Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Έντερο – 10 Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας Για Το Σπίτι...

Η καλή υγεία του οργανισμού ξεκινάει από το έντερο, σύμφωνα με τους ειδικούς της υγείας, καθώς προστατεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα...


Η καλή υγεία του οργανισμού ξεκινάει από το έντερο, σύμφωνα με τους ειδικούς της υγείας, καθώς προστατεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το έντερο συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλο και η υγεία του συνδέεται άμεσα με την ψυχική διάθεση και τις ορμόνες, καθώς και με το συνολικό βάρος και γενικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία σας.

Όταν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα με το έντερο, τότε αυτό σας κάνει πιο ευάλωτους στα πεπτικά προβλήματα (φούσκωμα, αέρια, διάρροια), στις τροφικές αλλεργίες ή σε διάφορες άλλες ευαισθησίες όπως, το άγχος, η κατάθλιψη, οι αλλαγές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, τα δερματικά προβλήματα (έκζεμα, ροδόχρους ακμή), ο διαβήτης, οι αυτοάνοσες ασθένειες και οι συχνές λοιμώξεις.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας, να καταστρέψουν την εντερική χλωρίδα και να βλάψουν τον «εντερικό φραγμό». Η κακή διατροφή, η υπερβολική χρήση φαρμάκων ακόμη και το άγχος, μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό σας σύστημα.
Για να είναι υγιές το έντερό σας, δεν είναι κάτι δύσκολο που πρέπει να κάνετε. Ξεκινήστε κάποιες βασικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και στον τρόπο ζωής σας. Για να έχετε ένα υγιές έντερο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω 4 βασικές συμβουλές:
  1. Αποφύγετε όλα αυτά που κάνουν κακό και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου σας.
  2. Αντικαταστήστε όλα αυτά που δημιουργούν πρόβλημα, με αυτά που κάνουν καλό.
  3. Τα καλά και τα κακά βακτήρια, συνιστούν τη λεγόμενη «χλωρίδα του εντέρου», αλλά αυτά που έχουν σημασία, είναι τα καλά βακτήρια. Θα πρέπει να επιλέξετε τροφές που εξασφαλίζουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων.
  4. Για την καλή υγεία του εντέρου, θα πρέπει να καταναλώνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Εδώ είναι 10 τρόποι για να θεραπεύσετε το έντερο με φυσικό τρόπο.

1. Καταναλώστε Προβιοτικά

Για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας.
Τα προβιοτικά, αυξάνουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, μειώνουν τα κακά βακτήρια στο σώμα, γεγονός που σημαίνει ότι απομακρύνει και τις τοξίνες.
Επιλέξτε προβιοτικά χωρίς γλουτένη για καλύτερα αποτελέσματα. Καλές πηγές είναι το ξινολάχανο και οι σταφίδες.
Επίσης, μπορείτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα, αλλά μόνο αφού συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

2. Πιείτε Αρκετό ΝερόΟι άνθρωποι που δεν πίνουν αρκετό νερό, παρουσιάζουν πεπτικά προβλήματα.

Το νερό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό σύστημα και το έντερο. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60%  νερό, το οποίο βοηθά στην σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ απομακρύνει τις τοξίνες, με τα ούρα και τα κόπρανα.
Το νερό όπως και άλλα υγρά, βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, έτσι ώστε το σώμα να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του pH στο σώμα.
Μέσω της εφύδρωσης, χάνουμε υγρά, οπότε, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με αρκετό νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν δεν θέλετε να πίνετε σκέτο νερό συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού.

Προσοχή! Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε κάθε μέρα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάλογα με την κατάστασης της υγείας σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά.

3. Να Τρώτε Μη Επεξεργασμένες Τροφές

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό και θα πρέπει να τα έχετε ψηλά στη λίστα των τροφών, που μπορείτε να φάτε για να θεραπεύσετε το έντερο με φυσικό τρόπο.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οπότε, προστατεύει το πεπτικό σας σύστημα από τη φλεγμονή, τον τραυματισμό και την εμφάνιση κάποιας ασθένειας.
Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, δεν θα πρέπει να τρώτε πάρα πολλές φυτικές ίνες, γιατί μπορεί να βλάψουν το πεπτικό σας σύστημα και να οδηγήσουν σε βακτηριακή υπέρ ανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO).
Στόχος σας είναι, να τρώτε τουλάχιστον ένα λαχανικό με κάθε γεύμα. Ορισμένα λαχανικά που είναι εύπεπτα είναι το σπανάκι, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα σπαράγγια, το σέλινο, οι αγκινάρες και τα φρούτα.
Ένας άλλος τρόπος για να έχετε ένα υγιές έντερο, είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα καλά λιπαρά που χωνεύονται εύκολα. Μπορείτε να τρώτε λάδι καρύδας ή σκέτη καρύδα, ψάρι ή ιχθυέλαιο, ελιές και λιναρόσπορο.
Μην τρώτε επεξεργασμένες τροφές (fast food), γιατί συνήθως, περιέχουν αρκετό αλάτι και ζάχαρη.

4. Αποφύγετε Τροφές Που Προκαλούν Φλεγμονές

Οταν υπάρχει φλεγμονή στο έντερο, τότε αυτό, δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και δεν μπορείτε να χωνέψετε εύκολα τις τροφές, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι. Επιπλέον, η φλεγμονή επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης, η οποία επηρεάζει και την υγεία του εντέρου σας.Για να μειώσετε τη φλεγμονή, είναι σημαντικό να αποφύγετε τις τροφές που την προκαλούν. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών, μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στον ιστό του εντέρου, που ονομάζεται επιθηλιακός ιστός.
Μερικές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι το καλαμπόκι, η σόγια, τα μεταποιημένα τρόφιµα φυτικής προέλευσης, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα πρόσθετα και τα συντηρητικά (που συνήθως απαντώνται στις επεξεργασμένες τροφές). Κάποιοι άνθρωποι, μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι και τη γλουτένη, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στη δημιουργία φλεγμονής.
Οπότε, η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να μειωθεί σταδιακά, εάν σταματήσετε να τρώτε αυτές τις τροφές.

5. Μειώστε Τα Επίπεδα Του ΣτρεςΔεν είναι μόνο οι τροφές που μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή στο έντερο. Τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους, έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο στο έντερο αλλά και στο σώμα. Με λίγα λόγια, το άγχος και η φλεγμονή επηρεάζουν την υγεία του εντέρου σας.

Το παρατεταμένο άγχος, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα υγιή βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και έτσι, να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με όλο το πεπτικό σας σύστημα.
Για να διαχειριστείτε το άγχος σας, μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, περπάτημα, να ακούτε μουσική και να κοιμάστε καλά.

6. Να Πίνετε Χυμό Σιταρόχορτου Πριν Από Τα Γεύματα
Ο χυμός σιταρόχορτου, έχει αλκαλική ιδιότητα και είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία θεραπεύουν το έντερο και συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του.
Περιέχει δραστικά ενζυμα, φαινόλες, βιταμίνη C, χλωροφύλλη και φυτοχημικά, τα οποία αποτοξινώνουν τον οργανισμό και εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών παθογόνων βακτηρίων στο έντερο.
Επίσης, ο χυμός σιταρόχορτου αναζωογονεί και βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού σας.
Τροφές όπως το σιτάρι, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και της υγείας γενικά.
Για να φτιάξετε φρέσκο ​​χυμό σιταρόχορτου, ρίξτε 2 έως 4 κουταλιές της σούπας σιταρόχορτου μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ή με χυμό φρούτων ή λαχανικών και πιείτε το, 30 λεπτά πριν το γεύμα σας. Κάντε το αυτό 2 έως 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 2 κουταλιές χυμό σιταρόχορτου 1 φορά την ημέρα και σταδιακά να το αυξήσετε σε 4 κουταλιές της σούπας, 2 φορές την ημέρα.
Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε χυμό σιταρόχορτου, μπορείτε να πάρετε βιολογικά συμπληρώματα σιταρόχορτου σε δισκία ή σκόνη. Πριν αποφασίσετε να πάρετε αυτά τα συμπληρώματα, να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

7. Να Πίνετε Τζίντζερ ή Πράσινο ΤσάιΕάν πίνετε πάρα πολύ καφέ κάθε μέρα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθεια, εάν θέλετε να θεραπεύσετε το έντερό σας με φυσικό τρόπο. Ο καφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Για να έχετε ένα υγιές έντερο, επιλέξτε το πράσινο τσάι ή το τσάι με τζίντζερ.
Το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό για την υγεία του εντέρου σας. Περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία ονομάζονται πολυφαινόλες και συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηρίων στο έντερο, ενώ παράλληλα, μειώνουν και τα κακά βακτήρια. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει και τις φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα σας.
Είναι γνωστό ότι το τζίντζερ, συμβάλει θετικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Χαλαρώνει τους μαλακούς μυς του εντέρου, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα, όπως τα αέρια και οι κράμπες στο στομάχι. Επίσης, ενισχύει την πέψη και βοηθάει στην ομαλή κίνηση της τροφής από το στομάχι προς το λεπτό έντερο.
Μπορείτε να πίνετε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη ή τσάι τζίντζερ, δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

8. Να Προσέχετε Το Συκώτι ΣαςΜπορείτε να θεραπεύσετε το έντερό σας, κάνοντας παράλληλα και το συκώτι σας να λειτουργεί σωστά.

Για την υγεία του συκωτιού σας, θα πρέπει πρώτα από όλα να περιορίσετε ή να κόψετε τελείως το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάνει πιο ευαίσθητο το έντερο, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του γαστρεντερικού, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σύνδρομο διαρροής του εντέρου.
Το αλκοόλ συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να ελέγχει τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στο έντερο. Επίσης, οι τοξίνες εμποδίζουν την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την κυκλοφορία του αίματος.
Επειδή η υπερβολική κυρίως κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εντέρου σας, είναι καλύτερο να το αποφύγετε εντελώς ή τουλάχιστον να το πίνετε με μέτρο.

9. Να Κοιμάστε ΑρκετάΈνας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και για να θεραπεύσετε το έντερό σας, είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά καλά, το πεπτικό σας σύστημα υπολειτουργεί.

Το εντερικό σύστημα παράγει και απελευθερώνει πολλές από τις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσής σας, ενώ βελτιώνουν και την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, οι ορμόνες που επηρεάζουν την πέψη, επηρεάζονται από το πόσο καλά κοιμάστε κάθε μέρα. Τέτοιες ορμόνες είναι η κορτιζόλη, η λεπτίνη, η ινσουλίνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη.
Στόχος σας είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε πόσος ύπνος είναι αρκετός για εσάς, έτσι ώστε να μην κοιμάστε περισσότερες ή λιγότερες ώρες.
Αυτά που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε αρκετά και καλά, είναι ο διαλογισμός, η απαλή μουσική, ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν από τον ύπνο, ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμη μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο.

10. Κάντε Άσκηση

Για να θεραπεύσετε το έντερο με φυσικό τρόπο, θα πρέπει να κινήστε καθημερινά. Η καθιστική ζωή δεν βοηθάει καθόλου, γι’αυτό, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε άσκηση.
Μπορείτε να κάνετε αεροβική άσκηση όπως περπάτημα, τρέξιμο, χαλαρό τζόκινγκ και ασκήσεις χαμηλής έντασης, για τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά κάθε μέρα.
Επίσης, μπορείτε να κάνετε έντονη άσκηση, αλλά εντός των ορίων, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης σας ή και να προκαλέσει υπερβολική πίεση στο σώμα. Οπότε, η χαλαρή άσκηση, είναι κατάλληλη σε περίπτωση που θέλετε να θεραπεύσετε το έντερό σας με φυσικό τρόπο.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Η σωστή διαδικασία της πέψης ξεκινάει από το στόμα, επομένως θα πρέπει να μασάτε καλά την τροφή σας.
  • Να τρώτε πιο συχνά, αντί για δύο ή τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα.
  • Μην πάρετε ποτέ φάρμακα χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας.
  • Μπορείτε να κάνετε αποτοξίνωση στον οργανισμό σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, για να απομακρύνετε όλη τη βρωμιά και τα υπολείμματα που έχουν μείνει από τα φυτοφάρμακα.
  • Μπορείτε να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα.
  • Καθαρίστε το έντερο από τα εντερικά παράσιτα, τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία του εντέρου σας.
Οπότε, εάν θέλετε να θεραπεύσετε το έντερο με φυσικούς τρόπους, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πιο σοβαρό πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.


Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια