BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ασπίδα για τα μάτια μας ο καφές - Πώς τα συστατικά του ενισχύουν την όραση

Ο καφές αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο μας ρόφημα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ιδιαίτερη σύστασή του αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, χάρη στην ωφέλιμη δράση των συστατικών του στην καλή μας υγεία.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ο ελληνικός καφές κάνει καλό στα αγγεία μας ή ότι η καφεΐνη σχετίζεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel της Νέα Υόρκης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε σχέση με την προστατευτική δράση του καφέ για την υγεία και ιδιαιτέρως για τα μάτια μας.

Συγκεκριμένα, συστατικά του καφέ τα λεγομένα χλωρογενικά οξέα, αποτελούν αντιοξειδωτικά με ισχυρές νευροπροστατευτικές δράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν το σώμα από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του οφθαλμού, που είναι κατασκευασμένο από φωτοευαίσθητα και άλλα νευρικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη και την οργάνωση των οπτικών πληροφοριών, αλλά πολύ επιρρεπή στην υποξία. Είναι ένας από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς στο σώμα, που καταναλώνουν οξυγόνο πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο.

Για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής σε μια ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται από το οξειδωτική στρες, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα, διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη τύφλωση.

Ερευνητές λοιπόν διερεύνησαν την επίδραση των συστατικών του καφέ στον αμφιβλητροειδη χιτώνα του ματιού, για να δουν αν ο καφές και ιδιαίτερα τα χλωρογενικά του οξέα, μπορεί να αποτρέψουν την υποξία και τη συνολική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι εκχύλισμα καφέ μείωσε την απόπτωση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς λόγω υποψίας, παρέχοντας μια σημαντική προληπτική ασπίδα προστασίας στα μάτια.

(Από το Χάρη Γεωργακάκη, διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»)

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget