Νέα συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, δείχνει πως η υψηλή

πρόσληψη ανθοκυανινών, που περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μελέτες που εξέτασαν τις ιδιότητες των ανθοκυανινών, αντιοξειδωτικών συστατικών που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά με κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα, όπως τα κεράσια, πολλά είδη μούρων και σταφυλιών, οι μελιτζάνες, οι γλυκοπατάτες και το κόκκινο λάχανο. Ειδικότερα, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 19 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 602.000 ενήλικες για διάστημα από 4 έως 41 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών είχαν 9% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτή, συγκριτικά με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη των εν λόγω συστατικών. Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική μόνο σε ενήλικες από τις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει πως η επίδραση των ανθοκυανινών μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πληθυσμών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα οφέλη των φυτοχημικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών αυξάνονται συνεχώς, δείχνοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.


Πηγή: neadiatrofis.gr
Μοιραστείτε το:

Bio Olympus

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Σχολιάστε :

0 σχόλια , γίνετε οί πρώτοι πού θα σχολιάσετε.