Κι όμως, απειλεί την καρδιά περισσότερο από το αλάτι - BIO OLYMPUS - Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

Breaking

BIO OLYMPUS  -  Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Ads

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κι όμως, απειλεί την καρδιά περισσότερο από το αλάτι

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αλάτι δεν είναι η νούμερο 1 απειλή ενάντια στην καρδιά μας.

Αντιθέτως, στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση American Journal of Cardiology αναλύουν πώς ένα άλλο συστατικό που λαμβάνουμε από τις τροφές –σχεδόν όλες τις τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση– επιδρά σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και να ανεβαίνει επικίνδυνα η αρτηριακή πίεση.

Η ζάχαρη –και όχι το αλάτι– ευθύνεται για την υπέρταση, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας. Υπογραμμίζουν επίσης πως πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και περιελάμβανε 8.670 ενήλικες δεν κατέδειξε κάποια άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης.

Η παγιωμένη οδηγία των ειδικών ήταν να αποφεύγουμε το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 25% και ευθύνεται για τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδεικνύει πως η ζάχαρη αποτελεί τη βασικότερη αιτία της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Μάλιστα, μετα-αναλύσεις που αφορούν σε εκτενέστατες δοκιμές δείχνουν ότι η ζάχαρη συνδέεται πιο άμεσα με την υπέρταση απ’ ότι το αλάτι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης επιδρά αρνητικά στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και να ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση.

Παράλληλα, ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη κι έτσι αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι παλμοί.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί τόσο με την υπέρταση όσο και την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ζάχαρη κάνει το αίμα πιο κολλώδες, επομένως πολλαπλασιάζει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η υπερβολική ινσουλίνη σε συνδυασμό με το αυξημένο ζάχαρο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των αρτηριών. Ακόμη, η επιπλέον ζάχαρη που δεν είναι απαραίτητη στον οργανισμό μετατρέπεται σε λίπος, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό.

Γ.Δ

www.newsitamea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου