Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν την «καλή» χοληστερόλη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων συνδέεται με ευνοϊκές μεταβολές στα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 48 άνδρες με υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης. Οι εθελοντές, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο για διάστημα 6 εβδομάδων. Η μοναδική διαφορά του διαιτολογίου μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ένα από τα σνακ, με τη μία ομάδα να καταναλώνει 43 γραμμάρια αμύγδαλα και την άλλη ένα ατομικό κεκάκι μπανάνας.

Μετά την ολοκλήρωση των 6 εβδομάδων, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα και τη λειτουργικότητα της HDL χοληστερόλης στους εθελοντές των δύο ομάδων. Συνολικά, μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τα αμύγδαλα, παρατηρήθηκε βελτίωση των επιπέδων HDL χοληστερόλης και της ικανότητάς της να απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας, η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων φάνηκε να συνδέεται με περισσότερα και μεγαλύτερα σωματίδια HDL χοληστερόλης, γεγονός που υποδηλώνει πιο αποτελεσματική απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως αν και τα αμύγδαλα δε μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εν τούτοις αποτελούν μια υγιεινή επιλογή σνακ, καθώς φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως «καλά» λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.


neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget