BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τα οφέλη από τις τσουκνίδες στην υγεία

Η τσουκνίδα ή ούρτικα ή αγκινίδα ή Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica) ή Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens) ή Κνίδη η μεμβρανώδης (Urtica membranacea) ή  Κνίδη η σφαιριδιοφόρος (Urtica pilulifera) ή τσουκνίθες ή τσικνίθες, όλες ανήκουν στην οικογένεια των Ουρτικίδων.

Οι τσουκνίδες είναι φυτά μονοετή με τετράγωνους βλαστούς, καλυμμένα με τρίχες που το τσίμπημά τους προκαλεί ερεθισμό στην επιδερμίδα. Έχουν φύλλα ωοειδή, οδοντωτά τριχωτά με μίσχο. Τα άνθη τους είναι πρασινοκίτρινα και βρίσκονται σε διαφορετικές ταξιανθίες τα αρσενικά από τα θηλυκά. Τα θηλυκά άνθη  της πουλιφέρα βρίσκονται σε χαρακτηριστικά κεφάλια. Ο καρπός τους είναι αχαίνιο. Είναι από τα φυτά που φυτρώνουν με τα πρωτοβρόχια και σε χώματα πλούσια σε άζωτο. 
Η τσουκνίδα θεωρείται ένα ενοχλητικό αγριόχορτο και οι τρίχες του περιέχουν μυρμηκικό οξύ και το διοχετεύουν με το τσίμπημα στην επιδερμίδα το οποίο θεωρείται θεραπευτικό και μερικοί το επιδιώκουν. 
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία για πάχυνση των γουρουνιών, για να γίνονται τα άλογα πιο ζωηρά και να γυαλίζει το τρίχωμά τους και οι σπόροι δίνονται στα πουλερικά για να κάνουν πιο πολλά αυγά και σε αιματουρίες στα ζώα θεραπεύει. Τα στελέχη χρησιμοποιούνται για υφαντικές ίνες, το φυτό για να καθαρίζετε τα μαγειρικά σκεύη και επίσης, χρησιμοποιείται σαν εντομοκτόνο και ζιζανιοκτόνο. Ακόμη χρησιμοποιείται για βαφές. Οι καρδερίνες και τα καναρίνια ξετρελαίνονται.
Σαν εντομοκτόνο αφήνονται αρκετές τσουκνίδες σε νερό για αρκετές εβδομάδες να χωνευθούν  και ψεκάζονται οι βιολογικές καλλιέργειες και δεν απαιτείται να ψεκαστούν τα φυτά με χημικά εντομοκτόνα. 

Χρήσιμα μέρη της τσουκνίδας
Ολόκληρο το φυτό  με τις ρίζες του φρέσκο ή ξηρό.

Δραστικές ουσίες τσουκνίδας
Περιέχει βιταμίνη C, K και προβιταμίνη Α, μυρμηκικό οξύ, γαλλικό οξύ, δεψικές ουσίες και ανόργανα άλατα, όπως κάλιο, ασβέστιο, πυρίτιο, χλώριο, χαλκό, άζωτο, νάτριο, σίδηρο και μαγγάνιο. Η ρίζα της περιέχει και νισεστέ  και ορμόνες σε μικρές ποσότητες.

Τα οφέλη από τις τσουκνίδες στη υγεία
  • Οι τσουκνίδες είναι τονωτικές, διϋλιστικές, επουλωτικές, αιμοστατικές, στυπτικές και διουρητικές. 
  • Ακόμη είναι αναλγητικές, διεγερτικές, αιμοκαθαρτικές, τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα, τονώνουν τα μαλλιά και έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Σαν αιμοστατικό, λόγω της βιταμίνης Κ χρησιμοποιείται για εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες. Για τις ρινορραγίες βρέχετε ένα βαμβάκι με χυμό τσουκνίδας και το βάζετε στο ρουθούνι που αιμορραγεί. Σε εξωτερικές αιμορραγίες και αιμορραγούσες πληγές, βάζετε κατάπλασμα από λιωμένα φύλα. Βοηθά να κλείσουν τα αγγεία και να σταματήσει η αιμορραγία κι επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Για τις εσωτερικές αιμορραγίες πίνετε φρέσκο χυμό τσουκνίδας, τρία ποτήρια την ημέρα και έκχυμά της σε ελαφρές μορφές αιμορραγίας.
  • Τα καταπλάσματα λειωμένων φύλλων της χρησιμοποιούνται σε αιματώματα και αποστήματα.
  • Η τσουκνίδα περιέχει σίδηρο και είναι αντιαναιμικό και τονωτικό βότανο γιατί απορροφά τα μέταλλα του εδάφους. Ο σίδηρος που περιέχουν αφομοιώνεται γρήγορα από τον οργανισμό και βοηθά και ο χαλκός σε αυτό που περιέχει. Επίσης, χρησιμοποιείται σε κακοήθη αναιμία με μεγάλες ποσότητες του αφεψήματος τσουκνίδας.
  • Τονώνει τη διανοητική κατάσταση και βοηθά σε νευροπάθειες και ψυχολογικά ασταθή άτομα. 
  • Τονώνει τη γαλάκτωση στις λεχώνες.
  • Η τσουκνίδα ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και συστήνεται σε μαγουλάδες, σεξουαλική ανικανότητα και ακράτεια ούρων. 
  • Το αφέψημα τσουκνίδας είναι καλό σε ρευματισμούς, χρόνια βρογχίτιδα και βοηθά τους διαβητικούς να ρίξουν το σάκχαρο στο αίμα.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά να διαλυθούν οι πέτρες στα νεφρά αν είναι ουρικού οξέος.
  • Το μυρμηκικό τους οξύ βοηθά σε αποπληξία, λήθαργο, παράλυση, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Με μια δέσμη από τσουκνίδες χτυπούν το μέρος που θέλουν να θεραπεύσουν ή το τρίβουν με φρέσκα φύλλα τσουκνίδας κι αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι βοηθά στην σύφιλη και την βλεννόρροια.
  • Για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά περνούν μια δέσμη τσουκνίδας και την αφήνουν να τσιμπήσει το δέρμα, γύρω από τη μέση, στην εσωτερική πλευρά του μηρού και από το γόνατο στην εξωτερική πλευρά της γάμπας.
  • Με θεραπευτικά μπάνια, μασάζ και εντριβές βοηθά σε στένωση των αρτηριών, σε κυκλοφορικά προβλήματα και σε φλεβίτιδα. Τα μπάνια μπορεί να είναι τοπικά, όπως σε φλεβίτιδα με χλιαρά ποδόλουτρα και επίσης, γίνονται και πλύσεις και εντριβές στην καρδιακή χώρα σε στένωση αρτηριών της καρδιάς. Ο συνδυασμός εσωτερικής κι εξωτερικής θεραπείας έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Τα παρασκευάσματα της τσουκνίδας είναι ευκοίλια και με τις διουρητικές της ιδιότητες είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση, για δερματικά προβλήματα, σε πυώδεις πληγές, σε μυκητιάσεις και σε κάλους.
  • Οι διϋλιστικές της ιδιότητες βοηθούν σε προβλήματα στομαχιού, συκωτιού, χολής, σπλήνας και άλλων οργάνων.
  • Η μακροχρόνια χρήση μεγάλης ποσότητας τσουκνίδας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Αν θέλετε να έχετε ζεστά χέρια το χειμώνα μαζέψτε τσουκνίδες με γυμνά χέρια. Θα ερεθιστεί το δέρμα σας, θα σας προκαλέσει φαγούρα για 2 ημέρες αλλά τον υπόλοιπο χειμώνα θα έχετε ζεστά χέρια.
  • Στην κουζίνα οι τσουκνίδες τρώγονται σε χορτόσουπα, βραστές με λαδολέμονο, με ρύζι, σε πίτες, τσιγαριαστές με αυγά.

Χρήσιμες ιατρικές με τσουκνίδα
  • Αφέψημα
Βάζετε 4 κορφές τσουκνίδας φρέσκιας ή ξηρής σε ένα ποτήρι νερό, βάζετε στη φωτιά και μόλις βράσει, το βγάζετε από τη φωτιά, το σκεπάζετε για 10 λεπτά και πίνετε ένα ποτήρι για προφύλαξη, τρία ποτήρια για θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις και όσο περισσότερο μπορείτε για σοβαρές περιπτώσεις, όπως σε καρκίνο. 
  • Δυνατό αφέψημα
Βράζετε 200 γραμμάρια φυτό με τις ρίζες για κάθε λίτρο νερό για 15 λεπτά, σουρώνετε και το χρησιμοποιείτε για εξωτερική χρήση σε θεραπευτικά μπάνια και πλύσεις και για λούσιμο των μαλλιών. ή αφήνετε 2 χούφτες ρίζες σε 3 λίτρα νερό τη νύχτα για να φουσκώσουν και την επόμενη τις βάζετε σε χαμηλή φωτιά και κάνετε ποδόλουτρα χωρίς να τις σουρώσετε. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, ζεσταίνοντάς το 3 φορές. Οι βρασμένες τσουκνίδες σαν ζεστό κατάπλασμα στην περιοχή των νεφρών, απαλύνει τους πόνους των νεφρών.
  • Αφέψημα με κρασί
Βράζετε 80 γραμμάρια ρίζας τσουκνίδας σε ένα λίτρο άσπρο κρασί, όπου έχετε ρίξει ένα ποτήρι άσπρο ξύδι, για δέκα λεπτά, σουρώνετε και φυλάτε. Το κρασί αυτό το χρησιμοποιείτε για πλύσιμο των χεριών, κάθε πρωί για να λευκάνετε τα χέρια σας και να αφαιρέσετε τους λεκέδες.
  • Βάμμα
Αφήνετε ψιλοκομμένες ρίζες τσουκνίδας σε μια μπουκάλα χωρίς να τις πιέζετε, γεμίζετε με οινόπνευμα και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος  για 15 ημέρες, σουρώνετε και φυλάτε το υγρό. Το βάμμα αυτό χρησιμοποιείται με εντριβές και επαλείψεις και για τα μαλλιά. 
  • Λάδι
Αφήνετε την τσουκνίδα σε ελαιόλαδο όσο να καλύπτει για 24 ώρες και κάνετε επαλείψεις και κομπρέσες που τις αφήνετε για 24 ώρες. Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται σε πληγές, δερματικά προβλήματα, μυκητιάσεις, κτυπήματα, αιματώματα, ισχυαλγίες, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Ο συνδυασμός με τσάι τσουκνίδας έχει πολύ καλά αποτελέσματα.. Αν σας πιέζει ο χρόνος βράστε τσουκνίδες σε ελαιόλαδο.
  • Σιρόπι
Αφήνετε να μουσκέψουν ένα βράδυ τσουκνίδες σε ζεστό νερό και την επομένη τις σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη. Αφήνετε για 8 ώρες και δένετε το σιρόπι με το χυμό ενός λεμονιού  και το πίνετε ζεστό ή κρύο δυαλυμένο σε νερό αρκετές φορές την ημέρα.
  • Σπόροι
Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του καφέ σπόρους σε ένα ποτήρι γιαούρτι και αν είστε διαβητικός ρίχνει το σάκχαρο του αίματος.
  • Σκόνη
Η σκόνη τσουκνίδας έχει αιμοστατικές ιδιότητες.
  • Φύλλα τσουκνίδας ζυμωμένα με αλάτι σε επιθέματα βοηθούν σε διογκωμένους αδένες.
  • Η τσουκνίδα σαν τροφή βοηθά σε έκζεμα από νευρογενείς αιτίες και στο παιδικό έκζεμα.
  • Μια συνταγή με τσουκνίδα για τον καρκίνο: Βράστε φύλλα φραγκοσυκιάς με τσουκνίδα και πίνετε το ζουμί.
  • Για τις μαγουλάδες ετοιμάζετε ένα έκχυμα με τέσσερις κορυφές τσουκνίδας σε ένα ποτήρι καυτό νερό και το αφήνετε για 10 λεπτά και σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.
  • Για την ακράτεια ούρων και τη σεξουαλική ανικανότητα παίρνετε ένα κουταλάκι του καφέ κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας ανακατωμένους με μέλι.
  • Για τη σεξουαλική ανικανότητα κοπανίζετε 15 γραμμάρια σπόρους τσουκνίδας και τα διαλύετε σε τρία ποτήρια νερό  και τα πίνετε τη δόση αυτή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται σε γυναίκες που δεν γνώρισαν ποτέ την ηδονή και σε άνδρες ανίκανους.
  • Για την ακράτεια ούρων στα παιδιά: Παίρνετε 15 γραμμάρια σπόρους τσουκνίδας αλεσμένους και τους αναμειγνύετε με 60 γραμμάρια αλεύρι από σίκαλη. Προσθέτετε μια κουταλιά μέλι και νερό όσο χρειάζεται . Το χωρίζετε το μείγμα ασε 6 μέρη και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Δίνετε στο παιδί ένα γλύκισμα να φάει κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο. Την θεραπεία την κάνετε για 15 έως 50 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. 
  • Οι άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και γρίπη θα πρέπει να το πίνουν σαν τσάι (30g-60g αποξηραμένα φύλλα σε 1 λίτρο νερό).

Παρασκευάσματα για την περιποίηση μαλλιών (πολύ καλή η τσουκνίδα για την πυτιρίδα και την απώλεια μαλλιών)
  • Αφέψημα
Βράζετε 10 χούφτες φρέσκια ή ξηρή τσουκνίδα σε 5 λίτρα νερό για 10 λεπτά, σουρώνετε και λούζετε τα μαλλιά. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ρίζες τσουκνίδας, τις αφήνετε για ένα βράδυ να μουσκέψουν σε νερό και την επόμενη μέρα τις βράζετε. Χρησιμοποιήστε πράσινο σαπούνι για να ξεβγάλετε το αφέψημα τσουκνίδας.
  • Χυμός
Λιώνετε τις τσουκνίδες και πίνετε το χυμό τους. Χτενίζετε καθημερινά τα μαλλιά από εμπρός προς τα πίσω με χτένα που βρέχετε με το χυμό.
  • Βάμμα
Αφήνετε 60 γραμμάρια τσουκνίδα και 60 γραμμάρια άνθη μαντζουράνας σε 1 λίτρο τσικουδιά ή καθαρό οινόπνευμα για 15 ημέρες, σουρώνετε και με το βάμμα κάνετε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών, αφήνετε για μισή ώρα και μετά πλένετε τα μαλλιά.. Το ίδιο ωφελεί το μασάζ με βάμμα τσουκνίδας και λάδι τσουκνίδας.,
  • Έκχυμα μεικτό
Βράζετε 1 λίτρο νερόξυδο σε ίσα μέρη νερό με ξύδι και προσθέτετε στο νερό 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τον κρόκο ενός αυγού. Αναμειγνύετε καλά και με το μείγμα κάνετε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών και στα μαλλιά. Καλύπτετε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνετε για 15 λεπτά και ξεπλένετε με ζεστό νερό.

Αν σας τσιμπήσει τσουκνίδα κάντε εντριβή με φύλλα μολόχας που συνήθως φυτρώνουν δίπλα δίπλα και θα σταματήσει αμέσως ο πόνος!


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget