Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Το ψάρι στη διατροφή των παιδιών

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την προστασία της υγεί...


Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την προστασία της υγείας των παιδιών, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό, σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα ψάρια, καθώς αποτελούν πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που χρειάζονται τα παιδιά.

Ειδικότερα, τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη A, βιταμίνη D, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου των παιδιών, εξασφαλίζουν τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Πόσο συχνά, λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνει ψάρι ένα παιδί και ποια είδη ψαριών είναι προτιμότερα;


Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, ενώ προτείνεται η μία μερίδα τουλάχιστον, να προέρχεται από λιπαρά ψάρια, ώστε να προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Όσον αφορά στα διαφορετικά είδη, είναι προτιμότερο να επιλέγονται μικρά ψάρια, όπως για παράδειγμα ο γαύρος και η σαρδέλα, στα οποία ο κίνδυνος μόλυνσης από ρυπογόνες ουσίες του περιβάλλοντος και βαρέα μέταλλα είναι σημαντικά χαμηλότερος, συγκριτικά με μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια