Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Τα οφέλη στην υγεία από τις αγκινάρες - Χρήσιμες ιατρικές συνταγές...

Τα είδη της αγκινάρας ανήκουν στην οικογένεια των Συνθετών. Οι αγκινάρες ή αγγινάρες ή αγριοαγγινάρες ή αγριοαγκιναρα η αγκιναράκια ή χαρ...

Τα είδη της αγκινάρας ανήκουν στην οικογένεια των Συνθετών.

Οι αγκινάρες ή αγγινάρες ή αγριοαγγινάρες ή αγριοαγκιναρα η αγκιναράκια ή χαρακάκια ή τζινάρες ή χωστές ή τζιλίντρικα ή καυκαρούες ή Cynara cardunculus, Cynara cornigera, Cynara scolymus είναι εξαιρετικός μεζές. Τρώγονται τα φύλλα τους και τα μπουμπούκια τους. Οι άγριες αγκινάρες είναι πιο νόστιμες και έχουν αγκάθια.
Προσοχή! Τα άγρια είδη δεν περιέχουν χημικά κατάλοιπα. Την καλλιεργήσιμη βάλτε τη σε μια γωνιά του κήπου σας για να μην έχουν χημικά κατάλοιπα για να τις έχετε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Είναι πολυετές φυτό και φθάνει το 1, 5 μέτρο ύψος, έχει μεγάλα μοβ λουλούδια και ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο. Το λουλούδι χρησιμοποιείται σαν λαχανικό. Βλαστοί 40 εκατοστά όρθιοι, φύλλα βαθιά λοβωτά, με ανοιχτόχρωμες νευρώσεις στην επάνω επιφάνεια, κεφάλια 50 χιλιοστά, με ανθίδια σωληνοειδή κιτρινωπά και βράκτια αγκαθωτά.

Χρήσιμα μέρη αγκινάρας

Ολόκληρο το φυτό με τις ρίζες και τους σπόρους φρέσκο ή ξηρό

Δραστικές ουσίες αγκινάρας


Περιέχουν κυναρίνη που είναι χοληναγωγή και βοηθά να πέσει η χοληστερόλη στο αίμα, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και C, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, λευκώματα, υδατάνθρακες και ινουλίνη για τους διαβητικούς.



Τα οφέλη στην υγεία από τις αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ορεκτικές και διαιτητικές. 100 γραμμάρια περιέχουν 14 θερμίδες.

Είναι καθαρτικές για το αίμα για αποτοξίνωση και για εξανθήματα που οφείλονται σε τοξίνες.

Έχει ευεργετική επίδραση στη χοληδόχο κύστη και βοηθάει στη χώνεψη.

Είναι διουρητικές και καλές για παθήσεις των νεφρών, σε οξεία και χρόνια νεφρίτιδα, σε ουρολοιμώξεις, σε πέτρες στα νεφρά, σε αυξημένη ουρία στο αίμα, σε υδρωπικία, σε παθήσεις του συκωτιού, σε καρδιακή ανεπάρκεια με οιδήματα, σε νεφρική ανεπάρκεια, σε συγκράτηση υγρών, σε εμφράξεις στην κοιλιακή χώρα και σε ρευματισμούς, όπου συστήνεται η ρίζα του φυτού.

Τα γένια του ξηρού άνθους της αγκινάρας είναι πολύ διουρητικά.

Η αγκινάρα επιδρά άμεσα και γρήγορα σε παθήσεις του συκωτιού. Για λίγο καιρό πίνετε 3 ποτήρια αφέψημα την ημέρα. Η επίδραση αυτη οφείλεται στην κυναρίνη που δρα στον μεταβολισμό των λιπών, χαμηλώνει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση.

Έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και βοηθά τους διαβητικούς να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα φυσιολογικά αν δεν κάνουν καταχρήσεις.

Χρησιμοποιείται σε ηπατική ανεπάρκεια, ίκτερο, δυσπεψία και μετεγχειρητική αναιμία και σε παθήσεις του δέρματος (κνησμός και ουρτικάρια).

Κάνει και για τους πυρετούς.

Είναι καλή για την υπερτροφία του προστάτη.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Γενικά είναι φάρμακο του συκωτιού.



Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Η αγκινάρα έχει αυτές τις ιδιότητες ωμή η μαγειρεμένη, βραστή, τηγανητή, γεμιστή, ωμή ή σκορδαλιά.

Η ωμή αγκινάρα είναι η πιο νόστιμη. Όταν καθαρίζετε, όμως τις αγκινάρες να μην πετάτε τα υπόλοιπα μέρη της.

Αφέψημα

Βράζετε όλα τα μέρη της αγκινάρας σε αρκετό νερό που τα σκεπάζει για λίγα λεπτά. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά στο ζεστό νερό και σουρώνετε και πίνετε ένα ποτήρι κρασιού πριν από κάθε γεύμα. Σαν κατάπλασμα στο λαιμό βοηθά σε αμυγδαλίτιδα. Στην αμυγδαλίτιδα και τον πονόλαιμο βοηθούν τα καταπλάσματα στο λαιμό τη νύχτα απο βρασμένα φύλλα

Βάμμα

Λειώνετε τα μέρη της αγκινάρας και τα βάζετε σε μπουκάλι μέχρι το μισό και το υπόλοιπο το γεμίζετε με οινόπνευμα ή τσίπουρο. Το αφήνετε 15 ημέρες στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος και ανακατεύετε συχνά. Στραγγίζετε και φυλάτε το υγρό. Παίρνετε μια κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν το γεύμα.

Τα φρέσκα φύλλα κοπανισμένα είναι κατάπλασμα για αιμορροϊδες

Στην αγορά υπάρχει η αγκινάρα σε χάπια, υγρό και αμπούλες για ενδομυϊκή και ενδοφλέβια χρήση.

Το δυνατό αφέψημα (φύλλα αγκινάρας σε λίγο νερό) από αγκινάρες είναι τονωτικό για τα μαλλιά για μασάζ του τριχωτού της κεφαλής.

Οι αγριοαγκινάρες αν καθαρισθούν οι μίσχοι με μαχαίρι και ο ρόδακας από τις ίνες και τις αγκίδες φτιάχνεται αρνάκι αυγολέμονο πεντανόστιμο.





emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια