Η βιταμίνη Β12 σώζει ζωές- Τί συμβαίνει στον οργανισμό όταν υπάρχει έλλειψη

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ συχνότερη από ότι νομίζουμε.

Τα σημεία και συμπτώματα της ασθένειας που προκύπτει λόγω της έλλειψης βιταμίνης Β12 σε πολλές περιπτώσεις είναι εύκολο να διαφύγουν της προσοχής και έτσι η διάγνωση δεν γίνεται.


Υπολογίζεται ότι μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας 51 ετών και περισσότερο, 1 σε κάθε 31 έχει χαμηλά επίπεδα αίματος σε βιταμίνη Β12 (πιο κάτω από 200 pg/ml). Ορισμένες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Σε πολλούς από τους ασθενείς που έχουν χαμηλή βιταμίνη Β12 στο αίμα ο λόγος είναι ότι αυτή δεν απορροφάται καλά από το στομάχι ή το λεπτό τους έντερο.

Από αβιταμίνωση Β12 κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, άτομα που είναι αποκλειστικά φυτοφάγοι, ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι, αλκοολικοί, ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη αναιμία (μεγαλοβλαστική αναιμία) και ατροφική γαστρίτιδα. Βρέφη και παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι αποκλειστικά φυτοφάγοι και τα οποία θήλαζαν έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επίσης η βιταμίνη Β12 έχει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Μερικοί άνθρωποι για να μπορούν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα χρειάζεται να παίρνουν συμπλήρωμα που την περιέχει.

Η κλινική εικόνα που οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12 αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Για το λόγο αυτό εύκολα διαφεύγουν της προσοχής.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί σταδιακά να προκαλέσει:

Αναιμία: Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν χλωμάδα, αδυναμία, κούραση, εξάντληση, ταχυπαλμία και δύσπνοια

Νευρολογικά προβλήματα: Μυρμηγκιάσματα στα χέρια και στα πόδια, δυσκολίες στο περπάτημα, απώλεια όρασης, διαταραχές της μνήμης, παραισθήσεις, λύπη, μελαγχολία και αλλαγές στην προσωπικότητα

Σε βρέφη και παιδιά: Προβλήματα ανάπτυξης, ανεπάρκεια της μυϊκής δύναμης, καθυστέρηση της ανάπτυξης και γενική αδυναμία

Μερικοί άνθρωποι έχουν εκτός από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και ψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης. Ο συνδυασμός και των δύο σε ένα ασθενή αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης Β12 γίνεται με τη χορήγηση χαπιών που περιέχουν 1,000 μικρογραμμάρια της εν λόγω βιταμίνης κάθε μέρα. Επίσης η βιταμίνη μπορεί να χορηγηθεί με ενέσεις κάθε 1 ή 2 μέρες για περίπου 2 εβδομάδες. Μετά χορηγείται μία ένεση κάθε μήνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια