Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ελληνικός καφές και επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία

Ο ελληνικός καφές είναι ένας καφές που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής έρευνας, καθώς φαίνεται ότι παρέχει...

Ο ελληνικός καφές είναι ένας καφές που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής έρευνας, καθώς φαίνεται ότι παρέχει οφέλη για την υγεία μας.
Στην Ελλάδα το επιστημονικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό καφέ κορυφώθηκε με τη μεγάλη Μελέτη της Ικαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, από όπου και φάνηκε ότι ο ελληνικός καφές ασκεί θετική δράση στα αγγεία. Οι ερευνητές μάλιστα απέδωσαν σε αυτόν μερίδιο θετικής ευθύνης για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας που παρουσιάζουν οι κάτοικοι της Ικαρίας. Διεθνώς όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη θετική αυτή επίδραση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μια μεταανάλυση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Circulation, όπου αξιολογήθηκε η σχέση της κατανάλωσης καφεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιαγγειακή θνητότητα).
Στην εν λόγω μελέτη αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από 36 μελέτες κατανάλωσης καφέ και καρδιαγγειακού κινδύνου, με συνολικό αριθμό 1.279.804 συμμετεχόντων και 36.352 καταγεγραμμένων περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Από τα αποτελέσματα της φάνηκε η κατανάλωση καφέ, ιδίως για άτομα που κατανάλωναν 3,5 φλιτζάνια ημερησίως, δεν σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Όπως μάλιστα οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται αντίστροφα με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η έντονη κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μιλώντας για τον ελληνικό καφέ είναι σημαντικό να δούμε που οφείλεται αυτή η θετική του δράση. Ίσως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό του χαρακτηριστικό είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες, τα οποία ασκούν ευεργετική επίδραση στην καρδιά και βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από την καθημερινή έκθεση του οργανισμού σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α.
Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο ελληνικός καφές δεν χρειάζεται ζάχαρη για την κατανάλωσή του και δεν επιβαρύνει το σωματικό μας βάρος, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι αξίζει να τον εντάξουμε στην διατροφή μας.


 neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια