Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Δενδρολίβανο : Το φυτό για τη βελτίωση της μνήμης

Το δενδρολίβανο Rosmarinus officinalis είναι μια πολυετής πόα, με αρωματικές, αειθαλείς, βελόνες-φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε λο...

Το δενδρολίβανο Rosmarinus officinalis είναι μια πολυετής πόα, με αρωματικές, αειθαλείς, βελόνες-φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε λουλούδια.  Το φυτό ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι σε εύκρατα κλίματα και προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Είναι μέλος της οικογένειας Lamiaceae, η οποία περιλαμβάνει πολλά άλλα βότανα.

Σύμφωνα με το μύθο, η ελληνική θεά Αφροδίτη, ήταν τυλιγμένη με δενδρολίβανο όταν αναδύθηκε από τη θάλασσα, όπου γεννήθηκε από το σπέρμα του Ουρανού.
Το όνομα "Rosemary"  σημαίνει δροσιά της θάλασσας, επειδή σε πολλές περιοχές, που δεν υπάρχει νερό, υγρασία μεταφέρεται από την αύρα της θάλασσας για να ζήσει το Rosemary, το οποίο αντέχει στην ξηρασία. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυτό σε κήπους και έχει πολλές γαστρονομικές και ιατρικές χρήσεις. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες. Μπορεί να αναπαραχθεί από ένα υπάρχον φυτό με ένα βλαστό.

Το φυτό χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μνήμης.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη γεύση διαφόρων τροφίμων, όπως στα ψητά κρέατα (ψητό αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα).

Ένα αφέψημα μπορεί να γίνει από τα φύλλα. Όταν καίγεται, εκπέμπουν μια μυρωδιά και χρησιμοποιείται και στο μπάρμπεκιου.

Το Rosemary έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, 317 mg, 6,65 mg και 0.336 mg ανά 100 g, αντίστοιχα.

Το εκχύλισμα δενδρολίβανου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την διάρκεια ζωής και την θερμική σταθερότητα των ωμέγα-3 ελαίων που είναι επιρρεπή σε τάγγιση.

Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο χρησιμοποιείται, ως αρωματικό χώρου, ως θυμίαμα, και σε σαμπουάν και προϊόντα καθαρισμού.

Παραδοσιακή ιατρική
Χρησιμοποιείται για τόνωση της ζωτικότητας και για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.

Το Rosemary έχει μια πολύ παλιά φήμη για τη βελτίωση της μνήμης. Όταν η μυρωδιά του δεντρολίβανου υπάρχει σε θαλάμους όπου οι άνθρωποι εργάζονται, παρατηρείται βελτίωση της μνήμης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria στη Βρετανία διαπίστωσαν είχαν η 1,8-κινεόλη που υπάρχει στο δενδρολίβανο επηρεάζει τη μνήμη. Οι ευεργετικές επιπτώσεις του αρώματος του δεντρολίβανου στη μακροπρόθεσμη μνήμη αλλά και τις αριθμητικές ικανότητες ενός ατόμου και στην προοπτική μνήμη, την ικανότητα να θυμηθούμε να κάνουμε κάτι μελλοντικά, ικανότητα κρίσιμη για την ομαλότητα στην καθημερινότητά μας.

Το δενδρολίβανο περιέχει μια σειρά από δυνητικά βιολογικές δραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών καρνοσικό οξύ και ροσμαρινικό οξύ. Άλλες χημικές ενώσεις περιλαμβάνουν καμφορά, καφεϊκό οξύ, ursolic οξύ, betulinic οξύ, ροσμαριδιφαινόλη και ροσμανόλη. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών σχετίζονται στενά με την περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους.

Το Rosemary χρησιμοποιήθηκε ως  βότανο μαντικής, για να προσελκυθεί ένας σύντροφος  ή να γίνουν θεραπευτικές δονήσεις για μια ασθένεια.
Πίστευαν ότι τοποθετώντας ένα κλωναράκι δεντρολίβανο κάτω από ένα μαξιλάρι πριν από τον ύπνο θα αποκρούουν εφιάλτες, και αν τοποθετηθεί έξω από το σπίτι, θα αποκρούσει τις μάγισσες.

Ο Σαίξπηρ στον Άμλετ είχε εξάρει τις ευεργετικές ιδιότητες του δεντρολίβανου. Η Οφηλία λέει στον Άμλετ «να το δεντρολίβανο για να με θυμάσαι, σε εκλιπαρώ αγάπη μου θυμήσου».




Βιβλιογραφία

botanical.com
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια