Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η εφηβική παχυσαρκία συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology, δείχνει πως τα παιδιά που γίνονται υπέρβαρα κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων, πιθανόν να έχουν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στην ενήλικο ζωής τους, συγκριτικά με εκείνα που διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 37.000 ενήλικες άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 38 ετών. Ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων είχε αξιολογηθεί στην ηλικία των 8 και 20 ετών.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που αύξησαν κατά πολύ το δείκτη μάζας σώματός τους από την παιδική ηλικία και μέχρι τα 20 έτη, είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με εκείνους που παρουσίασαν μια μέση αύξηση του σωματικού βάρους.

Ειδικότερα, για κάθε αύξηση του δείκτη κατά 2 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού βρέθηκε να είναι υψηλότερος κατά 20%. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των 8 ετών, αλλά ήταν υπέρβαροι στα 20 έτη, είχαν 80% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, ο κίνδυνος για όσους είχαν φυσιολογικό βάρος και στις δύο ηλικίες ή ήταν υπέρβαροι στα 8 έτη και φυσιολογικού βάρους στα 20, δε φάνηκε να αυξάνεται.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της αύξησης του δείκτη μάζας σώματος και της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την άλλη, τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και μπορεί να επηρέασαν τα ευρήματα της μελέτης, όπως οι συνήθειες καπνίσματος, η άσκηση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.


neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από konradlew. Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget