Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικότερα προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology, προσθέτουν στην παραπάνω λίστα και τη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 800 ενήλικες, ηλικίας 40-70 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Συνολικά, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος βρέθηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και ινσουλινοαντίστασης, ανεξάρτητα από την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και το δείκτη μάζας σώματος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και η συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με την πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες μελέτες, εν τούτοις συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και η αντικατάστασή τους από πιο «υγιεινές» επιλογές, όπως τα πουλερικά και το ψάρι.


neadiatrofis.gr
Μοιραστείτε το:

Bio Olympus

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Σχολιάστε :

0 σχόλια , γίνετε οί πρώτοι πού θα σχολιάσετε.