Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

ΜΥΡΤΙΛΑ : 8 αποδεδειγμένα οφέλη γιά την υγεία...

Συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερ-τρόφιμα, έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι εξαιρετικά θρεπτικά για εσάς.

Συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερ-τρόφιμα, έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι εξαιρετικά θρεπτικά για εσάς.

8 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των βατόμουρων.
  • Τα μύρτιλα είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε θρεπτικά συστατικά
Ο θάμνος βακκινιάς (τομέας Vaccinium Cyanococcus) είναι ένας θάμνος που ανθίζει και παράγει μούρα με μπλε, μοβ απόχρωση - επίσης γνωστά ως βατόμουρα.
Τα μύρτιλα είναι μικρά - περίπου 5-16 χιλιοστά σε διάμετρο - και διαθέτουν μια φουσκωτή κορώνα στο τέλος.
Έχουν πράσινο χρώμα όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, στη συνέχεια βαθαίνουν προς το πορφυρό και το μπλε καθώς ωριμάζουν.
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:
Highbush βατόμουρα: Η πιο κοινή καλλιεργημένη ποικιλία στις ΗΠΑ.
Lowbush ή "άγρια" βατόμουρα: Τυπικά μικρότερα και πλουσιότερα σε ορισμένα αντιοξειδωτικά.
Τα μύρτιλα είναι από τα πιο πυκνά μούρα με θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα 1 κουταλιάς (148 γραμμάρια) από βατόμουρα περιέχει:
Ίνες: 4 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 24% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 36% της ΣΗΠ
Μαγγάνιο: 25% της ΣΗΠ
Μικρές ποσότητες διαφόρων άλλων θρεπτικών ουσιών
Είναι επίσης περίπου 85% νερό, και ένα ολόκληρο φλιτζάνι περιέχει μόνο 84 θερμίδες, με 15 γραμμάρια υδατανθράκων.
  • Τα μύρτιλα πιστεύεται ότι έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όλων των κοινών φρούτων και λαχανικών.
Οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις στα μύρτιλα ανήκουν σε μια οικογένεια πολυφαινολών αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή.
Μία ομάδα φλαβονοειδών ειδικότερα - ανθοκυανίνες - πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία αυτών των καρπών.
Τα μύρτιλα έχουν δείξει ότι αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα σας.
  • Τα μύρτιλα μειώνουν την καταστροφή του DNA, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γήρανση και τον καρκίνο
Η οξειδωτική βλάβη του DNA είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής. Λέγεται ότι συμβαίνει δεκάδες χιλιάδες φορές την ημέρα σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.
Η βλάβη του DNA είναι μέρος του λόγου που μεγαλώνουμε. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Επειδή τα μύρτιλα είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να εξουδετερώσουν μερικές από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA σας.
Σε μια μελέτη, 168 άτομα έπιναν καθημερινά 1 λίτρο μικτού χυμού βατόμουρου και μήλου. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, η οξειδωτική βλάβη του DNA λόγω των ελεύθερων ριζών μειώθηκε κατά 20%.
Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με μικρότερες μελέτες που χρησιμοποιούν είτε φρέσκα ή κονιοποιημένα μύρτιλα.
  • Προστατεύουν τη χοληστερόλη στο αίμα σας από το να καταστραφεί
Η οξειδωτική βλάβη δεν περιορίζεται στα κύτταρα και στο DNA.
Είναι επίσης προβληματικό όταν η "κακή" LDL χοληστερόλη οξειδώνεται.
Στην πραγματικότητα, η οξείδωση της "κακής" LDL χοληστερόλης είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία της καρδιακής νόσου.
Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα συνδέονται έντονα με μειωμένα επίπεδα οξειδωμένης LDL. Αυτό κάνει τα μύρτιλα πολύ καλά για την καρδιά σας.
Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σπόρων (75 γραμμάρια) από βατόμουρα με το κύριο γεύμα μείωσε σημαντικά την οξείδωση της "κακής" χοληστερόλης LDL.
  • Τα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης
Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου σας, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα μπορεί να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου σας που είναι απαραίτητες για τη νοημοσύνη.
Φαίνονται να ωφελούν τους γερασμένους νευρώνες, οδηγώντας σε βελτιώσεις στην κυτταρική σηματοδότηση.
Ανθρώπινες μελέτες έχουν επίσης αποφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Σε μία από αυτές τις μελέτες, εννέα ηλικιωμένοι ενήλικες με ήπια γνωστική δυσλειτουργία κατανάλωναν χυμό βατόμουρου καθημερινά. Μετά από 12 εβδομάδες, εμφάνισαν βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Μια εξαετής μελέτη σε περισσότερα από 16.000 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονταν με καθυστερήσεις στην ψυχική γήρανση έως και 2,5 έτη.
  • Οι ανθοκυάνες στα μύρτιλα μπορεί να έχουν αντι-διαβητικές επιδράσεις
Τα μύρτιλα παρέχουν μέτρια ποσότητα ζάχαρης σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Ένα φλιτζάνι (148 γραμμάρια) περιέχει 15 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με μικρό μήλο ή μεγάλο πορτοκάλι.
Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις στα μύρτιλα φαίνεται να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυάνες στα μύρτιλα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτές οι επιδράσεις κατά του διαβήτη συμβαίνουν τόσο με χυμό από βατόμουρο όσο και με εκχύλισμα.
Σε μια μελέτη σε 32 παχύσαρκους ανθρώπους με αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο χούφτες βατόμουρου καθημερινά προκάλεσαν σημαντικές βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Μπορεί να βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) αποτελούν κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο χυμός μύρτιλου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των τύπων λοιμώξεων.
Επειδή τα μύρτιλα είναι στενά συνδεδεμένα με τα βατόμουρα, διαθέτουν πολλές από τις ίδιες δραστικές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αντι-κόλλες και βοηθούν στην αποτροπή της προσκόλλησης βακτηρίων όπως το Ε. Coli στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
Τα μύρτιλα έχουν σπάνια μελετηθεί για την επίδρασή τους σε UTIs, αλλά πιθανότατα έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τα μύρτιλα.
  • Τα μύρτιλα μπορούν να μειώσουν τη βλάβη των μυών μετά από έντονη άσκηση
Η έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο και κόπωση.
Αυτό οδηγείται εν μέρει από τοπική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον μυϊκό ιστό.
Τα συμπληρώματα βατόμουρου μπορούν να μειώσουν τη ζημιά που παρουσιάζεται σε μοριακό επίπεδο, ελαχιστοποιώντας τον πόνο και μειώνοντας τις μυικές επιδόσεις.

Σε μια μικρή μελέτη σε 10 γυναίκες αθλητές, τα βατόμουρα επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονες ασκήσεις ποδιών.


.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια