηπατικών διαταραχών.

Συνιστώμενη δόση: 1 πιάτο βράστες πικραλίδες, 2 φορές την εβδομάδα

Καρότα


Πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και β-καροτένιο, μέταλλα και φυτικές ίνες ενισχύουν την σωστή λειτουργία του ήπατος, ενώ η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α, αποτρέπει την εμφάνιση ηπατικής νόσου.

Συνιστώμενη δόση: 1 ποτήρι χυμό καρότου ανά 2 ημέρες ή 2-3 μεγάλα καρότα μαγειρεμένα κάθε 3 ημέρες.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Προστατεύουν το συκώτι από οξειδωτικές βλάβες και άλλες ασθένειες. Λαχανικά όπως: 

  • Χόρτα 
  • Σπανάκι 
  • Μαρούλι 
  • Ραπανάκι 

Περιέχουν καλή ποσότητα βιταμινών Α, C και K, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τη μη αλκοολική λιπώδης νόσο.

Συνιστώμενη δόση: 1-2 φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ημερησίως

Πράσινο τσάι

Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι είναι ένα αντιοξειδωτικό και παρέχει στην υγεία πολλά οφέλη. Οι κατεχίνες που υπάρχουν στην σύνθεση του μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, καθώς και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος και άλλων ηπατικών νοσημάτων.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν επιδείξει βλαβερές επιδράσεις στην υπερκατανάλωση τσαγιού, η οποία μπορεί να οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες:
 
Την υψηλή περιεκτικότητα του σε καφεΐνη
Στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου

Έτσι, το πράσινο τσάι μπορεί να μην επιδρά ευεργετικά σε όλους. Ως εκ τούτου, πριν καταναλώσετε τσάι για την βελτίωση της υγείας του ήπατος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συνιστώμενη δόση: 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι, ημερησίως.

Κουρκουμάς


Η κουρκουμίνη είναι η βιοδραστική ένωση του κουρκουμά. Από αυτήν αντλούνται όλες οι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του ήπατος από διάφορες παθήσεις, μειώνει την φλεγμονή, ελαχιστοποιεί το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπιδίων και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Συνιστώμενη δόση: 1-3 γραμμάρια σκόνης κουρκουμά ή 3-4 γραμμάρια ρίζα κουρκουμά ανά 2 ημέρες.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, ένα από αυτά είναι και η προστασία του ήπατος. Με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλει στην πρόληψη των ηπατικών νοσημάτων.

Συνιστώμενη δόση: 1 αβοκάντο, 2 φορές την εβδομάδα

Λεμόνι
Πλούσια πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος, βοηθά στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στο ήπαρ.

Συνιστώμενη δόση: Χυμό από 1 λεμόνι, ημερησίως

Μήλο

Επιστήμονες απέδειξαν ότι τα μήλα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα λίπους του ήπατος και να το προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Συνιστώμενη δόση: 1 μήλο ημερησίως

Ελαιόλαδο

Συχνά, η εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος αποτελεί συνέπεια ανθυγιεινών επιλογών διατροφής. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με το ήπαρ. Παράλληλα, το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Συνιστώμενη δόση: 3 – 5 κ.σ. ημερησίως

Σπαράγγια

Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών A, C, E, K, φυλλικού οξέος και μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου, του φωσφόρου και του καλίου. Παραδοσιακά, τα σπαράγγια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ταχυκαρδίας. Σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση των βλαστών και των φύλλων των σπαραγγιών, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ.

Συνιστώμενη δοσολογία: 1πιάτο μαγειρεμένα σπαράγγια, 1-2 φορές την εβδομάδα.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα καρύδια βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της ηπατικής φλεγμονής.

Συνιστώμενη δοσολογία: 7 καρύδια ημερησίως

Σολομός

Τα ψάρια συμπεριλαμβανομένου του σολωμού αποτελούν καλή πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και παρέχουν στην υγεία τεράστια οφέλη. Τα ωμέγα-3 μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν, ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με το ήπαρ και να το προστατεύσουν από ασθένειες όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Άλλες ψάρια περιλαμβάνουν: 

  • Σκουμπρί 
  • Τόνος 
  • Ξιφίας 
  • Σαρδέλες 
  • Ρέγγα 
  • Πέστροφα 
  • Στρείδια 
  • Μύδια 

Συνιστώμενη δόση: Μια μερίδα, 2-4 φορές την εβδομάδα

Αυτά είναι οι τροφές τις οποίες, εάν συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το ήπαρ σας υγιές και απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά θα ενισχύσουν και τη διαδικασία αποτοξίνωσης του.

Πληροφορίες από:

loveyourliver.com
liverfoundation.org
stylecraze.com

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget