Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η ευεργετική δράση της λουτεΐνης της ντομάτας σε ασθενείς με καρδιοπάθεια

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει πως η λουτεΐνη, συστατικό στο οποίο οφείλεται το κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα ορισμένων λαχανικών και φρούτων, όπως η ντομάτα, πιθανόν να σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Είναι πλέον γνωστό πως η φλεγμονή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και εμπλέκεται στην εμφάνιση συμπτωμάτων και καρδιακών επεισοδίων, όπως η στηθάγχη και το έμφραγμα. Από την άλλη, μελέτες έχουν δείξει πως ορισμένα συστατικά της διατροφής μπορούν να περιορίσουν την έκταση της φλεγμονής στον οργανισμό. Σε αυτά, περιλαμβάνονται τα καροτενοειδή, μια «οικογένεια» φυτοχημικών συστατικών, που περιέχονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την πιθανή επίδραση έξι καροτενοειδών στα επίπεδα φλεγμονής, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 193 ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Από τα καροτενοειδή που μελετήθηκαν, μόνο η λουτεΐνη φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε πως όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση λουτεΐνης στο αίμα, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6. Επιπλέον, μετά από εξέταση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που απομονώθηκαν από τους εθελοντές, η λουτεΐνη φάνηκε να περιορίζει τη σύνθεση και έκκριση φλεγμονωδών μορίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η λουτεΐνη, πιθανόν να μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ενώ επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν κατά πόσο η υψηλότερη κατανάλωση πλούσιων πηγών λουτεΐνης μπορεί να ελαττώσει τη φλεγμονή στους εν λόγω ασθενείς.


 neadiatrofis.gr
20 Μαΐου

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget