Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Μαγνήσιο και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδι...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι η καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.


Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει πως συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού και ανοσοποιητικού συστήματος, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Για τους σκοπούς της παρούσας μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 34 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.082 ενήλικες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η καθημερινή πρόσληψη 368 mg μαγνησίου κατά μέσο όρο, για διάστημα 3 μηνών, σχετίστηκε με μικρή αλλά σημαντική μείωση των επιπέδων συστολικής και διαστολικής πίεσης. Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα φάνηκαν να συνδέονται με βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν πως η ευεργετική δράση του μαγνησίου στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενδεχομένως να αφορά μόνο άτομα που έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα, μέσω της κατανάλωσης πλούσιων πηγών του, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να δράσει βοηθητικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια