Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Καυκαλήθρες, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δρουν κατά μελαγχολίας και δυσπεψίας

Καυκαλήθρες, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δρουν κατά μελαγχολίας και δυσπεψίας Tordylium apulum ή Τορδύλιον το Άπουλον Άλλες ονομασίες...

Καυκαλήθρες, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δρουν κατά μελαγχολίας και δυσπεψίας

Tordylium apulum ή Τορδύλιον το Άπουλον
Άλλες ονομασίες: Μοσχολάχανο, καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα, μερουλήθρα, μοσχοπιδιά.


Το Τορδύλιον το Άπουλον (Tordylium apulum), ή κοινώς καυκαλήθρα, είναι ετήσιο ποώδες φυτό και βότανο. Κατατάσσεται στην οικογένεια των Σελινοειδών (Apiaceae) ή Σκιαδοφόρων (Umbelliferae), την οικογένεια του καρότου. 

Περιγραφή, Βιότοπος, Συλλογή:

Είναι μονοετής πόα, με βλαστό όρθιο, αυλακωτό και τριχωτό που φτάνει σε ύψος όταν είναι ανθισμένη τα 50 εκατοστά.
Τα φύλλα είναι πτεροειδή, οδοντωτά και χνουδωτά, μοιάζουν με του μαϊντανού, έχουν αντίθετη διάταξη, είναι απλά και διαιρούνται σε λοβούς. Τα άνθη της είναι λευκά, σε ταξιανθία σκιάδιο με πέντε πέταλα, είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από έντομα, ανθίζει την Άνοιξη. Ο καρπός είναι στρογγυλός, πεπλατυσμένος και συνήθως έχει μέγεθος 5-8 χιλιοστά.
Έχει ένα στέλεχος που είναι όρθιο διακλαδισμένο με μαλακές, τρίχες που εξαπλώνονται στη βάση και διάσπαρτες τρίχες κατά μήκος του υπόλοιπου στελέχους. Τα φύλλα είναι μαλακά τριχωτά και πτεροειδή, με τα χαμηλότερα φύλλα να είναι ωοειδή με οδοντωτά τμήματα και τα ανώτερα φύλλα να έχουν γραμμικά τμήματα.
Έχει 2-8 πρωτογενείς ακτίνες. Τα οριακά άνθη διαθέτουν 1 λευκό πέταλο, διευρυμένα και ομοιόμορφου βάθους 2-λοβωτά. Τα βράκτια (bracts) και τα βρακτίδια είναι γραμμικά, μακρά, αιχμηρά με απλωμένες τρίχες. Ο καρπός είναι στρογγυλός, πεπλατυσμένος και συνήθως έχει μέγεθος 5-8 χιλιοστά.
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από έντομα. Το φυτό είναι αυτογονιμοποιούμενο.
Τη συναντάμε σε όλη τη χώρα, σε καλλιεργημένα και μη χωράφια, σε λιβάδια και σε παρτέρια συλλέγονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το Χειμώνα μέχρι και την Άνοιξη.

Συστατικά:

Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και καλίου όπως και αρωματικό αιθέριο έλαιο. Σε ανάλυση της σύνθεσης του αιθέριου ελαίου των υπέργειων μερών καυκαλήθρας από την Ιταλία ταυτοποιήθηκαν εξήντα επτά ενώσεις που αντιπροσώπευαν το 96,5% του ελαίου.
Οι πιο άφθονες ενώσεις ήταν (Ε)-β-οκιμένιο (ocimene) (17,3), α-humulene (11,4%) και οκτύλιο οκτανοϊκό (octyl octanoate) (8,8%). Αιθέριο έλαιο από υπέργεια μέρη του Τ. του Άπουλου από την Ελλάδα έχει αναφερθεί ότι περιέχει α-humulene (28,7%) και οκτύλιο εξανοϊκό (octyl hexanoate) (11,7%) ως κύρια συστατικά.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:

Χρησιμοποιείται για να τονώσει το νευρικό σύστημα, να θεραπεύει την μελαγχολία και κατά της δυσπεψίας. Έχει διουρητικές ιδιότητες.
Χρησιμεύει σε περιπτώσεις, Κολικών, Άσθματος, Βήχα, Δυσμηνόρροιας, Ρευματικών πόνων.

Σε σχετικές έρευνες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επτά κουμαρίνες απομονώθηκαν από τα εναέρια τμήματα του φυτού και οι δομές τους καθορίστηκαν με φασματοσκοπικά μέσα. Όλες οι ενώσεις εξετάστηκαν in vitro για κυτταροτοξικότητα εναντίον δύο συστημάτων κυτταρικής γραμμής.
Τα αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τρεις από αυτούς μελετήθηκαν σε επίπεδο του κυτταρικού κύκλου σε ασύγχρονη κύτταρα του NSCLC-Ν6 γραμμή με μια συσκευή κυτταρομετρίας ροής και βρέθηκαν κατάλληλα για την χρήση στη θεραπεία του καρκίνου.
Σε σχετικές έρευνες των Πανεπιστημίων King Abdulaziz University, Saudi Arabia Cairo University, Egypt απεμονώθηκε η ουσία cnidiadin από το φυτό που είναι ένας κυτταροτοξικός παράγοντας ικανός να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του νεφρού (MDCK-MDR1).

Aπό το Βιβλίο Γεωπονικόν του Αγαπίου Μοναχού Κρητός, αλίευσα:

Οι καυκαλήθρες, όταν τις φάει ο νεφριτικός, τον γιατρεύουν βγάζοντας τα ούρα του. Το ζουμί τους μαζί με κρασί από ξερά σταφύλια, όταν πίνεται μια ώρα πριν από το λουτρό, γιατρεύει όσους πάσχουν από χρυσή με τον ιδρώτα που χύνουν. Όταν φάει κανείς καυκαλήθρες μαζί με οξυμέλι και κατόπιν τις ξεράσει, του καθαρίζουν το στομάχι και γιατρεύουν την μελαγχολία, την ανορεξία και τον τετραήμερο πυρετό.

Εδωδιμότητα:

Η καυκαλίδα είναι άγριο χόρτο εξαιρετικής ποιότητας, με ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιείται περισσότερο στην παρασκευή χορτοπιτών και ως μυρωδικό αλλά τρώγεται και μόνο του ή βρασμένο μαζί με άλλα άγρια χόρτα όπως σκατζίκια, αλευρίδες, ζοχούς κ.ά. Επίσης χρησιμοποιείται στη φασολάδα, σε κεφτέδες από φάβα και σε ωμές σαλάτες. Οι μεσογειακές καυκαλήθρες έχουν βρώσιμα φύλλα. Στην Ιταλία χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα. 

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Η σπορά και η καλλιέργειά της είναι εύκολη, σπέρνουμε από Ιανουάριο έως Μάρτιο και από Αύγουστο έως Δεκέμβριο, συγκομιδή παίρνουμε όλο το χρόνο. Ευδοκιμεί σε αμμώδη, αργιλώδη και πηλώδη εδάφη και προτιμά της ηλιόλουστες θέσεις, δεν μπορούν να αναπτυχθούν στη σκιά.

Στοιχεία από
kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com
www.agriamanitaria.gr


Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Cytotoxic coumarins from the aerial parts of Tordylium apulum
King Abdulaziz University, Saudi Arabia Cairo University, Egypt

http://www.proionta-tis-fisis.com/kafkalithres-tononoun-to-nevriko-systima-droun-kata-melagholias-kai-dyspepsias/

Δεν υπάρχουν σχόλια