Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Νέα μελέτη συνδέει τη δυσκοιλιότητα με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών προβλημάτων

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος, που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος, που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Αν και πρόκειται για μια κατάσταση που σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να συνδέεται με «κακή» νεφρική λειτουργία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για περίπου 9 χρόνια.
Κατά την ένταξή τους στη μελέτη, οι εθελοντές παρουσίαζαν φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Συνολικά, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν δυσκοιλιότητα είχαν 13% και 9% υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια, αντίστοιχα. Μάλιστα, η πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω προβλημάτων βρέθηκε να είναι ανάλογη του βαθμού δυσκοιλιότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν νέες πληροφορίες για τη σχέση που συνδέει την εντερική με τη νεφρική λειτουργία και προτείνουν την τακτική παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα με δυσκοιλιότητα και ιδιαίτερα όσους εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Κλείνοντας, σχολιάζουν πως θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξεταστεί εάν η δυσκοιλιότητα αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.



Δεν υπάρχουν σχόλια