Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η παρατεταμένη έκθεση σε τεχνητό φως επηρεάζει αρνητικά την υγεία


Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται σε μια φυσιολογική ακολουθία εναλλαγής φωτός και σκοταδιού μέσα στο 24ωρο.

Αυτή η ακολουθία ονομάζεται κιρκάδιος κύκλος ή κιρκάδιο ρολόι. Ο κύκλος αυτός συνδέεται με κάποιο τρόπο με ένα αντίστοιχο «εγκεφαλικό ρολόι» το οποίο δίνει εντολές στο σώμα να λειτουργεί και να προσαρμόζεται με βάση τις εναλλαγές φωτός – σκοταδιού μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Press journal Current Biology διαταραχή αυτού του κύκλου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Για τους σκοπούς της μελέτης πειραματόζωα εκτέθηκαν σε μόνιμο τεχνητό φως για διάστημα πέντε μηνών και παρατηρήθηκε η αντίστοιχη προσαρμογή τους σε αυτό το «μόνιμο φως».

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η τεχνητή αυτή διαταραχή του κιρκάδιου κύκλου τους είχε δυσμενείς συνέπειες σε ποικίλα οργανικά τους συστήματα. Αντίθετα, όταν επανήλθε ο φυσιολογικός κύκλος εναλλαγής φωτός – σκοταδιού, επανήλθαν και οι φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να μας προβληματίσουν, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σήμερα ζει και εργάζεται υπό συνθήκες τεχνητού φωτός μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα ή/και τη νύχτα.

neadiatrofis.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget