BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Από που πηγάζει και πώς να την αντιστρέψετε


Τι θα σκεφτόσασταν αν ακούγατε κάποιον να λέει τις εξής φράσεις: «Είμαι όμορφος!» «Είμαι έξυπνος!» «Έχω εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ!» «Είμαι αξιαγάπητος!» Πώς θα νιώθατε για το άτομο που ξεστομίζει κάποια από τις παραπάνω φράσεις. Θα σκεφτόσασταν «Τι τυχερός που είμαι που γνώρισα ένα τέτοιο άτομο» ή κάτι διαφορετικό όπως: «Πόσο μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό του!» Πιθανόν να είχατε δίκιο, καθώς το να μιλάμε με τόσο στόμφο στους άλλους για τον εαυτό μας κάθε άλλο παρά θετικό είναι.

Αντίστοιχα φαινόμενα συμβαίνουν κατά την αξιολόγηση του εαυτού. Για κάποιους ανθρώπους το να «μιλήσουν» θετικά για τον εαυτό τους, έστω και στο επίπεδο της σκέψης, είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ντροπή. Έχουν την αίσθηση πως η σκέψη αυτή θα διαβαστεί με μαγικό τρόπο από τους άλλους και τελικά θα σχολιαστούν αρνητικά.
Τι συνέπειες έχει αυτή η συνήθεια στην καθημερινή ζωή;

Από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να δίνουμε μεγαλύτερη βάση σε ό,τι κάνουμε λάθος παρά σε ό,τι κάνουμε σωστά. Η δικαιολογία που συχνά ακολουθεί αυτή τη νοοτροπία είναι, πως μέσω αυτού του φαινομένου μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούμε ως άτομα. Αν και σαν άποψη δεν είναι εντελώς λάθος, είναι ωστόσο, αρκετά προβληματική σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Τι γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που είμαστε τόσο απογοητευμένοι με τον εαυτό μας και τόσο πεπεισμένοι πως δεν είμαστε αρκετά καλοί; Συνεχίζουμε ή κινητοποιούμαστε και τα παρατάμε σαμποτάροντας τον εαυτό μας; Δοκιμάζουμε ή δεν τολμούμε να προσπαθήσουμε καν γιατί και μόνο η σκέψη της αποτυχίας μας παγώνει και επιβεβαιώνει όλες αυτές τις διαστρεβλωμένες, πολύ συχνά, πεποιθήσεις ανικανότητας;

Άλλες πάλι φορές το να είμαστε «καλοί» σε κάτι μας κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά ή πως κάνουμε κάτι λάθος. Πάρτε για παράδειγμα τον άριστο μαθητή που οι υπόλοιποι συμμαθητές του τού δίνουν το προσωνύμιο «φυτό» ή «σπασίκλας». Παρατηρήστε λοιπόν την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε κάτι θετικό για εσάς πώς θα νιώσετε τις πρώτες στιγμές. Υπερηφάνεια ή ίσως λίγη ντροπή; Αν η απάντηση είναι το δεύτερο είναι σημαντικό να εξασκηθείτε στην ενίσχυση της αυτο-αποδοχής. Τελικά, σκεφτείτε πως με το να αγνοείται τα θετικά σας χαρακτηριστικά αδικείται τον εαυτό σας. Λάβετε υπόψη, πως, το να σκέφτεστε ρεαλιστικά για τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε τις θετικές σας πλευρές, σας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσετε τις πλευρές εκείνες που πραγματικά θα άξιζε τον κόπο να βελτιώσετε.


Πώς μπορώ να «αυτο-ενισχυθώ»;
Βήμα πρώτο

Φτιάξτε μία λίστα με όλα τα προτερήματα, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σας. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν θα σας διακόψουν για λίγο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τα προτερήματά του. Πιθανόν να σας φανεί δύσκολο στην αρχή, σε αυτή την περίπτωση μην απογοητευτείτε αλλά ξεκινήστε με 1-2 πράγματα και εμπλουτίστε την λίστα σας σταδιακά. Μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε καινούριο χρειάζεται εξάσκηση. Στις περιπτώσεις που δυσκολεύεστε έντονα μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός κοντινού σας προσώπου.
Βήμα δεύτερο

Οραματιστείτε τα θετικά σας χαρακτηριστικά. Όταν ολοκληρώσετε την λίστα σας πάρτε ένα-ένα τα χαρακτηριστικά, κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε κάποια στιγμή στην ζωή σας που τα εμφανίσατε, π.χ. Μία στιγμή που εμφανίστηκε ο ενθουσιασμός σας για κάτι ή η ευαισθησία σας. Προσπαθήστε να κάνετε την εικόνα όσο πιο καθαρή και διαυγή γίνεται. Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έρχεται στο μυαλό σας ένα περιστατικό όπου εμφανίστηκε ένα θετικό σας χαρακτηριστικό παρατηρείστε πώς ενεργείτε τον επόμενο καιρό και ψάξτε να βρείτε τις φορές που το επιδεικνύετε.
Τι άλλο μπορεί να με βοηθήσει;

Υπάρχουν χιλιάδες τεχνικές ή και συνήθειες εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αυτο-αποδοχής: H απόφαση να δοκιμάσουμε κάτι νέο, η συναναστροφή μας με θετικά άτομα, η απομάκρυνση «τοξικών» ατόμων, η παρακολούθηση κάποιου θεραπευτικού ή άλλου προγράμματος. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως και η συνήθεια να κατακρίνουμε τον εαυτό μας σε στιγμές που νιώθουμε αρνητικά, είναι αρκετά τοξική. Η νοοτροπία «είναι αναγκαστικό να νιώθω χαρούμενος, διαφορετικά κάτι πάει λάθος με εμένα» είναι μία συνήθεια αρκετά περιοριστική από μόνη της. Επομένως… απενοχοποίηση τώρα!

Δείτε περισσότερα για το εργαστήριο της Ειρήνης Αργύρη: «Ενίσχυση αυτοεκτίμησης μέσω Yoga-Cbt techniques»

Για τον συγγραφέα
Τελευταία άρθρα


Συγγραφέας Ειρήνη Αργύρη

Ψυχολόγος, απόφοιτη Α.Π.Θ., MSc, UCLan, Uk., γνωσιακής συμπεριφορικής κατέυθυνσης (ΙΕΘΣ). Δασκάλα Yoga (συνεχιζόμενη εκπαίδευση 500hrs/Yoga Alliance, Master Yoga Teacher Certification), και Yoga instructor for special needs (πιστοποίηση Yogakidz worldwide, Uk). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων πάνω στην Ψυχολογία, Ειδική Αγωγή και Yoga. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε θέματα που αφορούν τους παραπάνω κλάδους. Εφαρμόζει προγράμματα για την διαταραχή άγχους και άλλων διαταραχών καθαρά ως Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια ή συνδυάζοντας τεχνικές ΓΣΘ και Hatha Yoga. Είναι δημιουργός του προγράμματος Yoga-CBT Techniques.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Από που πηγάζει και πώς να την αντιστρέψετε - 16 Μαρτίου 2017
Αναβλητικότητα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται - 1 Μαρτίου 2017
Αισθήματα πανικού και η διαχείρισή τους μέσω Yoga-Cbt Techniques - 29 Ιανουαρίου 2017
Διαχείρηση άγχους μέσω Yoga-Cbt techniques - 14 Δεκεμβρίου 2016Δείτε όλα τα άρθρα
Ετικέτες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget