BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Πόνος στην πλάτη: 6 βασικές αιτίες που τον προκαλούν

Η πλάτη είναι η περιοχή ανάμεσα στη βάση του λαιμού και στο κάτω μέρος του θώρακα. Αποτελείται από 12 οστά, τα οποία οι γιατροί ονομάζουν θωρακική μοίρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο στην πλάτη ως μια αίσθηση πίεση και καύσου σε ένα σημείο.

Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένος από την οσφυαλγία ή το αυχενικό σύνδρομο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Occupational Medicine ανέφερε πως 1 στους 10 άνδρες και 1 στις 5 γυναίκες υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

6 πιθανές βασικές αιτίες του πόνου στην πλάτη

1. Μυϊκή ατροφία και κακή στάση του σώματοςΟι άνθρωποι γυμνάζουμε τους μυς μας για να παραμείνουν δυνατοί, όμως μπορεί να συμβεί και το εντελώς αντίθετο. Μπορεί δηλαδή οι μυς να ατροφήσουν από την έλλειψη άσκησης και κίνησης. Αυτό το πρόβλημα εντείνεται από τη λανθασμένη στάση του σώματος. Το καμπούριασμα σε μια καρέκλα γραφείου μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς. Με τον καιρό, αυτό προκαλεί πόνο στην περιοχή.
Όταν καμπουριάζουμε, πίεση από την βαρύτητα και το ίδιο το σώμα μας ασκείται στη σπονδυλική στήλη, στο λαιμό, στους δίσκους και στους συνδέσμους. Με τον καιρό, αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλες επιπλοκές. Η λύση είναι η αποκατάσταση της σωστής στάσης του σώματος, ειδικά όταν καθόμαστε, αλλά και η άσκηση.
2. Υπερβολική χρήση των μυώνΑυτό συμβαίνει όταν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για πολύ καιρό και προκαλείται πίεση, αίσθηση σφιξίματος και ερεθισμός. Οι δραστηριότητες και εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν πόνο. Μπορεί να νιώσουμε πίεση και ερεθισμό στο σημείο του σώματος που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνιο πόνο. Η θεραπεία γι’ αυτή την αιτία περιλαμβάνει αρχικά την ξεκούραση, όπως και τη χρήση θερμότητας ή κρύου ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος στους μυϊκούς ιστούς.
3. ΤραυματισμόςΑυτό μπορεί να συμβεί λόγω κάποιου τροχαίου ατυχήματος, πτώσης, κάποιου εργατικού ατυχήματος, λάθος κινήσεων ή υπερβολικής άσκησης. Ο τραυματισμός είναι ορισμένες φορές εμφανής. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί αργότερα (την επόμενη π.χ. μέρα). Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε η επίσκεψη σε γιατρό.
4. Κήλη δίσκουΟι δίσκοι είναι απαλά, σπογγώδη μαξιλαράκια ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Η κήλη δίσκου συμβαίνει όταν ένα κομμάτι αυτού υποστεί ζημιά, τραυματιστεί και έτσι ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Ακόμα κι μια μικρή ποσότητα πίεση μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση της πλάτης, όπως επίσης και άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αποδυνάμωση των χεριών ή των ποδιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εγχείριση και ανακάμπτουν μετά από ξεκούραση ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
5. Μυϊκό πιάσιμοΟ δίσκος μπορεί να υποχωρήσει τόσο που να συμπιέσει το κοντινό νεύρο. Το «νευροκαβαλίκεμα» όπως λέγεται αλλιώς μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και πόνο σε χέρια και πόδια, προβλήματα με το έλεγχο της ούρησης, αλλά και αποδυνάμωση ή απώλεια ελέγχου στα πόδια. Όταν το πρόβλημα προέρχεται από την κήλη δίσκου, η θεραπεία είναι παρόμοια με την προαναφερθείσα αιτία. Το νευροκαβαλίκεμα συνήθως δεν χρειάζεται χειρουργείο, αν και οι γιατροί θα συστήσουν ενέσεις στεροειδών σε ορισμένες περιπτώσεις.
6. ΟστεοαρθρίτιδαΗ πηγή του πόνο στη μέση ορισμένες φορές δεν είναι οι μυς, αλλά ένα πρόβλημα στα οστά και στις αρθρώσεις. Ο χόνδρος που καλύπτει και προστατεύει τα οστά μπορεί να αποδυναμωθεί όσο μεγαλώνουμε. Αυτή είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να κάνει τους χόνδρους να υποχωρήσουν εντελώς κάνοντας τα οστά μεταξύ τους να τρίβονται.
Αυτό με τη σειρά του ασκεί πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Φυσικά, η οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται διάγνωση από γιατρό, συνεχή παρακολούθηση και θεραπευτικό πλάνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και του πόνου.

Photo: Author/Depositphotos

Πηγές



https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156786/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/
https://academic.oup.com/occmed/article/65/2/122/1488588
https://enallaktikidrasi.com/2018/12/ponos-plati-vasikes-aities-prokaloun/

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget