BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Οστεοπόρωση: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η οστεοπόρωση μπορεί να μην απειλεί άμεσα τη ζωή του ανθρώπου, ωστόσο επηρεάζει την ποιότητά της σημαντικά. Μετά από ένα κάταγμα του ισχίου, μόνο οι μισοί ασθενείς καταφέρνουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. Ένας στους πέντε μάλιστα πεθαίνει μετά από σοβαρό περιστατικό μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η ηλικία, καθώς και το φύλο είναι δυο σημαντικοί παράγοντες της ασθένειας. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Η φροντίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πρέπει να αρχίζει από την παιδική και εφηβική ηλικία. Η συνεχής, τακτική και προσαρμοσμένη στην κάθε ηλικία σωματική άσκηση και άθληση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο και φτωχή σε πρωτεΐνες, χωρίς οινοπνευματώδη και κάπνισμα, θα χαρίσει γερά οστά στο μέλλον.

Η διαδικασία της σύνθεσης των οστών και της ανάπτυξης ενός υγιούς σκελετού (οστεοποίηση), ξεκινά από την εμβρυϊκή ηλικία και ολοκληρώνεται στην ηλικία περίπου των 25 ετών, οπότε και οι γυναίκες έχουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα 25 ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να «χτίζει» τα οστά του.

Με την πρόοδο της ηλικίας το ασβέστιο που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Μετά την ηλικία αυτή, όσο ασβέστιο και εάν λάβει κάποιος δεν πρόκειται να αποκτήσει πιο γερό σκελετό, απλώς χρειάζεται μία συγκεκριμένη ποσότητα, ώστε να συντηρήσει τον ήδη υπάρχοντα σε καλή κατάσταση.
Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν πως υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα. Παράλληλα όμως επισημαίνουν πως είναι μια σχετικά νέα ασθένεια.

Επισημαίνεται ακόμη η ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αλλά και για τη σωστή χρήση των φαρμάκων τους. Γιατροί τονίζουν πως συχνά μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Τέλος, επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η λήψη κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων ή ακόμα το να είναι κάποιος είναι λιποβαρής.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την οστεοπόρωση.


Εκτός από τα γαλακτοκομικάν άλλες πλούσιες τροφές σε ασβέστιο είναι τα πράσινα λαχανικά, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, τα αμύγδαλαν ενώ πρόσφατα στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο. Η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου υπολογίζεται στα 600 mg. Γενικότερα, πάντως, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από τους άντρες, ενώ κρίσιμες περίοδοι θεωρούνται οι ηλικίες μέχρι τα 25, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Επίσης η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο για την οστεοπόρωση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για άτομα ηλικίας από 51 μέχρι 70 ετών είναι 400 ΙUν ενώ σε άτομα άνω των 70 ανέρχεται σε 600 ΙU. Ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη D τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια και το συκώτιν ενώ συνήθως το γάλα, κάποιες μαργαρίνες τα δημητριακά και διάφοροι χυμοί εμπλουτίζονται σε βιταμίνη D.



Premium.paratiritis

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget