Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Νέα στοιχεία για τη διατροφή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, απαριθμεί τρόφιμα και συστατικά, για τα οποία υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακαμψίας, οιδήματος και πόνου.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκόπηση εργαστηριακών μελετών, προκειμένου να ταυτοποιήσουν κατά πόσο ορισμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να περιορίζουν τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου.

Συνολικά, εντόπισαν 33 τρόφιμα, τα οποία χώρισαν σε οκτώ κατηγορίες: φρούτα, προϊόντα δημητριακών, όσπρια, σιτηρά – σπόροι, μπαχαρικά, βότανα, έλαια και «διάφορα». Ενδεικτικά, στα τρόφιμα που φάνηκαν να ασκούν ευεργετική δράση περιλαμβάνονται τα εξής:

• Φρούτα: δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, σταφύλι, βατόμουρο, μπανάνα, ρόδι, μάνγκο, ροδάκινο, μήλο
• Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης: βρώμη, σταρένιο ψωμί, μη-αποφλοιωμένο ρύζι
• Σιτηρά – σπόροι: καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, κεχρί
• Μπαχαρικά: κουρκουμάς, τζίντζερ
• Έλαια: ελαιόλαδο, ιχθυέλαια
• «Διάφορα»: πράσινο τσάι, γιαούρτι

Τα παραπάνω τρόφιμα, φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των επιπέδων κυτοκινών ή άλλων ενώσεων που εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλούν φλεγμονή, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων, μπαχαρικών και προβιοτικών, καθώς και η αποφυγή συστατικών που προκαλούν φλεγμονή, μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν πως οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δε θα πρέπει να εισάγουν απότομα τα παραπάνω τρόφιμα στο διαιτολόγιό τους, χωρίς να ζητήσουν καθοδήγηση από το θεράποντα ιατρό ή από επαγγελματία διαιτολόγο.

neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget