BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Κράνμπερι, υπερτροφή ενάντια στην ουρολοίμωξη.

Τα κράνμπερι, είναι καρποί που παράγονται από έναν εγγενή αειθαλή θάμνο της Βόρεια Αμερικής. Σήμερα, αναπτύσσονται στις δροσερές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ευρώπης. Ανήκουν στην οικογένεια Heath των Ερεικοειδών και η παραδοσιακή αγγλική ονομασία τους, είναι Vaccinium oxycoccos (βακκίνιο το οξύκοκκο). 

Ο θάμνος, που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, έχει λεπτούς μίσχους, φέρει μικρά αειθαλή φύλλα, ροζ λουλούδια και στρογγυλούς κόκκινους καρπούς (μούρα), οι οποίοι συλλέγονται στην αρχή του φθινοπώρου και χρησιμεύουν συνήθως για την παρασκευή χυμών και ροφημάτων. Η γεύση του κράνμπερι είναι ιδιαίτερα όξινη καθώς το pH του κυμαίνεται από 2,3 έως 2,5.

Το 1578, ο Άγγλος βοτανολόγος Henry Lyte, κατέγραψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Από τότε, το κράνμπερι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς, διάρροια, δυσκοιλιότητα, εκζέματα κ.α. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως καταπραϋντικό σε προβλήματα υγείας, όπως η κυστίτιδα ή άλλες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που αντιμετωπίζει κυρίως, ο γυναικείος πληθυσμός (λόγω θέσης της ουρήθρας).

Οφέλη

Αποτελεί μια αρκετά δημοφιλή υπερτροφή, αφού παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Έχει εκτιμηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για την ευεργετική δράση στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχει, συμβάλλουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πιο αναλυτικά:

Προστασία από τις ουρολοιμώξεις

Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι επιστημονικές μελέτες για τη σύσταση και τις ιδιότητες του φυτού, το κράνμπερι, είχε ήδη βρει εφαρμογή στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στόχος των ερευνών αποτελούσε η οξύτητα των μούρων, καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι τα οφέλη προέρχονται από εκεί. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η ευεργετική δράση τους σχετίζεται με την θρεπτική ουσία που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη. Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχονται στο κράνμπερι, έχουν μια ειδική δομή που περιορίζει ορισμένους τύπους παθογόνων βακτηρίων από την επιβλαβή δραστηριότητα στις ουροφόρες οδούς. Σε αυτούς τους τύπους συμπεριλαμβάνονται το Ε-Coli, ένας από τους πιο συνηθισμένους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για την εκδήλωση ουρολοιμώξεων.

Η ανακάλυψη πως τα κράνμπερι αποτρέπουν τις ουρολοιμώξεις εμποδίζοντας την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα των ουροφόρων οδών, επέτρεψε στους ερευνητές να επεκταθούν και σε άλλες σημαντικές κατευθύνσεις τις οποίες θα αναπτύξουμε στη συνέχεια.

Καρδιαγγειακή υγεία

Ο χυμός από κράνμπερι συμβάλλει στην μείωση των καρδιακών παθήσεων και βοηθά στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών, παρέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκληρωση είναι ασθένεια που προκύπτει ύστερα από συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στα διάφορα σημεία του σώματος, δημιουργώντας προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φλαβονοειδή καθυστερούν και καταστέλλουν την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας(LDL) και διεγείρουν ευεργετικά τα αιμοπετάλια.

Στοματική υγιεινή

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η τακτική κατανάλωση από τους καρπούς του φυτού εμποδίζει τη δημιουργία κοιλοτήτων στα δόντια. Οι προανθοκυανιδίνες, σταματούν τα επιβλαβή βακτήρια από την προσκόλληση στα δόντια, αναστέλλουν την παραγωγή οξέων και προστατεύουν από τις περιοδοντικές ασθένειες εμποδίζοντας την ανάπτυξη της πλάκας. Παράλληλα, διαταράσσουν τον παθογόνο μηχανισμό της οδοντικής τερηδόνας και συμβάλουν στη γενική υγεία του στόματος.


Να τονίσουμε ότι, η οξύτητα και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένους τυποποιημένους χυμούς. Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να επιλέγετε φυσικό χυμό κράνμπερι.

Αντιφλεγμονώδεις δράσεις

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κράνμπερι, αναστέλλουν τις τριχοειδείς δομές των βακτηριδίων, εμποδίζοντάς να κολλήσουν στην επιφάνεια των πνευμόνων και σε άλλα μέρη του αναπνευστικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμούν την φλεγμονή που προκαλείται στους πνεύμονες, από τον ιό της γρίπης και την Haemophilus, η οποία αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά.

Κατά του καρκίνου

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι προανθοκυανιδίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων καρκινικών κυττάρων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση κινδύνου, εκδήλωσης και θνησιμότητας από καρκίνο. Τα αντικαρκινικά συστατικά που περιέχονται στα κράνμπερι, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και κυρίως αυτών που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ενίσχυση των οστών

Και ενώ το κράνμπερι αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου, πολλές εταιρίες παρασκευής χυμών, επιλέγουν να ενισχύσουν τα προϊόντα τους με επιπλέον ασβέστιο. Έτσι, η κατανάλωση φυσικού ή τυποποιημένου κράνμπερι (λόγω ασβεστίου) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αντιμετώπιση πεπτικού έλκους


Υπάρχει ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζεται Ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori), και είναι υπεύθυνος για την παρουσία έλκους. Αυτός ο μικροοργανισμός, επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου (το πρώτο μέρος του στομάχου), με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής στο στομάχι. Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή (μια κατηγορία που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και προανθοκυανιδίνες), όπως τα κράνμπερι, τα μήλα και το σκόρδο αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μειώνοντας τις διαταραχές του στομάχου, όπως είναι για παράδειγμα, το γαστρικό έλκος.

Ενάντια στην πρόωρη γήρανση


Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, υποδεικνύουν ότι ο πλούτος των θρεπτικών στοιχείων και των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο κράνμπερι, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία προβλημάτων που αναπτύσσονται στον άνθρωπο με την πάροδο του χρόνου, όπως η απώλεια μνήμης και η έλλειψη συντονισμού. Επιπλέον, τα κράνμπερι παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, που συμβάλλουν στη γήρανση, και προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Κράνμπερι στην κουζίνα

Το εκχύλισμα τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάλτσας και χυμών.
1500 γραμμάρια φρέσκου κράνμπερι, παράγουν περίπου 1 λίτρο χυμό.
Τα κοκτείλ χυμού κράνμπερι περιέχουν 30% φυσικό χυμό φρούτου και 70% τεχνητά γλυκαντικά και φρουκτόζη.
Μπορείτε να τα απολαύσετε αποξηραμένα στο πρωινό σας, μαζί με δημητριακά ή να προσθέσετε στη συνταγή για παρασκευή μάφινς.

Πως φτιάχνεται ο χυμός κράνμπερι


Πλένετε καλά τους αποξηραμένους καρπούς και τοποθετήστε σε μεγάλο μπολ με ζεστό νερό ή σε χυμό από ρόδι. Σκεπάστε για 20-30 λεπτά. Έπειτα, πολτοποιείτε τα φρούτα μαζί με το νερό. Ο χυμός κράνμπερι είναι έτοιμος!

Διατροφική αξία

Το κράνμπερι αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παγκοσμίως. Ενώ η υψηλή κατάταξή στον Πίνακα ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capability -κλίμακα μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων), το καθιστά ως μία από τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά

  • Σε 100 γραμμάρια κράνμπερι περιέχονται:
  • Θερμίδες (kcal): 46
  • Λιπίδια: 0.1 g
  • Νάτριο: 2 mg
  • Πρωτεΐνες: 0.4 g
  • Υδατάνθρακες: 12 g (Φυτικές ίνες – 4.6 g, σάκχαρα – 4 g)
  • Ασβέστιο: 8 mg
  • Μαγνήσιο: 6 mg
  • Σίδηρος: 0.3 mg
  • Βιταμίνη Α: 60 IU
  • Βιταμίνη B6: 0.1 mg
  • Βιταμίνη C: 13.3 mg

Παρενέργειες

Οι καρποί, καθώς και ο χυμός από κράνμπερι προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, η κατανάλωση κρίνεται απαγορευτική σε περίπτωση που:


Λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα

Τα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αραίωση του αίματος και μειώνουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι αίματος, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως καρδιαγγειακές διαταραχές ή θρόμβους στα πόδια, στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, αφού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας.

Συνδυασμός με ασπιρίνη


Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα και στο κράνμπερι. Συνεπώς η ταυτόχρονη λήψη τους δεν ενδείκνυται.
Πέτρες στα νεφρά

Το εκχύλισμα κράνμπερι περιέχει σημαντική ποσότητα οξαλικού οξέος και ασβεστίου. Γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά και αύξηση των τιμών του ουρικού οξέος έως και 40%.

Τα άτομα που έχουν πέτρες στα νεφρά ή ιστορικό που σχετίζεται με αυτήν την πάθηση, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό πριν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα κράνμπερι.

Ο καρπός τους έχει ελαφρώς ξινή γεύση. Ωστόσο, σε περίπτωση που θέλετε να το προσθέσετε στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα, συνίσταται η κατανάλωση ποσότητας που αντιστοιχεί σε 60 ml χυμού διαλυμένες σε 230 ml νερό.

Συμπέρασμα

Η συχνή, πάντα με μέτρο, κατανάλωση κράνμπερι , είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από το στρες και δρα θεραπευτικά στις δερματικές παθήσεις όπως ή ακμή. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, αποξηραμένο ή κατεψυγμένο.

Απολαύστε τα κράνμπερι σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε και επωφεληθείτε από τα ευεργετικά για τον οργανισμό οφέλη, αυτού του μικρού και ισχυρού φρούτου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget