Επτά σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως - BIO OLYMPUS - Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

Breaking

BIO OLYMPUS  -  Το site για την καλή Υγεία καί την σωστή Διατροφή.

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Ads

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Επτά σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως


Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που έχουν ενταχθεί στην καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την καλή μας υγεία.
Ένα ερώτημα που πολύ συχνά τίθεται είναι «τι είδος δημητριακά πρωινού να προτιμάμε;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ολικής αλέσεως. Τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να πιστοποιήσουν δράσεις που μόνο τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ας γνωρίζουμε τις βασικότερες από αυτές :

Σύμμαχος του γαστρεντερικού μας συστήματος
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές) συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων
Αποτελούν μια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχημικών. Αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και ουσιών που προάγουν την υγεία μπορεί να δράσει συνεργιστικά, ώστε το πακέτο «ολικής αλέσεως» να ασκήσει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία σε σύγκριση με το όφελος που θα μπορούσε να επιτευχθεί από το άθροισμα των επιμέρους συστατικών αν καταναλωνόταν μεμονωμένα.

Ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας

Συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, λόγω των βιταμινών και των φωτοχημικών συστατικών που περιέχουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που διήρκεσε σχεδόν 6 χρόνια, έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν πρόγευμα με δημητριακά ολικής αλέσεως, παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερους θανάτους λόγω καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η κατανάλωση τροφίμων όπως τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί με καλύτερο έλεγχο και λιγότερες αυξομειώσεις του σακχάρου αίματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Προστατεύουν από φλεγμονές

Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή, ίσως και να αποτελεί τη ρίζα αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που παίζουν προστατευτικό ρόλο κατά της φλεγμονής και σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

Μας «χαρίζουν» χρόνια ζωής

Νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και προϊόντων τους σχετίζεται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 118.000 άτομα, προκειμένου να μελετήσει τη σχέση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης με τον κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, φάνηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις, που προτείνουν αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και των προϊόντων τους, ενώ παρέχουν ενδείξεις ότι ο εμπλουτισμός της δίαιτας με τα εν λόγω τρόφιμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους
Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν ένα βασικό συστατικό για τον έλεγχο του βάρους μας, καθώς προσφέρουν συστατικά που σχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.α.. Προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας. Παράλληλα, οπλίζουν τον οργανισμό και το μεταβολισμό μας με ιδιαίτερα πολύτιμα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες. Σε πρόσφατη ανασκόπηση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 119.829 παρατηρήθηκε ότι, όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης (περίπου 3 μερίδες την ημέρα), τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρική παχυσαρκία.

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Επιστημονικό Διευθυντή neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου