Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Έλλειψη σιδήρου: Οι σοβαρές συνέπειες για την καρδιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κοστίζουν ετησίως 17,5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 31% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν τα δύο βασικότερα βήματα για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και να αποφευχθούν θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου εστίασαν σε ένα πολύτιμο διατροφικό στοιχείο, τον σίδηρο, ώστε να εξετάσουν πώς η επάρκεια ή η έλλειψή του στον οργανισμό επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας αρτηριοπάθειας, της συνηθέστερης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, ο σίδηρος φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση για την καρδιά, ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, η οποία αποκαλείται συχνά και στεφανιαία νόσος, εκδηλώνεται όταν παρατηρείται διακοπή ή μείωση της παροχής αίματος προς την καρδιά. Η στεφανιαία αρτηριοπάθεια είναι συχνά αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας, και μπορεί να οδηγήσει στη στηθάγχη ή στο έμφραγμα.

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση σιδήρου και καρδιαγγειακής υγείας, οι ερευνητές στράφηκαν στον ίδιο τον γενετικό κώδικα, καθώς οι πληροφορίες που αυτός δίνει είναι δυνατό να αξιολογηθούν ανεξάρτητα από εξωτερικές επιδράσεις (όπως οι συνθήκες ανατροφής ενός ανθρώπου, το εισόδημα, η μόρφωση και οι καθημερινές συνήθειες).

Έτσι, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα που αφορούσαν 48.000 ανθρώπους, εστιάζοντας σε τρεις κοινές γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας. Έτσι, αναδύεται ένας νέος πιθανός θεραπευτικός στόχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να δοκιμάσουν κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών στεφανιαίας αρτηριοπάθειας. «Όπως δίνουμε στατίνη σε κάποιον με υψηλή χοληστερόλη, έτσι θα μπορούμε ίσως να δίνουμε συμπλήρωμα σιδήρου για να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει» αναφέρει ο Δρ Dipender Gill από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, ενώ για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα και έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα εξεταστεί εάν το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για δεύτερο επεισόδιο.Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από konradlew. Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget