Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Τα οφέλη στην υγεία από τα κρεμμύδια ...

Να τρώτε κρεμμύδια, γιατί κάνουν καλό στην υγεία Το άλλιον το κοινό ή κρεμμύδι ή allium cepa ή κρόμμυον ανήκει στην οικογένεια των Λιλιίδ...

Να τρώτε κρεμμύδια, γιατί κάνουν καλό στην υγεία

Το άλλιον το κοινό ή κρεμμύδι ή allium cepa ή κρόμμυον ανήκει στην οικογένεια των Λιλιίδων.

Είναι φυτό μονοετές ή διετές με βολβό και φύλλα σωληνοειδή και σαρκώδη που καταλήγουν σε μύτη. Τα άνθη του είναι ασπριδερά και βρίσκονται σε ακραίο σφαιρικό σκιάδιο.

Το κρεμμύδι είναι ιθαγενές φυτό της κεντρικής Ασίας. Είναι καλλιεργήσιμο λαχανικό. Τρώγεται φρέσκο, αλλά και ξηρό και νοστιμίζει σαλάτες, σάλτσες, σούπες και όλα τα φαγητά.

Η κρεμμυδοφαγία χαρίζει υγεία και μακροζωϊα.

Χρήσιμα μέρη κρεμμυδιού

Τα κρεμμύδια σαν βότανα είναι χρήσιμα ολόκληρα και φρέσκα και ξηρά.

Δραστικές ουσίες κρεμμυδιών


Περιέχουν αιθέριο πτητικό λάδι που αποτελείται από φυτοσίδες που προκαλούν δάκρυα όταν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, βιταμίνες Α, Β, C, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, θείο, πυριτικά, φωσφορικά, και κετονικά οξέα, γλυκοσίδια, ινουλίνη, ένζυμα, φλαβονοειδή, σάκχαρα, γλυκοκινίνη, αλληλοπροπυλικό δισουλφίδιο.

Τα κρεμμύδια δεν περιέχουν καθόλου καροτίνη κι έχουν μόνο ίχνη βιταμίνης Ε. Είναι φτωχή πηγή βιταμινών Β, που εξαφανίζεται με το βράσιμο.

Τα επίπεδα βιταμινών σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια για ωμά και βραστά κρεμμύδια, αντίστοιχα είναι:

Θειαμίνη 0,03 και 0,02, ριβοφλαβίνη 0,05 και 0,04, νικοτινικό οξύ 0,4 και 0,2, πυριδοξίνη 0,10 και 0,06, παντοθενικό οξύ 0,14 και 0,10. Τα επίπεδα του φυλλικού οξέος σε μγρ ανά 100 γραμμάρια είναι 16,8 και τα επίπεδα της βιοτίνης είναι 0,9 και 0,6, για ωμά και βραστά κρεμμύδια, αντίστοιχα. Με το βράσιμο το περιεχόμενο σε βιταμίνη C περιορίζεται από 10χλγρ σε 6 χλγρ ανά 100 γραμμάρια. Το τηγάνισμα κυριολεκτικά καταστρέφει τις βιταμίνες Β και τη βιταμίνη C, ενώ επιβιώνουν μόνο 0,4 χλγρ νικοτινικού οξέος ανά 100 γραμμάρια.

Μέταλλα που περιέχονται στα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια περιέχουν λίγο νάτριο, πολύ κάλιο και θείο. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχουν πολύ ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό.

Τα επίπεδα των μετάλλων για ωμά και βραστά κρεμμύδια αντίστοιχα σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια είναι: νάτριο 10 και 7, κάλιο 140 και 78, ασβέστιο 31 και 24, μαγνήσιο 8 και 5, φώσφορος 30 και 16, σίδηρος 0,3 και 0,3, χαλκός 0,08 και 0,07, ψευδάργυρος 0,1 και 0,1, θείο 51 και 24 και χλώριο 20 και 5.

Τηγανητά τα κρεμμύδια έχουν σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια: νάτριο 20, κάλιο 270, ασβέστιο 61, μαγνήσιο 15, φώσφορο 59, σίδηρο 0,6, χαλκό 0,16, ψευδάργυρο 0,1, θείο 88 και χλώριο 38.

Τα ωμά, φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχουν σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια: νάτριο 13, κάλιο 230, ασβέστιο 140, μαγνήσιο 11, φώσφορο 24, σίδηρο 1.2, χαλκό 0,13, θείο 50 και χλώριο 36.


Ιδιότητες και ενδείξεις κρεμμυδιών


Το κρεμμύδι έχει αντιβιοτικές, αντισηπτικές και αντισκορβουτικές ιδιότητες. Το κρεμμύδι βοηθά στο πεπτικό σύστημα, προφυλάσσει και θεραπεύει από την αρτηριοσκλήρυνση, ρυθμίζει το ύψος της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, έχει προφυλακτικές και θεραπευτικές, καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ρίχνει την πίεση, εξασφαλίζει μακροζωϊα και προφυλάσσει από τον καρκίνο.

Είναι φάρμακο για το σκορβούτο, γιατί περιέχει πολύ ασκορβικό οξύ, δηλαδή, βιταμίνη C. Τα κρεμμύδια έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C από ότι τα λεμόνια, γι΄αυτό είναι φάρμακο για το σκορβούτο, τα κρυολογήματα και την γρίπη.

Η υπογλυκαιμική του ιδιότητα, ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα, λόγω των θειϊκών ενώσεων, των θειογλυκοσιδίων.

Τα κρεμμύδια είναι διουρητικά, γιατί έχουν πολύ κάλιο και ρίχνουν και την ουρία στο αίμα.

Αν κρεμάσετε μια πλεξούδα κρεμμύδια στο δωμάτιο που ζείτε τις περισσότερες ώρες, δεν θα πάθετε κρυολόγημα και γρίπη ποτέ. Τα πτητικά έλαια που έχουν τα κρεμμύδια, δηλαδή οι φυτοσίδες έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, διαχέονται στο περιβάλλον και το καθαρίζουν.

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί το κρεμμύδι ως αντισηπτικό και απολυμαντικό των εντέρων σε εντερικές διαταραχές, σε γρίπες, σε αλλεργική ρινίτιδα, για κολικούς και νευραλγίες και για τις παρανυχίδες.

Το κρεμμύδι έχει μαλακτικές ιδιότητες και διαλύει μώλωπες και πρηξίματα.

Τα κρεμμύδια είναι εμμηναγωγά και αυξάνουν την γαλακτοφορία.

Τα κρεμμύδια είναι κατάλληλα για τους ρευματισμούς και την ουρική αρθρίτιδα.

Τα κρεμμύδια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρεμμύδια

Να προτιμάτε να τρώτε ωμό το κρεμμύδι και φρεσκοκομμένο.

Για τους πόνους της οδοντοφυϊας των παιδιών: Δώστε στο παιδί να μασήσει μερικά πράσινα φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού και θα ξεπεταχτούν ανώδυνα τα πρώτα δόντια.

Τα κρεμμύδια είναι ορεκτικά και βοηθούν στην πέψη και την χώνεψη, καθαρίζουν τα έντερα με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, εμποδίζουν την κοπρόσταση και την ενσφήνωση κοπράνων και βοηθούν στην απόρριψη των τροφών που δεν έχουν χωνευθεί.

Τα ωμά κρεμμύδια πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν ευαισθησία στο στομάχι, γιατί προκαλεί φουσκώματα και αδιαθεσία. Μαγειρεμένα μπορούν να το καταναλώνουν.

Το κρεμμύδι είναι ελαφρύ υπνωτικό, δυναμώνει τα νεύρα και τονώνει την καρδιά.

Τα κρεμμύδια περιέχουν φώσφορο και συστήνονται στην καθημερινή διατροφή ατόμων με πνευματική εργασία, γιατί βοηθάνε στην συγκέντρωση και στην απόδοση.

Το ωμό κρεμμύδι, επίσης, ρίχνει την πίεση, βοηθά στην αρτηριοσκλήρυνση και τα κυκλοφορικά προβλήματα, τονώνει την καρδιά και προφυλάσσει από την δημιουργία θρόμβων.

Το κρεμμύδι είναι τονωτικό σε περιπτώσεις αναιμίας, γιατί αυξάνει την αιμοποίηση. Προσοχή, σε όσους έχουν ψηλό αιματοκρίτη.

Το ωμό κρεμμύδι είναι αφροδισιακό και συστήνεται σε περιπτώσεις ανικανότητας και σε περιπτώσεις πνευματικής και σωματικής κατάπτωσης λόγω ηλικίας ή ασθένειας.

Ο χυμός κρεμμυδιού, μισό φλιτζανάκι την ημέρα κατανήστικοι, ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα των διαβητικών. Ο χυμός αυτός, επίσης, κάνει για φαρυγγίτιδες, βράχνιασμα, ερεθισμούς στη στοματική κοιλότητα και για τη γρίπη.

Σε μεγάλο πονόδοντο μπορείτε να βάλετε δαφνέλαιο ή χυμό κρεμμυδιού.

Όσοι δεν ακούνε καλά αναμειγνύουν ίσα μέρη χυμό κρεμμυδιού με ούζο, ζεσταίνουν το μείγμα και βάζουν 3 σταγόνες στο αυτί 3 φορές την ημέρα.

Για τις εμβοές των αυτιών βάζετε ένα βαμβάκι βρεγμένο με χυμό κρεμμυδιού στο αυτί.

Σε αλωπεκία και μεγάλη τριχόπτωση αναμειγνύετε ένα μέρος χυμό κρεμμυδιού με ένα τέταρτο του μέρος ανθρακικό κάλιο και τέσσερα μέρη νερό και κάνετε μασάζ στο κεφάλι. Αυξάνει την τριχοφυϊα.

Η έντονη μυρωδιά κρεμμυδιού με βαθιές εισπνοές καταπραϋνει την κρίση νεύρων και ξεμεθάει έναν μεθυσμένο. Αν κάποιος είναι μεθυσμένος του τρίβετε τη μύτη με χυμό κρεμμυδιού ή με κοπανισμένο κρεμμύδι.

Για να μην μυρίζει το στόμα σας από τα κρεμμύδια μασήστε λίγο μαϊντανό ή λίγο σέλινο ή ένα μήλο ή λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου ή 3 κουκιά καφέ.

Ο χυμός κρεμμυδιού αναμεμειγμένος με ίση ποσότητα ξυδιού χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του δέρματος από τις πανάδες. Η ίδια συνταγή είναι κατάλληλη για τα κουνούπια. Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε στο δωμάτιο ένα φρεσκοκομμένο κρεμμύδι.

Ψιλοκομμένο ή κοπανισμένο κρεμμύδι σαν κατάπλασμα χρησιμοποιείται στις παρανυχίδες που πονάνε, στις χιονίστρες, στους ρευματικούς πόνους, στα εγκαύματα, στον πονοκέφαλο, στην ημικρανία και σε κατακράτηση ούρων, με κατάπλασμα πάνω από την ουροδόχο κύστη.

Ακόμη, χρησιμοποιείται σαν μαλακτικό κατάπλασμα σε εγκαύματα (κοπανισμένο κρεμμύδι με αλάτι).

Σε δαγκώματα ή τσιμπήματα από έντομα, αφού αφαιρεθεί το κεντρί, αν υπάρχει, τοποθετείται γάλα κρεμμυδιού που λαμβάνετε αν κοπεί το κρεμμύδι κοντά στην ρίζα.

Σε εγκεφαλικό επεισόδιο και μηνιγγίτιδα τρίβετε με ωμό κρεμμύδι το κεφάλι του ασθενούς.

Σε εγκαύματα και πληγές σαν μαλακτικό και αντισηπτικό μέσο τοποθετείται η λεπτή μεμβράνη που χωρίζει τα φύλλα του ξερού κρεμμυδιού.

Ένα ψητό κρεμμύδι σε κάθε πέλμα ανακουφίζει από τις καρδιακές και ασθματικές κρίσεις.


Θεραπευτική κρεμμυδόσουπα

Βράζετε ένα κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες σε νερό, μέχρι να λιώσουν και να γίνει η σούπα παχύρρευστη. Προσθέτετε λάδι και λεμόνι. Τρώτε τη σούπα μεσημέρι και βράδυ. Η συνταγή αυτή μειώνει την ουρία και βοηθά σε βαρύ στομάχι, μετά από πολύ φαγητό και ποτό.

Θεραπευτικό κρεμμυδόκρασο


Κόβετε σε φέτες μισό κιλό κρεμμύδια και τα αφήνετε σε μια μπουκάλα άσπρο κρασί, αφού προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας μέλι, για 48 ώρες, ανακατεύοντας καλά. Λαμβάνετε 4 κουταλιές σούπας την ημέρα. Είναι καλό για την ανορεξία, την αναιμία, για πνευματική και σωματική τόνωση, για βρογχικές παθήσεις, για μετεωρισμό, για κατακράτηση υγρών, για ρευματισμούς, για υψηλή πίεση, για διαβητικούς, για ψαμμίαση και για παράσιτα εντέρων.

Σιρόπι κρεμμυδιών


Βράζετε 4 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε 2 ποτήρια νερό για δέκα λεπτά. Σουρώνετε και γλυκαίνετε το ζουμί με μια κουταλιά της σούπας μέλι. Για πιο παχύρευστο σιρόπι, στο ζουμί προσθέτετε ίση ποσότητα μελιού και το δένετε σε σιρόπι στη φωτιά και το φυλάτε σε γυάλινο αδιαφανές δοχείο στο ψυγείο. Το χρησιμοποιείτε σε βήχα και σε βράχνιασμα. Πίνετε 3 φλιτζανάκια του καφέ από το ελαφρύ και 6 κουταλάκια του γλυκού από το παχύρευστο. Το σιρόπι μπορείτε να το παρασκευάσετε και χωρίς βράσιμο. Κόβετε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τα απλώνετε σε πάτο, τα πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη και τα αφήνετε ένα 24ωρο. Την επόμενη ημέρα, τα στραγγίζετε και παίρνετε το σιρόπι. Παίρνετε 5 κουταλιές της σούπας την ημέρα για το συνάχι και τον βήχα.

Αλοιφή με κρεμμύδια


Τα κρεμμύδια ψητά στον φούρνο και λιωμένα σε πολτό ζεστά είναι πολύ καλή αλοιφή για παρανυχίδες και αποστήματα. Αλλάζεται η αλοιφή κάθε μισή ώρα σε πολύ πόνο.

Συνταγή για τα εξανθήματα και τους καλόγερους

Κόβετε ένα κρεμμύδι στη μέση, βγάζετε τα εσωτερικά φύλλα και τοποθετείτε λάδι, το ψήνετε στα κάρβουνα και τοποθετείτε στο εξάνθημα ή τον καλόγερο.

Συνταγή για τα οιδήματα

Κοπανίζετε κρεμμύδια στο γουδί με αλάτι, το βάζετε σε γάζα, ραντίζετε με ρακή και το αφήνετε πάνω στο πρήξιμο για 24 ώρες.

Με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση καθαρίζετε τους λεκέδες από τα δάχτυλα στις πόρτες και τα παράθυρα και από τα μαχαιροπήρουνα τους λεκέδες.

Τα δερμάτινα παίρνουν καινούρια λάμψη με κομμένο κρεμμύδι.

Τα νύχια που σπάνε εύκολα δυναμώνουν με κομμένο κρεμμύδι.

Για να φύγει η μυρωδιά των κρεμμυδιών από τα χέρια σας, τα τρίβετε με λεμόνι ή τα βουτάτε σε αλατόνερο.

Για να μην μυρίζει το στόμα σας από τα κρεμμύδια μασάτε μαϊντανό ή σέλινο ή τρώτε ένα μήλο ή μασάτε 3 φύλλα δυόσμου ή 3 κόκκους καφέ.

Κοπανισμένο σε λίγο χώμα το κρεμμύδι γυαλίζει τα μπρούτζινα. Απλά τα αλείφετε και τα σκουπίζετε μετά με στεγνό πανί.

Το σαράκι στο ξύλο καταπολεμάτε αν τρίψετε το ξύλο για 15 ημέρες με χυμό ή κομμένο κρεμμύδι.

Ο χυμός του κρεμμυδιού είναι αόρατο μελάνι, όπως και του λεμονιού που διαβάζεται αν περαστεί το χαρτί από τη φωτιά ή σιδερωθεί.

Τα εξωτερικά φύλλα ξερού κρεμμυδιού χρησιμοποιούνται για το κοκκίνισμα των αυγών το Πάσχα. Τα βράζετε, προσθέτετε ξύδι, λίγο αλάτι και τα αυγά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

Στα υφάσματα τα φύλλα ξερού κρεμμυδιού δίνουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα που σταθεροποιείται με στυπτηρία.




Δεν υπάρχουν σχόλια