BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τα οφέλη στην υγεία από τον πλάτανο.


Platanus orientalis

Η πλάτανος η ανατολική ή η Platanus orientalis ή κοινό πλατάνι ανήκει στην οικογένεια των Πλατανίδων. Είναι αιωνόβιο, φυλοβόλο δένδο, μέχρι 30 μέτρα ύψος, με χονδρό κορμό και πλατιά αραιή κορόνα, φλοιό μαρμαροειδή και κλαδιά απλωτά. Φύλλωμα πράσινο το καλοκαίρι. Έχει φύλλα έμμισχα, παλαμοβόλα, μεγάλα, επαλλάσσοντα, με 5-7 λοβούς βαθιά χωρισμένους, ακέραιους ή οδοντωτούς, πάνω σε μακρύ μίσχο πεπλατυσμένο στη βάση και τα νεαρά φύλλα είναι ασημόχρωα χνουδωτά.
Τα άνθη είναι σφαιρικά κεφάλια και βρίσκονται κατά αραιά διαστήματα σε ανθοφόρους βλαστούς, τα θηλυκά κοκκινοπορφυρά μεγαλύτερα και σε διαφορετικές ομάδες από τα αρσενικά που είναι μικρότερα. Ο καρπός είναι αχαίνιο και βρίσκονται σε σφαιρική ταξικαρπία, ανά 3-4 πάνω στον ίδιο ποδίσκο.

Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο και συναντάται σε ποταμούς και ρυάκια, σε υγρά μέρη.

Ζει και 2000 χρόνια.

Φυτεύεται για τον ίσκιο του.


Ο αείφυλλος πλάτανος, η ποικιλία var. creticus απαντάται μόνο στην Κρήτη.


Χρήσιμα μέρη Πλάτανου

Είναι τα φύλλα και η φλούδα του κορμού που είναι άοσμη κι έχει γεύση αηδιαστική. Η φλούδα περιέχει μια ερυθροκάστανη χρωστική ουσία τη φλωβαφίνη.

Ιδιότητες κι ενδείξεις πλάτανου

Ο πλάτανος έχει αιμοστατικές, καθαρτικές, επουλωτικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πλάτανο


  1. Το αφέψημα χρησιμοποιείται σε πλύσεις σε πληγές, αιμορραγίες, εγκαύματα, χιονίστρες και άλλες δερματικές φλογώσεις και με κατάπλασμα για τη διάνοιξη αποστημάτων και για τα κρυοπαγήματα και τα εγκαύματα. 
  2. Με εσωτερικές πλύσεις βοηθά σε φλογώσεις ματιών και με γαργάρες σε πληγές και ερεθισμούς της στοματικής κοιλότητας και σε πονόδοντο. 
  3. Το αφέψημα χρησιμοποιείται σε δυσπεψίες, ένα ποτήρι μετά τα γεύματα.
  4. Οι καρποί του έχουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  5. Η στάχτη των φύλλων του διαλυμένη σε νερό ή κρασί συστήνεται σε διάρροιες και δυσεντερίες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget