Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ρευματοειδής αρθρίτιδα : 10 φυσικοί τρόποι ανακούφισης

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις, τα οστά, τα όργανα και πολλά άλλα. Τα ειδικά φάρμακα έχ...

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις, τα οστά, τα όργανα και πολλά άλλα. Τα ειδικά φάρμακα έχουν τρομερές παρενέργειες και δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Διαβάστε παρακάτω 10 αποδεδειγμένες μεθόδους για να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και πλήττει τα οστά, τους χόνδρους και τους συνδετικούς ιστούς των αρθρώσεων. Η φλεγμονή από RA προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα εκλαμβάνει τις αρθρώσεις ως εχθρικό εισβολέα. Προσβάλλει τις αρθρώσεις προκαλώντας καταστροφές στους χόνδρους, τους ιστούς και τα οστά. Το αποτέλεσμα είναι τεράστια απώλεια της κινητικότητας και της λειτουργικότητας.
Η RA μπορεί επίσης να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα εκτός από τις αρθρώσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15 με 25% των ασθενών πάσχει από την εξωαρθρική της μορφή. [I] Αυτή η μορφή μπορεί να εκδηλωθεί ως περικαρδίτιδα, πλευρίτιδα, φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, παθήσεις των ματιών και λοιμώξεις των νεφρών. Τελικώς, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Η κλασσική ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την καταστολή των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική θεραπεία στοχεύει στη φλεγμονώδη διαδικασία αντιστρέφοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται στεροειδή ή φάρμακα χημειοθεραπείας, όπως η μεθοτρεξάτη. Ακόμα και με φαρμακευτική θεραπεία όμως, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εξακολουθεί να έχει επίμονη, χαμηλή δραστηριότητα της νόσου.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Παρακάτω περιγράφονται μόλις 10 αποδεδειγμένες μέθοδοι για να ανακουφιστείτε από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

1. Προβιοτικά

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος. Σε μια κινεζική μελέτη συλλέχθηκε δείγμα κοπράνων, δοντιών και σάλιου από ασθενείς με RA και υγιείς ανθρώπους. Οι ερευνητές βρήκαν συγκεκριμένες διαφορές στο μικροβίωμα των ασθενών σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη μελέτη. Για παράδειγμα, στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα τα επίπεδα του βακτηρίου Haemophilus spp ήταν χαμηλά ενώ του Lactobacillus salivarius υψηλά. Βρήκαν επίσης ότι το μικροβίωμα των ασθενών παρουσίαζε αλλαγές στην ικανότητά του να μεταβολίζει τον σίδηρο, το θείο, τον ψευδάργυρο και την αργινίνη.
Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και παράλληλου σχεδιασμού κλινική πιλοτική δοκιμή έδειξε ότι τα προβιοτικά βοηθούν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για 6 εβδομάδες, οι ερευνητές χορηγούσαν σε 45 ασθενείς προβιοτικά βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ (LAB) ή ένα εικονικό φάρμακο παράλληλα με τα φάρμακά τους.
Τα προβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο Bacillus coagulans GBI-30, 6086, ένα στέλεχος LAB που μπορεί να αντέξει το χαμηλό pH του στομαχικού οξέος. Οι ασθενείς που λάμβαναν τα προβιοτικά κατάφεραν να περπατήσουν 2 μίλια και να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο, είχαν λιγότερο πόνο, μικρότερο βαθμό δυσκολίας και μειωμένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια πρωτεΐνη που παράγονται από το ήπαρ. Τα επίπεδά της στο αίμα αυξάνονται ως απόκριση στη φλεγμονή και πέφτουν όταν η φλεγμονή εξασθενεί.

2. Αιθέρια έλαια


Σε μια κορεατική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 40 ασθενείς, οι ερευνητές τους χορήγησαν ένα μείγμα αιθέριων ελαίων. Το μείγμα αποτελούνταν από λεβάντα, μαντζουράνα, ευκάλυπτο, δεντρολίβανο και μέντα σε αναλογίες 2:1:2:1:1. Τα έλαια αναμείχθηκαν με έλαιο βάσης που αποτελούνταν από αμύγδαλο (45%), βερίκοκο (45%) και τζοτζόμπα (10%) αραιωμένο κατά 1,56% μετά την ανάμειξη. Το μείγμα από αιθέρια έλαια μείωσε σημαντικά τόσο τον πόνο όσο και την κατάθλιψη στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Σε μια άλλη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη που περιλάμβανε 49 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εξετάστηκε κατά πόσο το έλαιο νυχτολούλουδου μπορούσε να αντικαταστήσει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) στην αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Οι ασθενείς λαμβαναν είτε μια κάψουλα που περιείχε έλαιο νυχτολούλουδου είτε έλαιο νυχτολούλουδου και ιχθυέλαιο ή ένα φάρμακο πλασέμπο. Μετά από 12 μήνες, οι ομάδες που έλαβαν μόνο έλαιο νυχτολούλουδου ή έλαιο νυχτολούλουδου με ιχθυέλαιο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους. Επίσης, μείωσαν σημαντικά τη χρήση των NSAID. Επιπλέον, ο συνδυασμός λουίζας και ωμέγα-3 λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων και τον πόνο κατά 53% και 78%.

3. Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε μια πολωνική μελέτη που περιλάμβανε 97 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, βρέθηκε ότι το 76,3% είχε έλλειψη σε βιταμίνη D. Οι ερευνητές συνδέουν επίσης την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με υψηλότερη δραστηριότητα της νόσου και πιο κακή ποιότητα ζωής.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της νόσου. Σε μια μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 73 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (κάτω από 20 ng / mL) χορηγούνταν 60.000 IU βιταμίνης D την εβδομάδα για 6 εβδομάδες και 60.000 IU τον μήνα για 3 μήνες. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος βελτιώθηκαν από περίπου 10 ng / mL ως σχεδόν 57 ng / mL. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνέβαλαν στη σημαντική βελτίωση της δραστηριότητα της νόσου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει το ποσοστό υποτροπής της νόσου. Σε μια μελέτη 377 ασθενών, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα επιλέχθηκαν τυχαία με σκοπό είτε να λαμβάνουν βιταμίνη D είτε όχι. Μετά από 24 μήνες, η ομάδα που έλαβε συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίασε ποσοστό υποτροπής μόνο κατά 19% σε σύγκριση με το 29,5% της ομάδας που δεν έλαβε βιταμίνη D.

4. Διατροφή

Διατροφή και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Σύμφωνα με μια θεωρία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι μια αντίδραση στα αντιγόνα των τροφίμων και η διαδικασία της νόσου να ξεκινά από το εσωτερικό του εντέρου. Κάποιες μελέτες σχετικά με τη διατροφή φαίνεται ότι το επιβεβαιώνουν. Η αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και δημητριακών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των διατροφικών πρωτεϊνών ως μέρος μιας δίαιτας αποφυγής ή κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Στην πραγματικότητα, μια στοιχειακή δίαιτα 2 εβδομάδων έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με μια θεραπεία με πρεδνιζόνη χωρίς τις παρενέργειες. Η στοιχειακή δίαιτα περιέχει αμινοξέα (όχι ολόκληρες πρωτεΐνες), μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες και τριγλυκερίδια μέσης και μακράς αλυσίδας, καθώς και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Σε μια μελέτη στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» διαπιστώθηκε επίσης ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι ευεργετική. Οι ερευνητές υπέδειξαν σε 27 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να ακολουθήσουν νηστεία 7 ως 10 ημερών, στη συνέχεια μια διατροφή αυστηρά χορτοφαγική και χωρίς γλουτένη για 3,5 μήνες και τέλος μια γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή για 9 μήνες. Σε σύγκριση με τα 26 άτομα από την ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση ακόμη και 1 χρόνο μετά τη μελέτη. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αλλαγές στη χλωρίδα των κοπράνων συνδέθηκε με τη βελτίωση της νόσου.

5. Θεραπεία με δηλητήριο μελισσών
Σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη που έγινε σε 100 ασθενείς, η θεραπεία με δηλητήριο μελισσών ανακουφίζει από τα συμπτώματα, συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής και αποτρέπει την επανεμφάνισή της νόσου.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε 100 ασθενείς μεθοτρεξάτη, σουλφασαλαζίνη και μελοξικάμη. Οι μισοί από αυτούς υποβλήθηκαν επίσης σε θεραπεία με δηλητήριο με τσίμπημα μέλισσας σε συγκεκριμένα σημεία Βελονισμού 1 φορά κάθε δεύτερη μέρα. Μετά από 3 μήνες και οι 2 ομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όσον αφορά το οίδημα και τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, τον πόνο και τον πόνο μέσω µηχανικής πίεσης, τη δύναμη λαβής, το περπάτημα διαρκείας 15 λεπτών και την πρωινή δυσκαμψία.
Ωστόσο, σε σύγκριση με την ομάδα που πήρε μόνο φάρμακα, η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με δηλητήριο μέλισσας παρουσίασε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το πρήξιμο, τον πόνο και τον πόνο μέσω µηχανικής πίεσης, τη δύναμη λαβής και την πρωινή δυσκαμψία. Η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε επίσης να μειώσει σημαντικά τις δόσεις μεθοτρεξάτης και μελοξικάμης. Επιπλέον, το ποσοστό υποτροπής της ομάδας αυτής ήταν μόλις 12% σε σύγκριση με το 32% της ομάδας που λάμβανε μόνο φάρμακα.

6. Ιχθυέλαιο

ιχθυέλαιο και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Γερμανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν πιλοτική μελέτη διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Χορηγούσαν λοιπόν σε 43 ασθενείς 1 γραμμάριο μουρουνέλαιου καθημερινά. Ύστερα από 3 μήνες οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση κατά 52,4% στην πρωινή δυσκαμψία, μείωση κατά 42,7% στον πόνο στις αρθρώσεις, μείωση κατά 40% στον πόνο των αρθρώσεων και μείωση κατά 67,5% στην ένταση του πόνου. Το 68% των ασθενών αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του μουρουνέλαιου από καλή ως πολύ καλή.
Σε μια βρετανική μελέτη αποδείχτηκε ότι το μουρουνέλαιο μείωσε την ανάγκη για παυσίπονα. Σε μια ομάδα ασθενών χορηγούνταν 10 γραμμάρια μουρουνέλαιου ή φάρμακο πλασέμπο καθημερινά. Ύστερα από 9 μήνες το 39% της ομάδας που λάμβανε μουρουνέλαιο κατάφερε να μειώσει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) σε ποσοστό περισσότερο από 30%. Μόνο το 10% της ομάδας που έλαβε φάρμακο πλασέμπο κατάφερε να μειώσει τα φάρμακα σε τέτοιο ποσοστό.
Το συνηθισμένο ιχθυέλαιο είναι επίσης αποτελεσματικό. Σκωτσέζοι ερευνητές χορηγούσαν καθημερινά σε 64 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έναν συνδυασμό από εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) ή εικονικό φάρμακο για 12 μήνες. Η ομάδα που λάμβανε ιχθυέλαιο μείωσε τη λήψη NSAID κατά 59% σε σύγκριση με το 16% της ομάδας που λάμβανε φάρμακο πλασέμπο.

7. Ρόδι
Σε μια πιλοτική μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, 8 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έπιναν 10 ml χυμό ροδιού καθημερινά. Ο χυμός μείωσε τον πόνο στις αρθρώσεις κατά 62% και τη συνολική δραστηριότητα της νόσου κατά 17%.

8. Κουρκουμίνη
Κουρκουμίνη και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικότερη από μια συνηθισμένη αγωγή κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 45 ασθενείς, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε 500 mg κουρκουμίνη την ημέρα, η δεύτερη 50 mg δικλοφενάκη (ένα φάρμακο NSAID) και η τρίτη λάμβανε και τα 2.
Η ομάδα που λάμβανε μόνο κουρκουμίνη παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης στη μέτρηση της δραστηριότητας της νόσου καθώς και στην ευαισθησία και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Τα ποσοστά ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε φάρμακα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κουρκουμίνη ήταν ασφαλής και δεν είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

9. Φυτό «βροντή του θεού της αμπέλου»
Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή έγινε σύγκριση του φυτού που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική με το όνομα «βροντή του θεού της αμπέλου» (Tripterygium wilfordii Hook F) κι ενός φαρμάκου κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το φυτό ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τη μεθοτρεξάτη στη θεραπεία της νόσου.
Ερευνητές στο Πεκίνο συγκέντρωσαν 207 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι λάμβαναν χάπια των 20 mg που περιείχαν το φυτό 3 φορές την ημέρα ή μεθοτρεξάτη ή και τα 2. Μετά από 6 μήνες, το 55,1% των ασθενών που λάμβανε τα χάπια που περιείχαν το φυτό παρουσίασε 50% βελτίωση σε σύγκριση με μόνο το 46,4% της ομάδας που λάμβανε μεθοτρεξάτη. Η ομάδα που λάμβανε και τα 2 παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση με το 76,8% των ασθενών να έχει βελτίωση κατά 50%.

10. Άσκηση

Άσκηση και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Άλλες θεραπείες που αποδεδειγμένα μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία είναι το Τάι Τσι και η Γιόγκα.
Προσθήκη από σχόλιο της κας Μαργαρίτα Σέγκου

Ομοιοπαθητική

Μυϊκά και σκελετικά προβλήματα επίσης έχουν τροποποιηθεί θεραπευτικά κατόπιν ομοιοπαθητικής αγωγής, χωρίς καμία παρενέργεια και με σταθερή βελτίωση στη ποιότητα ζωής των παθόντων.
Αναφορικά:
46 πάσχοντες, με συμπτώματα ρευματοειδής αρθρίτιδας, βίωσαν μέγιστη βελτίωση σε μείωση πόνου, αύξηση κινητικότητας, και σθένος στο βάδισμα (Gibson, RG, Gibson, SLM, MacNeill, AD, Buchanan, WW, 1980, Homeopathic therapy in rheumatoid arthritis: evaluation by double-blind clinical therapeutic trial, Bristish Journal of Clinical Pharmacology, 9:453-459).
65 παθόντες με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας έλαβαν μέρος σε ομοιοπαθητικό πείραμα. Ο μισός αριθμός ατόμων έλαβε ομοιοπαθητικό φάρμακο ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν φάρμακο συμβατικής ιατρικής. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έδειξε να επιδρά καλύτερα στην ανακούφιση του πόνου και χωρίς να προκαλεί την ελάχιστη παρενέργεια (Shealy, C.N, Thomlinson, P.R., Cox, R.H., Bormeyeer, V, 1998, Osteoarthritis Pain: A comparison of homeopathy and acetaminophen, American Journal of Pain Management, 8(3):89-91)




[i] www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1754626/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17308218
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479237
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18807725
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12069368
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18362100
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8220938
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21910371
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15266544

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19623830

Δεν υπάρχουν σχόλια