Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένα γαστρεντερικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τον χρόνιο κοιλιακό πόνο σε συνδυασμό με διαταραχή της εντερικής λειτουργίας, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί κάποια σαφής βιολογική αιτία για τα συμπτώματα.

Είναι η πιο συχνή γαστρεντερική διαταραχή και εμφανίζεται σε διπλάσια αναλογία στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Η διάγνωση για το σύνδρομο γίνεται αφού αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα και αυτό το αναδεικνύει σε πρόκληση τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς. Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη ποικιλία των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται από ασθενή σε ασθενή, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Παρακάτω θα δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που εκδηλώνονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και που θα πρέπει να οδηγήσουν μια γυναίκα στον γιατρό για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

1. Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες


Η επίμονη δυσκοιλιότητα που διαρκεί αρκετές ημέρες ή εβδομάδες και ακολουθείται από επεισόδιο διάρροιας είναι σύνηθες φαινόμενο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε πολλούς ασθενείς, ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή κάνουν τα επεισόδια πιο συχνά. Για τον λόγο αυτόν, αρκετές γυναίκες βλέπουν βελτίωση χάρη στη γιόγκα, την τακτική σωματική άσκηση ή και την ψυχοθεραπεία.

2. Κενώσεις χωρίς πόνο

Η εντερική λειτουργία στην περίπτωση του συνδρόμου δεν συνοδεύεται από πόνο. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλη αιτία, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση.

3. Γενικευμένος πόνος στην κοιλιά

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από συσπάσεις στο λεπτό και το παχύ έντερο, οι οποίες προκαλούν πόνους σε ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται μετά το φαγητό και ανακουφίζεται με την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν ο πόνος είναι οξύς και εκδηλώνεται τοπικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο πιθανότατα δεν οφείλεται στο σύνδρομο.

4. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι αρκετά έντονο και εμφανίζεται αποκλειστικά μετά την κατανάλωση φαγητού.

5. Βλέννα στα κόπρανα

Η βλέννα θα είναι εμφανής είτε στο χαρτί της τουαλέτας είτε επάνω στα κόπρανα. Η βλέννα παράγεται από το παχύ έντερο και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν πάσχουν, όμως στους ασθενείς με το σύνδρομο η ποσότητά της είναι αυξημένη.onmed

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από konradlew. Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget