Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο ελληνικός «μαύρος χρυσός» που εξουδετερώνει παθήσεις του οργανισμού

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

Δώστε προσοχή! Ο ελληνικός «μαύρος χρυσός» που εξουδετερώνει παθήσεις του οργανισμού

Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, το 70% της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, οφειλόταν στην κορινθιακή σταφίδα.

Μεγάλα εκσυγχρονιστικά έργα της εποχής, πραγματοποιήθηκαν με»ατμομηχανή» την εξαγωγή της.

Η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζάκυνθος ευημερούσαν.

Οι καλύτεροι πελάτες των καλλιεργητών ήταν Άγγλοι και Γάλλοι, που αγόραζαν τ…

Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, το 70% της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, οφειλόταν στην κορινθιακή σταφίδα.

Μεγάλα εκσυγχρονιστικά έργα της εποχής, πραγματοποιήθηκαν με»ατμομηχανή» την εξαγωγή της.

Η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζάκυνθος ευημερούσαν.


Οι καλύτεροι πελάτες των καλλιεργητών ήταν Άγγλοι και Γάλλοι, που αγόραζαν τη σταφίδα, για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τους.

Οι Άγγλοι έφτιαχναν κέικ και πουτίγκες με αποξηραμένη σταφίδα.

Οι Γάλλοι, που οι αμπελώνες τους είχαν καταστραφεί λόγω παρασιτικού εντόμου (φυλλοξήρα), αξιοποιούσαν το προϊόν στην παραγωγή κρασιού.



Το 1893 όμως, οι Γάλλοι καλλιέργησαν ξανά τα αμπέλια τους, γεγονός που έπληξε την ελληνική οικονομία. Ήταν η σταφιδική κρίση, που σύντομα οδήγησε μεγάλος μέρος του πληθυσμού στην μαζική μετανάστευση.

«Ασπίδα» για τον οργανισμό
Για να παρασκευαστεί ένα κιλό κορινθιακής σταφίδας, χρειάζονται 3 κιλά σταφύλι, τα οποία αποξηραίνονται.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και θρεπτικά στοιχεία, με οφέλη για τον οργανισμό.
Μέρος των φυτικών ινών αποτελείται από προβιοτικά, που ονομάζονται φρουκτάνες.
Οι φρουκτάνες επηρεάζουν θετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου και προστατεύουν από μολύνσεις ή άλλες παθήσεις.
Η σταφίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που την κάνει κατάλληλη τροφή για το κρύο.
Οι ορειβάτες τη χρησιμοποιούν συχνά, όταν βρίσκονται σε μεγάλα ύψη.
Παλαιότερα, σε επαρχιακά σχολεία χωρίς θέρμανση, παρεχόταν δωρεάν από τον δήμο κορινθιακή σταφίδα στους μαθητές, για να τους ζεσταίνει και να τους κρατά σε εγρήγορση.
Το ίδιο και στους στρατιώτες που έκαναν σκοπιές στο κρύο.
Αν και πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο, περιέχει κάλλιο, αντιοξειδωτικά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2,Β6 και C, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Θεραπεία παθήσεων
Σύμφωνα με μελέτες, η κορινθιακή σταφίδα εξουδετερώνει τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου.
Επίσης, είναι κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα με Διαβήτη τύπου 2, γιατί δεν διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Ο ελληνικός «μαύρος χρυσός», δρα και κατά της λιπώδους νόσου του συκωτιού.

Οι δύο τύποι κορινθιακής σταφίδας που παράγονται στους νομούς Αχαΐας και Ζακύνθου, χαρακτηρίζονται προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Πηγή: «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods», Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Πηγή: valueforlife.gr



Δημοσίευση σχολίου

Μαύρος χρυσός με καστανό χρώμα; Κάποιο λάθος έχετε κάνει στις φωτογραφίες του άρθρου σας...

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget