Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

«Κακή» χοληστερόλη και διατροφή

Η «κακή» χοληστερόλη ή LDL-χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη που λειτουργεί ως «μεταφορέας» της χοληστερόλης και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της από το ήπαρ προς τους ιστούς. Ο χαρακτηρισμός της ως «κακή» προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης λιποπρωτεΐνης, οδηγεί σε μεγαλύτερη εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επομένως, στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση όχι μόνο της ολικής χοληστερόλης, αλλά και της LDL-χοληστερόλης. Ειδικότερα, οι επιθυμητές τιμές για τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης σε υγιή άτομα είναι κάτω από 120 mg/dl.

Το σωματικό βάρος και οι συνήθειες διατροφής και άσκησης μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την LDL-χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και αντίστοιχα η μείωσή του σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, η αποφυγή των πλούσιων πηγών κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων και η αντικατάστασή τους από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, (από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρι) η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών και η συστηματική ενασχόληση με κάποια μορφή άσκησης, αποτελούν βασικά βήματα για τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης.


neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget