Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

8 τρόποι να ενισχύσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλo με φυσικό τρόπο

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι τα κίνητρα για την επιτυχία. Χωρίς την ενέργεια, το πάθος και την αποφασιστικότητα, εί...

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι τα κίνητρα για την επιτυχία. Χωρίς την ενέργεια, το πάθος και την αποφασιστικότητα, είναι εύκολο να βυθιστούμε στην αμφιβολία, την ανασφάλεια ή την απάθεια. Αλλά πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε μια τέτοια παραγωγική, αφοσιωμένη στάση; Φαίνεται ότι η χημεία του εγκεφάλου σας μπορεί να κάνει εδώ τη διαφορά.

Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές στον οργανισμό, επιδρώντας άμεσα στη συγκέντρωση και στην αναζήτηση ανταμοιβής και εσείς μπορείτε να κάνετε πολλές υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης.
8 από τους καλύτερους τρόπους να τονώσετε την παραγωγικότητά σας, ανεβάζοντας με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας

1. Κάντε μια λίστα των δουλειών σας


Έρευνες μας υποδεικνύουν ότι η ντοπαμίνη αυξάνεται, όταν ολοκληρώνουμε τις εργασίες που έχουμε θέσει (ή μας έχουν θέσει) – ειδικά όταν τις διαγράφουμε κιόλας από μια γραπτή λίστα. Τα πάντα, από την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και μεγάλου project, μέχρι την καθαριότητα του σπιτιού, όλα επιδρούν, οπότε εκμεταλλευτείτε το και εστιάστε στην ικανότητα οργάνωσης. Καταγράψτε όλα όσα έχετε να κάνετε και ύστερα διαγράψτε όσα ολοκληρώσατε.

2. Να είστε δημιουργικοί

Δεν χρειάζεται να είστε ένας καταπληκτικός πιανίστας, συγγραφέας ή ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης για να ωφεληθείτε από την αυξημένη ντοπαμίνη που είναι αποτέλεσμα της φαντασίας. Κάθε είδος χόμπι ή δραστηριότητας που εστιάζει με κάποιο τρόπο στο κομμάτι της δημιουργικότητας θα λειτουργήσει – σύντομα θα καταλήξετε να είστε πολύ συγκεντρωμένοι, θα μπείτε σε μια κατάσταση ροής και επίσης θα μειώσετε και τα επίπεδα της κορτιζόλης, που συμβάλλουν στο στρες.

3. Ασκηθείτε


Υπάρχει λόγος που η γυμναστική εμφανίζεται σχεδόν σε όλες αυτές τις λίστες, που αφορούν στην τόνωση της ψυχικής ευημερίας – οι καλές της ιδιότητες είναι ανεξάντλητες και η ενίσχυση της ντοπαμίνης συμπεριλαμβάνεται. Όταν συνδυάζετε την επίδραση της ντοπαμίνης με εκείνη των ενδορφινών, νιώθετε σχεδόν «φτιαγμένοι» μετά το τρέξιμο, τον χορό ή την ποδηλασία. Βρείτε κάτι που απολαμβάνετε ουσιαστικά και αδράξτε όλα τα οφέλη τόσο για το σώμα, όσο και για το νου σας.

4. Εγκαθιδρύστε μια ρουτίνα

Όπως ακριβώς ο εγκέφαλός σας αντιδρά θετικά, όταν διαγράφετε στοιχεία από την προαναφερθείσα λίστα, η ακολουθία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων την ημέρα, που όμως είναι σημαντικές για εσάς προσωπικά, επίσης αυξάνει την ντοπαμίνη. Οπότε, για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ημερολόγιο ή μια ατζέντα και να καταγράψετε πώς κινούνται συνήθως οι μέρες σας. Ύστερα, τσεκάρετε καθώς οι μέρες σας περνούν και εσείς ολοκληρώνετε αυτά που θέλετε και έχετε θέσει ως στόχους. Αυτή η διαδικασία, εκτός από το ότι θα σας κάνει περισσότερο παραγωγικούς, θα αυξήσει κατά πολύ την αποφασιστικότητά σας να φτάνετε τους στόχους σας.

5. Δώστε ένα χέρι βοηθείας στη τυροσίνη


Η τυροσίνη αποτελεί ένα χημικό στοιχείο – κλειδί για την παραγωγή ντοπαμίνης. Για να αυξήσετε τα επίπεδά της στον οργανισμό σας, προσπαθείστε να καταναλώνετε περισσότερα αμύγδαλα, μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, αυγά, γάλα και καρπούζι. Και για όσους πίνουν ροφήματα και χρειάζονται ένα καλό πρωινό ξύπνημα, ο καφές και το πράσινο τσάι επίσης μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα τυροσίνης!

6. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική


Όπως θα έχετε ήδη προσέξει, η μουσική κατέχει τη δύναμη να σας βγάλει από την πιο πεσμένη διάθεση και μπορεί ορισμένες φορές να μεταβάλλει και πλήρως την οπτική σας για τα πράγματα. Νευρολογικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, βελτιώνουμε και την παραγωγή ντοπαμίνης. Συνεπώς, αν επιθυμείτε να είστε πιο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί, βάλτε λίγη μουσική να παίζει χαμηλά και απολαύστε τις δουλειές σας.

7. Εξουδετερώστε την τοξικότητα

Οι ενδοτοξίνες είναι επικίνδυνα στοιχεία των βακτηρίων που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα αντίστασης σε ασθένειες και να αναστείλουν την παραγωγή ντοπαμίνης, δυσκολεύοντάς μας να σκεφτούμε καθαρά ή να αποφασίζουμε. Οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν ότι μπορούμε να τις απαλείψουμε, καταναλώνοντας περισσότερες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, διατηρώντας ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και μειώνοντας κατά πολύ τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Κι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν περισσότερο τα επίπεδα ντοπαμίνης σας, χαρίζοντάς σας ταυτόχρονα και μια υγιή ζωή.

8. Διαλογιστείτε


Μπορούμε να σας δώσουμε χίλιους ακόμα λόγους για να μην παραλείπετε αυτό το κομμάτι από τη ζωή σας. Κάθε τύπος διαλογισμού είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητός για τον εγκέφαλό σας. Κι εδώ σας δίνουμε άλλο έναν λόγο για να διαλογιστείτε – την ντοπαμίνη! Και αυτό βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας είναι τόσο καλές στο να μας βάζουν στη κατάλληλη «ζώνη» συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας.

Photo: Author/Depositphotos


http://enallaktikidrasi.com


Δεν υπάρχουν σχόλια