Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Θέλετε να αδυνατίσετε; Φάτε πρώτα το γλυκό!

Το γλυκό πάντα είχε αρνητική φήμη όσων αφορά στο αδυνάτισμα. Τώρα όμως οι επιστήμονες απενοχοποιούν τα γλυκά εδέσματα που τόσο λαχταρούμε...

Το γλυκό πάντα είχε αρνητική φήμη όσων αφορά στο αδυνάτισμα. Τώρα όμως οι επιστήμονες απενοχοποιούν τα γλυκά εδέσματα που τόσο λαχταρούμε όλοι.
Έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation έδειξε πως αν φάμε το γλυκό στην αρχή του γεύματος, κι όχι μετά το φαγητό, βοηθάμε στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, άρα και στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους στην γλυκόζης και ακολούθησαν την εξής αλληλουχία. Η γλυκόζη αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος παράγει με τη σειρά του την πρωτεΐνη γλυκοκινάση, Η γλυκοκινάση που βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη έχει καταναλώσει. Με άλλα λόγια, αν έχουμε πάρει λίγη γλυκόζη πριν το φαγητό, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το ίδιο εύκολα πόσο έχουμε χορτάσει κι έτσι ζητάμε περισσότερη τροφή.

Για να βγάλουν αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια. Έδωσαν λοιπόν στα πειραματόζωα την επιλογή, είτε να φάνε ότι συνήθως ή να πιουν νερό με ζάχαρη. Τα ποντίκια αρχικά προτίμησαν το φαγητό τους. Όταν όμως οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, η προτίμησή τους άλλαξε και προτίμησαν το ζαχαρόνερο.

Στη συνέχεια έκαναν κι ένα δεύτερο πείραμα. Τα άφησαν νηστικά για 24 ώρες και διαπίστωσαν πως είχαν αυξημένη γλυκοκινάση στον εγκέφαλό τους. Τα επίπεδα της δραστηριότητας της γλυκοκινάσης, όπως είπαν, εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση προς τα γλυκά.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε εσείς είναι πως αν φάτε το γλυκό πριν το φαγητό ο εγκέφαλος σας θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να σας πει πως χορτάσατε, άρα θα φάτε και λιγότερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια