BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σπαστική κολίτιδα: Πως να αντιμετωπίσετε κάθε σύμπτωμα

Η σπαστική κολίτιδα, ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αποτελεί ένα σύνολο γαστρεντερικών ενοχλήσεων, που προκύπτουν από αλλαγή στη λειτουργία και στη «συμπεριφορά» του εντέρου, χωρίς όμως να αποτελεί πάθηση. Στις μέρες μας είναι η πιο συχνή από όλες τις «γαστρεντερικές» διαγνώσεις.

Στα συμπτώματα της σπαστικής περιλαμβάνονται ο πόνος στην κοιλιά, η αλλαγή στη συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα, η διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ο τυμπανισμός και ο μετεωρισμός. Ορισμένα άτομα με ΣΕΕ, εμφανίζουν τα συμπτώματα σε ήπια μορφή, ενώ άλλα ταλαιπωρούνται από έντονες ενοχλήσεις. Επιπλέον, σε κάποιους επικρατεί η διάρροια, σε άλλους η δυσκοιλιότητα, ενώ σε τρίτους συνδυασμός και των δύο. Στη ζωή του κάθε ασθενούς υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης των συμπτωμάτων.

Ανακουφίζοντας τα συμπτώματα με τη διατροφή

Θα πρέπει να θυμάστε πως όπως δεν υπάρχει μία μοναδική θεραπεία για το ΣΕΕ, αντίστοιχα η ίδια διατροφική προσέγγιση δεν ταιριάζει σε όλους. Η διατροφική συνήθεια που βοηθά έναν άνθρωπο, μπορεί να αποδειχθεί άκρως ερεθιστική για κάποιον άλλο.
  • Ημερολόγιο, αλλά διατροφικό! Κάντε το πρώτο βήμα στη βελτίωση της διατροφής σας κρατώντας ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τα γεύματα και τα αντίστοιχα συμπτώματα που ενδέχεται να προκληθούν.
  • Παν μέτρο άριστον και παν μέτριον άρρωστον! Ορισμένες φορές αρκεί να μειώσετε την ποσότητα ορισμένων τροφών, χωρίς να χρειαστεί να τα αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Οι πιο συνηθισμένες «ερεθιστικές» τροφές είναι: υδατάνθρακες, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, γαλακτοκομικά, όσπρια, τηγανητά και λιπαρά, καυτερά, αναψυκτικά, γλυκαντικές ουσίες.
  • Φυτικές ίνες ή μήπως όχι; Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τα δύο διαφορετικά είδη φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, που βοηθούν στη διαχείριση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας αντίστοιχα.
  • Υπάρχουν μαγικές δίαιτες; Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά δίαιτες που αποκλείουν συστατικά από το διαιτολόγιο, υποσχόμενες «θεραπευτικά» αποτελέσματα. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν επιστημονική βάση. Εξαίρεση αποτελεί η δίαιτα FODMAP, την οποία θα πρέπει να ακολουθείτε με την παρακολούθηση κάποιου ειδικού υγείας.
  • Συμβουλή του ειδικού: Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποιες τροφές προκαλούν ενδεχομένως έξαρση των δικών σας συμπτωμάτων. Ακόμη, θα ισορροπήσει το διαιτολόγιό σας με στόχο να μην λείψει τίποτα από τη διατροφή σας.

Ο πίνακας που ακολουθεί θα σας δώσει κάποιες γενικές οδηγίες για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας:
Εάν έχετε το παρακάτω σύμπτωμα Δοκιμάστε να αυξήστε την κατανάλωση Δοκιμάστε να περιορίσετε την κατανάλωση
Κοιλιακός πόνος Φυτικών ινών  

Λιπαρών (βουτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ολόπαχα γαλακτοκομικά, λιπαρά κομμάτια κρέατος, τηγανητά)
Καφεΐνηw, αλκοόλ
Ωμά λαχανικά και φρούτα
Ωμά ή βρασμένα: Μπρόκολο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, πράσο, λάχανο, πιπεριές
Ξηρά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
Μήλα, δαμάσκηνα, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, ακτινίδια
Διάρροια Διαλυτών φυτικών ινών (σάρκα φρούτων, λαχανικά των οποίων το εδώδιμο μέρος είναι η ρίζα π.χ. πατάτες, καρότα)
Βρασμένα σιτηρά (π.χ. ρύζι)
Σπόροι
Υγρά χωρίς ζάχαρη
 

Αδιάλυτων φυτικών ινών (δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, τα περισσότερα λαχανικά, φλούδες φρούτων)
Λιπαρών (βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ολόπαχα γαλακτοκομικά, λιπαρά κομμάτια κρέατος, τηγανητά)
Καυτερών
Ξηρά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
Καφεΐνης, αλκοόλ
Δυσκοιλιότητα Αδιάλυτων φυτικών ινών (δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, τα περισσότερα λαχανικά, φλούδες φρούτων)
Υγρά χωρίς ζάχαρη
 

Διαλυτών φυτικών ινών (σάρκα φρούτων, λαχανικά των οποίων το εδώδιμο μέρος είναι η ρίζα π.χ. πατάτες, καρότα)
Ξηρά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
Μετεωρισμός  

Ωμά λαχανικά και φρούτα
Ωμά ή βρασμένα: Μπρόκολο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, πράσο, λάχανο, πιπεριές
Ξηρά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
Μήλα, δαμάσκηνα, πεπόνι, καρπούζι)
Σπόρων
Προϊόντων ολικής άλεσης
Αναψυκτικών
Καφεΐνης
Τυμπανισμός Ωμά λαχανικά και φρούτα
Ωμά ή βρασμένα: Μπρόκολο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, πράσο, λάχανο, πιπεριές
Ξηρά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές)
Μήλα, δαμάσκηνα, πεπόνι, καρπούζι)
Σπόρων
Προϊόντων ολικής άλεσης
Αναψυκτικών
Καφεΐνης
Την επόμενη φορά που θα σας ενοχλήσει το έντερό σας επιλέξτε την κατάλληλη διατροφή για το αντίστοιχο σύμπτωμα. Το σημαντικότερο όλων είναι να «ακούσετε» το σώμα σας και να περιορίσετε εκείνες τις τροφές που εξατομικευμένα προκαλούν έξαρση της σπαστικής κολίτιδας. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget