Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Σταφυλοθεραπεία: Αποτοξίνωση, θεραπεία και αδυνάτισμα μέσω των σταφυλιών. Πώς θα την εφαρμόσετε

Η σταφυλοθεραπεία είναι γνωστή για τουλάχιστον δύο αιώνες ως μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτό το πλήρες...

Η σταφυλοθεραπεία είναι γνωστή για τουλάχιστον δύο αιώνες ως μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτό το πλήρες αποτοξινωτικό πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας του Basil Shackleton, φωτογράφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δίαιτα των σταφυλιών ως θεραπεία κατά του καρκίνου. Αργότερα, βέβαια, διαψεύστηκε μέσα από διάφορες επιστημονικές έρευνες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η δίαιτα αποδεικνύεται αποτελεσματική στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Η θεραπευτική αυτή δίαιτα χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα σταφύλια ώστε να αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, να τονώσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη γρήγορη απώλεια του βάρους. Είναι συνηθισμένο όσοι την ακολουθούν να χάνουν μέχρι και 3 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα.

Η δίαιτα είναι μονοφαγική, που σημαίνει ότι συνίσταται στην κατανάλωση μόνο σταφυλιών, μαζί με νερό φυσικά. Μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, αν και είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τα βιολογικά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσει τον οργανισμό, στερώντας του βασικά θρεπτικά στοιχεία• το αντίθετο μάλιστα.

Τα σταφύλια έχουν επιλεχθεί συνειδητά γι΄αυτή τη δίαιτα, καθώς περιέχουν όλα τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να κινείται και να εργάζεται αποτελεσματικά στην καθημερινότητά του. Παράλληλα αποτοξινώνεται και χάνει το περιττό βάρος.

Σταφυλοθεραπεία: Ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό

Τα σταφύλια ενεργοποιούν την αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού, την απώλεια βάρους και την βελτίωση της συνολικής υγείας, επειδή:
Είναι διουρητικά

Το χαρακτηριστικό αυτό σημαίνει ότι εμποδίζουν την κατακράτηση υγρών και απομακρύνουν τις τοξίνες από το σύστημά σας με αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που σας βοηθά να μειώσετε το βάρος σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά καλίου που περιλαμβάνουν.
Περιέχουν φυτικές ίνες

Τα σταφύλια, μα ειδικά η φλούδα τους, αποτελεί σπουδαία πηγή εύπεπτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για μια υγιή διαδικασία απώλειας βάρους. Μας βοηθούν να νιώθουμε κορεσμό με μικρότερες ποσότητες φαγητού και μειώνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, μια μερίδα μαύρων σταφυλιών περιέχει 0.8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτή η περιεκτικότητα παρέχει το 2 – 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα μαύρα και τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, τη ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει συγκεντρωμένη στη φλούδα τους. Μία κούπα σταφυλιών περιέχει περίπου 160 γραμμάρια ρεσβερατρόλης. Αυτό το αντιοξειδωτικό φαίνεται πως έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του ήπατος, ώστε αυτό να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες από το σώμα μας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παίζει έναν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Περιέχει βιταμίνες

Τα σταφύλια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διάφορων βιταμινών. Μία κούπα κόκκινων σταφυλιών προσφέρει 16 mg βιταμίνης C, που είναι περίπου το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ενός διατροφικούς προγράμματος 2.000 θερμίδων. Περιέχουν 22 mcg βιταμίνης Κ και 0.4 mf θειαμίνης, που αποτελούν περίπου το 28% και το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας αντίστοιχα. Τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνών Ε, Α, Β-6, φολικού οξέος, βήτα- καροτίνης, άλφα καροτίνης και παντοθενικού οξέος (Β5). Το φάσμα των βιταμινών που εμπεριέχονται είναι τόσο μεγάλο, που καταφέρνουν να ομαλοποιήσουν το μεταβολικό μας σύστημα και έτσι να ενισχύσουν την διαδικασία απώλειας βάρους.

Περιλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα

Τα σταφύλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα, με σχεδόν 15 γραμμάρια ανά κούπα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει να επιλέγουμε φυσικά σάκχαρα, σαν αυτά που βρίσκουμε στα σταφύλια και όχι στην επεξεργασμένη ζάχαρη, επειδή τα πρώτα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική επίδραση. Λόγω της φυσικής τους γλυκύτητας, μπορείτε να τα προτιμάτε ως έναν υγιεινό τρόπο για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας. Εξάλλου, τα φυσικά σάκχαρα απορροφώνται πιο αργά από την επεξεργασμένη ζάχαρη, κάτι που βοηθά στη διαδικασία απώλειας βάρους. Αν θέλετε να ελέγξετε την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε ζάχαρη, έχετε υπόψη σας οτι τα μαύρα σταφύλια είναι τα λιγότερο γλυκά, τα πράσινα βρίσκονται στη μεσαία θέση και τα κόκκινα είναι τα πιο γλυκά.
Πλούσια σε μέταλλα
Τα μέταλλα ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες στον οργανισμό μας, μα κυρίως τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του κυκλοφοριακού μας συστήματος. Τα σταφύλια διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα μεταλλικών στοιχείων. Μία κούπα κόκκινων σταφυλιών για παράδειγμα περιέχει 288 mg καλίου, 0.2 mg χαλκού, 0.1 mg μαγνησίου και 0.5 mg σιδήρου. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Άλλα οφέλη της σταφυλοθεραπείας
Κάθε κούπα σταφυλιών περιέχει 62 μόνο θερμίδες, καθιστώντας τα ένα ιδανικό σνακ. Επίσης, σε αυτά περιέχεται ένα μικρό ποσοστό μελατονίνης, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώνουμε και έτσι ενισχύει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αφού μειώνει το άγχος.

Τα αντιοξειδωτικά, επίσης, στα οποία προαναφερθήκαμε, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ιστούς, βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα, τη λειτουργία του ιππόκαμπου, μίας δομής που συνεισφέρει στη ρύθμιση της απόκτησης ή απώλειας βάρους και στις φλεγμονές σε όλο μας το σώμα.

Τα σταφύλια επίσης περιέχουν ιντερλευκίνη, μόριο που βοηθά στην ανακούφιση και στη θεραπεία των φλεγμονών στο σώμα, επιτρέποντας τον αποτελεσματικότερο μεταβολισμό και την καλύτερη επίδοση στις ασκήσεις και στις δραστηριότητες που απαιτούν ενδυνάμωση.

Διαδικασία σταφυλοθεραπείας

Η σταφυλοθεραπεία λοιπόν είναι τόσο διαδεδομένη λόγω της τόσο μεγάλης θρεπτικής αξίας που διαθέτει. Παρακάτω, παρουσιάζονται ενδεικτικά τα βήματα μιας ολοκληρωμένης σταφυλοθεραπείας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη διαδικασία ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνάμεις του σώματός σας:
1ο βήμα

Καταναλώστε σταφύλια στη θέση κάθε γεύματος. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο μπορείτε να καταναλώνετε, αρκεί να μην είναι ελάχιστες οι ποσότητες και νιώθετε πως πεινάτε. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα από τέσσερις μέρες έως δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τι; ώρες στις οποίες συνηθίζετε να γευματίζετε, μπορούν να παραμείνουν οι ίδιες.
2ο βήμα

Προετοιμάστε τα σταφύλια με διάφορους τρόπους, ώστε η δίαιτά σας να έχει ποικιλία. Φτιάξτε χυμό ή ανακατέψτε διάφορες ποικιλίες σε ένα smoothie, αντί να τα καταναλώνετε ολόκληρα. Μπορείτε επίσης να τα παγώσετε στην κατάψυξη το καλοκαίρι, ώστε να είναι πιο τραγανά και δροσιστικά.
3ο βήμα

Πιείτε όσο νερό θέλετε, κρύο ή ζεστό, αλλά αποφύγετε να πιείτε νερό μία ώρα πριν ή μετά την κατανάλωση σταφυλιών, ώστε να διατηρήσετε τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων πυκνή, καθώς εκείνα εισέρχονται στο σύστημά σας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε και κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας στη διαδικασία αποτοξίνωσης και απώλειας βάρους.
4ο βήμα

Την τρίτη περίπου μέρα μπορεί να εμφανίσετε ναυτία και πονοκεφάλους. Συνεχίστε. Δεν οφείλονται σε κανέναν υποσιτισμό, όπως μπορεί να πιστέψετε, αλλά στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού σας. Οι παρενέργειες είναι προσωρινές και συνήθως εξαφανίζονται την επόμενη κιόλας μέρα.
5ο βήμα

Συνεχίστε τη δίαιτα για όσο θέλετε, αλλά χωρίς να πιεστείτε πολύ. Θα δείτε ότι πολύ σύντομα, σχεδόν κατευθείαν, θα αρχίσετε να χάνετε κιλά, αλλά θα νιώθετε παρ’ όλα αυτά ότι είστε γεμάτοι ενέργεια και υγεία, όταν η δίαιτα τελειώσει. Όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας, μπορείτε να επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες σταδιακά, ξεκινώντας με κατανάλωση άλλων φρούτων, υγρών, ρυζιού και λαχανικών.

Προσοχή: Μην ακολουθείτε την σταφυλοθεραπεία, αν είστε έγκυος. Αν αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση ή έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της δίαιτας. Επίσης, μην ακολουθείτε αυτή τη δίαιτα για πολλές μέρες, αν η δουλειά σας απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα και περιλαμβάνει καταπόνηση. Αν νιώσετε έντονη ναυτία ή ζαλάδα για πάνω από μία μέρα, σταματήστε τη διαδικασία. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε τη δίαιτα για θεραπευτικούς σκοπούς, τότε κάντε το υπό την επίβλεψη ειδικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια