Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Οι αλλαγές στην ομιλία αποκαλύπτουν το Αλτσχάιμερ

Συγκεκριμένες μεταβολές στον τρόπο που μιλά κανείς αποτελούν ενδεχομένως τα πρώτα σημάδια γνωστικής κατάπτωσης που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Τέτοιες μεταβολές στην ευφράδεια λόγου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πριν από άλλα, πιο χαρακτηριστικά και εμφανή, συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίζονται άμεσα ώστε να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που εστιάζει στη σχέση προφορικού λόγου και νοητικής κατάστασης. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να αξιολογείται από τους ειδικούς το μοτίβο ομιλίας ως ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να διαπιστώνεται ποια άτομα διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής κατάπτωσης, αναφέρει η βρετανική Independent.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι ενδείξεις-κλειδιά στην ομιλία που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια είναι η επιβράδυνση του λόγου, οι συχνές παύσεις και η αυξημένη χρήση «γεμισμάτων» (εε, αα, χμ κ.λπ.).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 400 υγιή άτομα και 264 άτομα με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ (λόγω κληρονομικότητας) να περιγράψουν μια εικόνα που τους έδειξαν. Τα άτομα που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο νοητικής διαταραχής φάνηκε να παρουσιάζουν περισσότερες και πιο έντονες διαταραχές στην ομιλία τους σε σύγκριση με υγιή άτομα.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχουν πτυχές της ομιλίας που επηρεάζονται νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε, πριν ή τη στιγμή που αναδύονται τα πρώτα προβλήματα μνήμης» αναφέρει ο Στέρλινγκ Τζόνσον, καθηγητής ιατρικής-γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Οι προαναφερθείσες μεταβολές είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικές με το πέρασμα του χρόνου. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το άτομο θα θυμηθεί τι ήθελε να πει και η συζήτηση θα συνεχιστεί κανονικά» αναφέρει με τη σειρά της η Κιμ Μουέλερ, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο. «Η διαφορά στα άτομα με νοητική κατάπτωση είναι ότι οι μεταβολές είναι πιο συχνές σε μικρό χρονικό διάστημα, διαταράσσουν την επικοινωνία και επιδεινώνονται με τον καιρό».

Άλλες μεταβολές που εντοπίστηκαν στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή ήταν η τάση χρήσης μικρότερων προτάσεων και η προτίμηση χρήσης προσωπικών αντωνυμιών αντί ονομάτων.


onmed
18 Ιουλίου

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget